Πρωταθλήτρια Αφρικής η Ακτή Ελεφαντοστού, με σενάριο σαν από ταινία

Πρωταθλήτρια Αφρικής η Ακτή Ελεφαντοστού, με σενάριο σαν από ταινία

Το τρίτο τρόπαιο Κυπέλλου Εθνών Αφρικής κατέκτησαν μέσα στο «σπίτι» τους οι «Ελέφαντες»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τρίτο τρόπαιο Κυπέλλου Εθνών Αφρικής κατέκτησε μέσα στο «σπίτι» της την Κυριακή το βράδυ και, μάλιστα, με ανατροπή η Ακτή Ελεφαντοστού, στο τέλος μιας διαδρομής που άνετα θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ.

Στον πέμπτο της τελικό στη διοργάνωση, που διεξήχθη στο Stade Olympique Alassane Ouattara της Αμπιντζάν, η ομάδα του Φαέ επικράτησε με 2-1 της Νιγηρίας και πανηγύρισε μπροστά στους οπαδούς της το βαρύτιμο τρόπαιο, το πρώτο μετά το 2015 και το τρίτο συνολικά μετά το «παρθενικό» του 1992!

Η ήττα στο ματς των ομίλων από τη Νιγηρία πείσμωσε την «οικοδέσποινα» του τουρνουά, που, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ από το γκολ του κεντρικού αμυντικού του ΠΑΟΚ, Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ, στο 38΄, κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Φρανκ Κεσιέ στο 62΄ και με τον σέντερ φορ της Ντόρτμουντ, Σεμπαστιάν Αλέ, στο 81΄, να φέρει τα πάνω κάτω και να πάρει το τρόπαιο.

Στην 8η της παρουσία σε τελικό η Νιγηρία δεν κατάφερε να φτάσει στην κορυφή, παρότι ο τελικός ξεκίνησε με τις ιδανικότερες γι’ αυτή συνθήκες. Το γκολ του Εκόνγκ, μάλιστα, έκανε τον αρχηγό των «σούπερ αετών» τον πρώτο ποδοσφαιριστή που σκόραρε εις βάρος της Ακτής Ελεφαντοστού σε τελικό Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. 

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τους Νιγηριανούς. Η Ακτή πίεσε πάρα πολύ στο δεύτερο ημίχρονο και κατάφερε από ισάριθμες ασίστ του Αντινγκρά να φέρει… τούμπα τον τελικό και να πάρει το τρίτο Κύπελλο στην Ιστορία της.

Η πορεία της οικοδέσποινας προς τον τελικό της διοργάνωσης, που τυπικά ανήκει στο 2023, μόνο εύκολη δεν ήταν. Στο τέλος της φάσης των ομίλων, και με την ομάδα των «Ελεφάντων» να τερματίζει τρίτη ύστερα από μια ντροπιαστική ήττα με 4-0 από την Ισημερινή Γουινέα, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία απέλυσε τον προπονητή Ζαν-Λουί Γκασέ.

Χρειάστηκε συνδυασμό αποτελεσμάτων σε άλλους ομίλους ώστε να περάσει στα νοκ άουτ της διοργάνωσης, όπου, αναγεννημένη, έδειξε τις ικανότητές της μέχρι τον τελικό, όπου και πάλι το σενάριο έμοιαζε βγαλμένο από κινηματογραφική ταινία.

Μαζί με τον τελικό, οι «Ελέφαντες» έκαναν την ανατροπή (υπολειπόμενοι αρχικά κατά ένα γκολ) στα τρία από τα τέσσερα ματς μετά τους ομίλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή