Οκτώ δευτερόλεπτα «μαγείας»

Οκτώ δευτερόλεπτα «μαγείας»

Ο Τζέιντεν Φίλοτζιν, που πέτυχε το γκολ της χρονιάς στην ταπεινή Τσάμπιονσιπ, είναι ένας αμετανόητος διασκεδαστής της εξέδρας

6' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια βραδιά όπως η χθεσινή, όπου ξεκίνησε η νοκ άουτ φάση στο Τσάμπιονς Λιγκ, ένας 22χρονος ποδοσφαιριστής, που πιθανότατα έχει γεννηθεί σε λάθος εποχή, έκλεψε την παράσταση από τους διάσημους συναδέλφους του που αγωνίζονταν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Οι εραστές της «στρογγυλής θεάς» δεν νοιάστηκαν ούτε για Ρεάλ ούτε για Σίτι, όταν είδαν αυτό.

Αρκούσαν 8 δευτερόλεπτα προβολής στο Διαδίκτυο, για να πειστεί κάποιος πως η «μαγεία» στο άθλημα δεν έχει χαθεί. Και πως αρκετές φορές, στα υπόγεια είναι η θέα. Οσο κι αν το physical game έχει γίνει κορώνα στο κεφάλι από σχετικούς και άσχετους, μια κοφτή ντρίμπλα, μια προσποίηση, ένα τακουνάκι και πολύ περισσότερο μια ραμπόνα είναι η πιο αγνή απόλαυση που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο.

Και το όνομα αυτού Τζέιντεν Φίλοτζιν. Αυτός «ζωγράφισε» και επισκίασε τα πάντα την ημέρα της επιστροφής του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο εξτρέμ της Χαλ έβαλε το γκολ της χρονιάς και ένα από τα καλύτερα που έχουν δει ανθρώπινα μάτια τα τελευταία χρόνια. Για να είμαστε ακριβείς, από τότε που ο Ροναλντίνιο έδενε την μπάλα στα κορδόνια των παπουτσιών του και την έκανε ό,τι ήθελε.

Στο παιχνίδι της Χαλ με τη Ρόδεραμ για την Τσάμπιονσιπ (Β΄ωκατηγορία Αγγλίας), ο γεννημένος στο Λονδίνο Φίλοτζιν, με καταγωγή από τη μακρινή και εξωτική Δομίνικα, έγινε viral με το τέρμα που σημείωσε στο 71ο λεπτό της αναμέτρησης.

Μάζεψε την μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή, σε μια θέση όπου οι περισσότεροι παίκτες –από απλοί ερασιτέχνες μέχρι και κορυφαίου επιπέδου– θα σήκωναν το κεφάλι τους και θα σημάδευαν για να σκοράρουν.

Αυτός όμως δεν το έκανε. Με εξοργιστικό αλλά εξίσου ιντριγκαδόρικο τρόπο, τραβήχτηκε πλάγια, αρχικά προσπέρασε τον αντίπαλό του με ποδιά και ύστερα τον έβγαλε… εκτός γηπέδου, πριν τελειώσει τη φάση με φοβερή ραμπόνα στην απέναντι γωνία, πετυχαίνοντας ένα γκολ που σίγουρα θα ήταν φαβορί για το «βραβείο Πούσκας» του 2024. Ενδεχομένως, για χάρη του αθλήματος, να γίνει μια εξαίρεση καθώς, με άκρως ειρωνικό τρόπο, στα χαρτιά χρεώθηκε αυτογκόλ αφού η μπάλα, που ούτως ή άλλως κατευθυνόταν στα δίχτυα, κόντραρε στον ώμο του Κάμερον Χάμφρις.

Ανεξάρτητα απ’ αυτό, ποιος θα περίμενε πως στη σκληροτράχηλη Β΄ Αγγλίας, που πέφτουν κορμιά, θα δει κάποιος τέτοια τεχνική και τέτοιο γκολ που σίγουρα θα το ζήλεψε και ο Μέσι; Κι όμως. Για να είμαστε ακριβείς, μάλλον σε μικρότερες κατηγορίες μπορεί πλέον κάποιος να συναντήσει «μάγους» της μπάλας από τα παλιά. Στα πιο ψηλά πατώματα οι προτεραιότητες είναι άλλες.

Γι’ αυτό και ο πρωταγωνιστής της χθεσινής μέρας, αν και αναγνωρίζεται από όλους τους ειδήμονες στο μεγάλο νησί ως ένα αυθεντικό ταλέντο και ως από τους ελάχιστους μπαλαδόρους που μπορεί να βρει κανείς στα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Αγγλίας, δεν έχει καταφέρει να κάνει καριέρα στην Πρέμιερ Λιγκ και ενδεχομένως να μην κάνει και ποτέ του.

Κι αυτό παρά το γεγονός πως είναι προϊόν της ακαδημίας της Αστον Βίλα, έχοντας εντυπωσιάσει με την U-23 του συλλόγου και έχοντας φορέσει τη φανέλα όλων των μικρών εθνικών ομάδων της Αγγλίας.

Η σκέψη του στο θέαμα

Μόλις τρεις ευκαιρίες στην Πρέμιερ Λιγκ, κι αυτές ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά, του έδωσαν οι «χωριάτες» οι οποίοι τον δάνεισαν κατά σειρά σε Στόουκ Σίτι και Κάρντιφ, πριν τον αφήσουν ελεύθερο το περασμένο καλοκαίρι για να τον αποκτήσει η Χαλ του Τούρκου παραγωγού του «Survivor», Ατζούν Ιλίτζαλι, την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, ξοδεύοντας 5 εκατομμύρια λίρες για τριετές συμβόλαιο και κερδίζοντας τη μάχη από Βασιλεία και Μπεσίκτας που τον είχαν στο στόχαστρό τους.

Ωστόσο στο συμβόλαιό του υπάρχει ρήτρα επαναγοράς στην περίπτωση που η Χαλ κερδίσει την άνοδό της στην Πρέμιερ Λιγκ (βρίσκεται στην 6η θέση), δείγμα του ότι κατά βάθος φοβούνται την πιθανότητα να τον έχουν αντίπαλο και να τεθούν σε διαδικασία ανταγωνισμού απέναντί του.

Ειδικά, όταν το καλοκαίρι κυκλοφόρησαν φήμες πως ο Γιούργκεν Κλοπ τον σκέφτηκε ως τον μελλοντικό διάδοχο του Μοχάμεντ Σαλάχ στη Λίβερπουλ, ενώ και η Νιούκαστλ τον είχε προσθέσει στη μεταγραφική της λίστα.  

«Είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής με χαρίσματα που δεν συναντάς εύκολα. Θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή του, όμως είναι δύσκολο γι’ αυτόν να ακολουθήσει τις απαιτητικές μας υποχρεώσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Τακτικά είναι πίσω, χρειάζεται χρόνος να προσαρμοστεί στο πλάνο μας, ενώ η προσφορά που είχαμε στα χέρια μας ήταν πολύ καλή για να πούμε όχι», είπε ο προπονητής της Αστον Βίλα, Ουνάι Εμερι, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους τον άφησε να φύγει. Ο «magic Philogen», όπως είναι το προσωνύμιό του, είναι ένας απίστευτος εξτρέμ με φοβερή ενέργεια, θράσος στο παιχνίδι του και αυτοπεποίθηση. Τρέχει κατά μέσο όρο 12 χιλιόμετρα στα παιχνίδια, είναι ανίκητος στο «ένας εναντίον ενός», έχει φοβερή τεχνική κατάρτιση, παίζοντας το ίδιο καλά και με τα δύο πόδια, διαθέτει «θανατηφόρα» ντρίμπλα, αλλά δεν μπορεί να μπει σε τακτικά καλούπια. Υστερεί αμυντικά όπως απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο, είναι ευάλωτος σε τραυματισμούς, ενώ η σκέψη του είναι πώς θα συνδυάσει το θέαμα με το σκοράρισμα. Και μάλιστα το σκοράρισμα με τον όχι συνηθισμένο τρόπο, αλλά με τον εξεζητημένο, προκειμένου να κάνει τον κόσμο στην εξέδρα να διασκεδάσει.

«Ακούω που κρατούν την ανάσα τους»

Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου και πάλι με τη Ρόδεραμ, όπου η ομάδα του επικράτησε με 4-1, πέτυχε δύο γκολ, το ένα με ανάποδο «τακουνάκι», που ξεσήκωσε το κοινό που τον αποθέωνε για αρκετά λεπτά.

«Μου αρέσει όταν παίρνω την μπάλα στα πόδια και αισθάνομαι την προσμονή που έχει ο κόσμος από εμένα. Ακούω που κρατά την ανάσα του και θέλω να τον κάνω να χαρεί. Δεν σκέφτομαι μακροπρόθεσμα στην καριέρα μου, αλλά μόνο τη στιγμή που μπαίνω στο γήπεδο», είχε πει παραλαμβάνοντας το βραβείο για το καλύτερο γκολ του μήνα Νοεμβρίου.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες ώρες και στο Διαδίκτυο υπάρχουν ρεπορτάζ πως στην Αστον Βίλα παρουσιάζονται μετανιωμένοι που τον άφησαν να φύγει, αφού ο Γάλλος Μουσά Ντιαμπί δεν έχει δικαιολογήσει τη φήμη του, σε αντίθεση με τον Φίλοτζιν που, παρότι ένας τραυματισμός τον άφησε εκτός δράσης για δύο μήνες, έχει προλάβει να πετύχει 7 γκολ και να έχει 5 ασίστ σε μόλις 16 ματς πρωταθλήματος.

Πριν από ένα χρόνο, φορώντας τη φανέλα της Κάρντιφ σε παιχνίδι με τη Χάντερσφιλντ έγραψε Ιστορία και για έναν ακόμη λόγο. Επιχείρησε να ζητήσει πέναλτι από τον ρέφερι της αναμέτρησης, αλλά μόλις τον πλησίασε ο τερματοφύλακας των φιλοξενουμένων, έκανε πίσω πιάνοντας την μύτη του, φτάνοντας τελικά να διαμαρτύρεται για τη δύσοσμη ανάσα του αντιπάλου του!

Απόφοιτος του γυμνασίου Uxbridge, που έχει βοηθήσει πολλά παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα να μορφωθούν και έχει βραβευτεί από τον βασιλιά Κάρολο για την προσφορά του στην εκπαίδευση και τη φιλανθρωπία, ο μικρός Φίλοτζιν έδειξε από νωρίς την τάση του να προσφέρει θέαμα και διασκέδαση στην εξέδρα. Ο ξερακιανός έφηβος ξεχώριζε για τις έμφυτες κινήσεις του με την μπάλα, στοιχείο που όσο μεγάλωνε το εμπλούτιζε με περισσότερες επινοήσεις.

Φαν του ισπανικού ποδοσφαίρου και της Ρεάλ Μαδρίτης, λάτρης του Ροναλντίνιο και του Κριστιάνο Ρονάλντο, όταν έπαιρνε την μπάλα απλώς… ντρίμπλαρε.

Είναι άγνωστο αν θα καταφέρει να κάνει καριέρα σε πιο υψηλό επίπεδο, αφού στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι «καλλιτέχνες» της μπάλας πρέπει να έχουν και το υπόλοιπο «πακέτο» για να αναδειχθούν. Οπως και να έχει πάντως, το γκολ της «Τρίτης και 13 του 2024» θα μείνει στην Ιστορία. Αλλωστε πόσοι ποδοσφαιριστές μπορούν να σκοράρουν από την ίδια θέση με ραμπόνα, έχοντας κάνει προηγουμένως αυτές τις κινήσεις; Είναι είδος υπό εξαφάνιση, τουλάχιστον στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή