Καταλανική υποχώρηση

Κρίση χρέους και διαφθορά λύγισαν την Μπαρτσελόνα, η οποία προσπαθεί να απαλλαγεί από τα «βαριά» συμβόλαια

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της διέρχεται η Μπαρτσελόνα, καθώς πέρα από τις αποτυχίες στο γήπεδο –που οδηγούν και τον προπονητή της, Τσάβι, στην έξοδο τον Ιούνιο– η βαθιά κρίση χρέους και διαφθοράς την αναγκάζει να ξεπουλάει τους παίκτες της όσο όσο.

Η καταχρεωμένη καταλανική ομάδα έφθασε στο σημείο αυτό λόγω μεγαλόπνοων σχεδίων και μεταγραφικών υπολογισμών, και εν μέρει λόγω της πανδημίας, που στοίχισε σοβαρά στα ταμεία του συλλόγου. Πλέον, στόχος δεν είναι η απόκτηση αλλά η πώληση αστέρων, με τον σύλλογο να βασίζεται στο εξής περισσότερο στη –θαυματουργή ακόμη– ακαδημία του, τη «Μασία».

Ο προϋπολογισμός της Μπαρτσελόνα, ύστερα από μια χρονιά που αν δεν κρύβει κάτι απροσδόκητο στο Τσάμπιονς Λιγκ θα κλείσει ως αποτυχημένη για την ομάδα, θα συρρικνωθεί περαιτέρω για το 2024-25, λόγω τόσο των χρεών όσο και των περιορισμών στις δαπάνες που επιβάλλει η ισπανική Λίγκα στις χρεωμένες ομάδες.

«Χρειάζεται αλλαγή»

Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αθλητικός διευθυντής και παλιά δόξα της ομάδας, Πορτογάλος Ντέκο, παραδέχθηκε ότι η Μπαρτσελόνα «χρειάζεται αλλαγή» και πως «οι παλιές μέθοδοι του συλλόγου είναι πλέον παρωχημένες». Αργότερα έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι από τις δηλώσεις αυτές, στις οποίες αντέδρασε ο ίδιος ο Τσάβι, αλλά ο απόηχός τους έμεινε.

Οι οικονομικές δυσκολίες είναι που έπεισαν την Μπαρτσελόνα να παραμείνει υποστηρίκτρια του σχεδίου του Φλορεντίνο Πέρεθ (για τον οποίο λέγεται στην Ισπανία ότι έχει το «άγγιγμα του Μίδα») υπέρ της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας, μήπως και μπορέσει έτσι να ξελασπώσει οικονομικά.

Πλέον, η Μπαρτσελόνα φέρεται βάσει δημοσιογραφικών πληροφοριών υποχρεωμένη να συνεχίσει και να εντείνει την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων μήπως καταφέρει και ισοσκελίσει τα έσοδα με τις δαπάνες, ύστερα από ένα καλοκαίρι πωλήσεων σημαντικών παικτών όπως ο Ουσμάν Ντεμπελέ και ο Αντουάν Γκριεσμάν.

Σκοπός της διοίκησης Ζοάν Λαπόρτα είναι η διατήρηση των νεαρών αστέρων που «γέννησε» η «Μασία» συν κάποιους παίκτες που η σημασία τους για την ομάδα είναι μεγαλύτερη από την αξία τους στο μεταγραφικό παζάρι (όπως οι Λεβαντόφσκι, Τερ Στέγκεν και Γκιντογκάν). Ετσι, πωλητήριο θα κρεμαστεί στον… λαιμό παικτών όπως ο Κουντέ, ο Κρίστενσεν, ο Ραφίνια, καθώς και πολλών άλλων, χωρίς να απαιτείται και μεγάλο αντίτιμο για την παραχώρησή τους.

Δημιουργική λογιστική

Μπορεί πέρυσι οι «μπλαουγκράνα» να ανακοίνωσαν σημαντικό πλεόνασμα στα λειτουργικά τους αποτελέσματα, όμως, και πάλι δεν έχει καλυφθεί η μαύρη τρύπα που δημιούργησε η διετία του κορωνοϊού. Το κρίσιμο ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι οι δηλώσεις των λογιστικών μεγεθών που δημοσιεύει η Μπαρτσελόνα δεν περιλαμβάνουν σειρά λογιστικών τεχνασμάτων, όπως ο… δανεισμός μελλοντικών κερδών (διά της υποθήκευσης προσδοκόμενων εσόδων), η παραχώρηση μετοχών στην εταιρεία παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού Barca Studios και τα δάνεια από πιστωτές όπως η Goldman Sachs, τόνισε πρόσφατα ο οικονομολόγος Μαρκ Σίρια, μέλος της Μπαρτσελόνα, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν υποψήφιος πρόεδρος του συλλόγου.

Ο προϋπολογισμός των «μπλαουγκράνα» θα συρρικνωθεί περαιτέρω για το 2024-25, λόγω τόσο των χρεών όσο και των περιορισμών που επιβάλλει η ισπανική Λίγκα.

«Υπολογίζεται ότι πλέον η Μπαρτσελόνα έχει λειτουργικό έλλειμμα ύψους 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, με συσσωρευμένες ζημίες 700 εκατ. ευρώ κατά τις τρεις τελευταίες οικονομικές χρήσεις», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sport της Βαρκελώνης.

Την προπερασμένη σεζόν (2021-22) εκτιμάται πως είχε έσοδα 790 εκατ. ευρώ και έξοδα 940 εκατ., άρα πρόσθεσε άλλα 150 εκατ. ευρώ στις ζημίες της. Επιπλέον, ο Ζοάν Λαπόρτα έχει από το καλοκαίρι του 2022 υποθηκεύσει και το 25% των εσόδων της από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, κάτι που περιορίζει και την προοπτική της ομάδας για οικονομική ανάκαμψη.

Η… ανακαίνιση

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ανακαίνιση του Καμπ Νου, που οδήγησε στη μετακόμιση προσωρινά στο Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης στο Μονζουίκ, περικόπτει σοβαρά τα έσοδα του συλλόγου. Η έδρα της Μπαρτσελόνα δεν είναι γεμάτη στα περισσότερα παιχνίδια, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, κι έτσι προβλέπεται μείωση εσόδων τη φετινή σεζόν κατά το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 32%, στα 859 εκατ. ευρώ, χωρίς και τις περυσινές λογιστικές ενισχύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2021 τα χρέη της Μπαρτσελόνα στις τράπεζες ανέρχονταν σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, αλλά το 2023 ανήλθαν σε 841 εκατ. ευρώ. Ο τίτλος του πρωταθλήματος πέρυσι ήρθε με τεράστιο οικονομικό άνοιγμα. Οπως μάλιστα επισημαίνουν στη Βαρκελώνη, ενώ άλλες μεγάλες ομάδες της Ευρώπης έχουν έξοδα 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όπως η Ρεάλ και η Μάντσεστερ Σίτι, η Μπάρτσα έχει έξοδα 1,16 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι ο καταλανικός σύλλογος χρωστάει ακόμη περί τα 200 εκατ. ευρώ για μεταγραφές που έχει ήδη κάνει και δεν έχει ακόμη αποπληρώσει.

Πέρυσι η ομάδα ανακοίνωσε σημαντικό πλεόνασμα στα λειτουργικά αποτελέσματα, όμως, δεν έχει καλυφθεί η μαύρη τρύπα της διετίας του κορωνοϊού.

Καλώς ή κακώς, το σύστημα της εκλογής της διοίκησης από τα μέλη του συλλόγου σημαίνει ότι για να επανεκλεγεί ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι δημοφιλής, άρα να… ξοδεύει χρήμα. Ετσι έγινε και το 2022 με την αγορά του Λεβαντόφσκι. Τώρα όμως τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά και η Μπαρτσελόνα περνάει πλέον σε «μνημονιακές» εποχές. Παρά την τεράστια δημοφιλία της παγκοσμίως, δεν βρίσκει σωτήρες να της φρεσκάρουν την οικονομική κατάσταση μέσω επενδύσεων.

Επιπλέον, το σκάνδαλο Νεγκρέιρα (οι κατηγορίες δηλαδή ότι η Μπαρτσελόνα εξαγόραζε στο παρελθόν την εύνοια διαιτητών διά… δωρεών σε εταιρεία του βοηθού αρχιδιαιτητή) έχει υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον σύλλογο, αποτρέποντας ουσιαστικές επενδύσεις σε μια εταιρεία το κύρος της οποίας κινδυνεύει από μια καλά στοιχειοθετημένη κατηγορία διαφθοράς εις βάρος της.

Το Εσπάι Μπάρσα

Μεγάλη οικονομική πληγή είναι και το Εσπάι Μπάρσα, οι μελλοντικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν την ομάδα, περιλαμβανομένων των ανανεωμένων Καμπ Νου και Παλάου Μπλαουγκράνα. Ενώ αρχικά είχε προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ το 2014 με ολοκλήρωση στα τέλη του 2021, πλέον το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο έχει φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσής του. Για την πραγματοποίησή του, η Μπαρτσελόνα έχει δανειστεί 1,5 δισ. ευρώ από 20 εγχώριους και ξένους πιστωτές, με περίοδο χάριτος έως το 2026. Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιούνιο του 2026 έως το 2050 θα πρέπει να πληρώνει το κεφάλαιο και τους τόκους.

Το 2026 τέθηκε ως χρονική έναρξη της αποπληρωμής του δανείου, διότι τότε υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμο το Εσπάι Μπάρσα, με προβλεπόμενα ετήσια έσοδα της τάξης των 346 εκατ. ευρώ ανά σεζόν. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι βέβαιος πότε πραγματικά θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί προς χρήση. Αραγε θα έχει την πορεία της γειτονικής εμβληματικής μητρόπολης Σαγράδα Φαμίλια, του καθεδρικού ναού της Βαρκελώνης, που άρχισε να οικοδομείται το 1882 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή