Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Σηκουάνας εξακολουθεί να προβληματίζει

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Σηκουάνας εξακολουθεί να προβληματίζει

Η ένταξη του Σηκουάνα στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 μπορεί να αποτελεί μία λαμπρή ιδέα αλλά έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην Οργανωτική Επιτροπή

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένταξη του Σηκουάνα στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 μπορεί να αποτελεί μία λαμπρή ιδέα αλλά έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην Οργανωτική Επιτροπή. Η, κάποτε, υδάτινη διαδρομή των Βίκινγκς πέντε μήνες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης δεν έχει καλή ποιότητα νερού και καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να καθαρίσει, τόσο για την Τελετή Έναρξης όσο και για τους αγώνες που θα διεξαχθούν στο ιστορικό ποτάμι. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έδωσε λύση στο θέμα των υπαίθριων βιβλιοπωλών, που υπάρχουν στις αποβάθρες. Τώρα όμως η ασφάλεια των Αγώνων ανησυχεί για τους κινδύνους ατυχήματος ή κάποιας τρομοκρατικής επίθεσης από τα παλιά μπαλκόνια των κτιρίων που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού, κατά μήκος των 6 χλμ. της Τελετής Έναρξης.    

Στη Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» ο μεγαλύτερος… πονοκέφαλος μοιάζει να ακούει στο όνομα Σηκουάνας. Οι επιστήμονες και οι εργαζόμενοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να εξασφαλιστεί ένας καθαρός υδάτινος στίβος ώστε να βρεθούν σε αυτόν, με απόλυτη ασφάλεια, οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου. Σύμφωνα με τις αναλύσεις όμως υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις E. coli και βακτήρια εντερόκοκκου.

Σε κανένα από τα 14 σημεία δειγματοληψίας η ποιότητα του νερού δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Τα προβλήματα έγιναν περισσότερο ορατά τον περασμένο Αύγουστο όταν οι βροχοπτώσεις αύξησαν το επίπεδο νερού του Σηκουάνα και αλλοίωσαν την, ήδη, προβληματική ποιότητα με αποτέλεσμα να μη διεξαχθούν οι προγραμματισμένες διοργανώσεις. Ο Δήμος του Παρισιού υποσχέθηκε να δημιουργήσει υποδομές που θα μπορούν να απορροφήσουν τις έντονες βροχοπτώσεις προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ρύπανσης.

Μόλυνση και παλαιά μπαλκόνια

Οι αρχές της διοργανώτριας πόλης έχουν δεσμευτεί ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες θα παρελάσουν και οι κολυμβητές θα κολυμπήσουν σε έναν ασφαλή υδάτινο χώρο, ο οποίος θα αποτελέσει και μία ανθεκτική, στην κλιματική αλλαγή, κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Ο Σηκουάνας όμως δείχνει να μην είναι… συνεργάσιμος με τους Γάλλους διοργανωτές καθώς για κάθε ένα από τα προβλήματα που λύνονται εμφανίζεται κάποιο άλλο.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα για τη μόλυνση του ποταμού, ειδικά συνεργεία δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου ο ποταμός – σύμβολο του Παρισιού να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες. Σε εξέλιξη βρίσκονται πέντε έργα, τα οποία θα βοηθήσουν στην αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης του αποχετευτικού δικτύου και θα περιορίσουν τη χρήση του ποταμού ως αποχετευτικό δίκτυο. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν λίγο πριν από τους Αγώνες. Επίσης, υπό κατασκευή είναι και η δεξαμενή που θα βοηθήσει στην απορρόφηση τυχόν έντονων βροχοπτώσεων.

Οι διοργανωτές, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, έχουν μελετήσει το ενδεχόμενο να υπάρξει αναβολή σε κάποιο αγώνισμα. Επίσης, υπάρχει και το εναλλακτικό σχέδιο για τη μεταφορά των αγώνων της μαραθώνιας κολύμβησης σε κάποιο άλλο ποτάμι ή στη θάλασσα. Βέβαια, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αναστάτωση στο πρόγραμμα των αθλητών και όλοι ελπίζουν ότι τα πάντα θα διεξαχθούν όπως προβλέπει το πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έδωσε λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει με τους βιβλιοπώλες που βρίσκονται στις αποβάθρες, κατά μήκος του Σηκουάνα. Ζήτησε να προσαρμοστεί το σύστημα ασφαλείας ώστε να μην μετακινηθούν οι «μπουκινίστ» διότι αποτελούν μέρος της «άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης». Οι πρώτοι μικροπωλητές εμφανίστηκαν σε αυτή την περιοχή τον 16ο αιώνα και από τότε μέχρι σήμερα ο ποταμός κυλάει ανάμεσα… σε βιβλιοθήκες.

Το άλλο θέμα που έχει ανακύψει είναι τα μπαλκόνια και τα κιγκλιδώματα των χιλιάδων κτιρίων που υπάρχουν στις όχθες του Σηκουάνα. Πρόκειται για κτίρια των οποίων η ηλικία τους υπερβαίνει τα εκατό έτη και οι αρμόδιοι έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου διότι, εάν συγκεντρωθούν πολλά άτομα σε αυτά τα μπαλκόνια, ελλοχεύει ο κίνδυνος της κατάρρευσης εξαιτίας ελλιπούς συντηρήσεως. Οι Αρχές του Παρισιού σκέπτονται να προβούν σε επιθεωρήσεις διότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες, εξαιτίας του κόστους, δεν ελέγχουν τακτικά την ασφάλεια των μπαλκονιών και των κιγκλιδωμάτων τους.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή