Ενας σκιέρ με αίμα που… βράζει

Ενας σκιέρ με αίμα που… βράζει

Ο Αλέξανδρος Γκιννής, ένας από τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου στο σκι, μιλάει στην «Κ»

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν έχεις γεννηθεί σε μία χώρα που «λούζεται» από ήλιο δέκα μήνες τον χρόνο είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πρωταθλητισμό σε χειμερινά σπορ. Ο Αλέξανδρος Γκιννής όμως τα κατάφερε. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους σκιέρ του κόσμου, αλλά σε όποια κορυφή χιονοδρομικού κέντρου και να βρίσκεται η καρδιά και το μυαλό του είναι στην Ελλάδα.

Ο πρωταθλητής μας μίλησε στην «Κ» για την τρέχουσα σεζόν, τους αγωνιστικούς στόχους του, την Ελλάδα αλλά και για τις επιρροές της κλιματικής αλλαγής στο ιδιαίτερο άθλημά του.

Η κατάκτηση ενός παγκόσμιου μεταλλίου από Ελληνα αθλητή ή αθλήτρια σε χειμερινό σπορ έμοιαζε, μέχρι πρόσφατα, με… όνειρο θερινής νυκτός. Όταν όμως ο Αλέξανδρος Γκιννής αποδεσμεύτηκε από την αμερικανική ομάδα και άρχισε να αγωνίζεται με τα γαλανόλευκα αυτό το… θερινό όνειρο έγινε πραγματικότητα μέσα στην καρδιά του χειμώνα. 

Ο χιονοδρόμος μας, ο οποίος έκανε τα πρώτα του αθλητικά βήματα στον Παρνασσό, θεωρείται ως ένας από τους πιο σπουδαίους σκιέρ στον κόσμο και τα ασημένια μετάλλια του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και το παγκόσμιο κύπελλο του 2023 καθώς και η θέση του στην παγκόσμια κατάταξη, το επιβεβαιώνουν.

Αυτές τις ημέρες, ο δευτεραθλητής κόσμου βρίσκεται στην Αμερική προκειμένου να πάρει μέρος σε, ακόμη, έναν αγώνα της σειράς του παγκοσμίου κυπέλλου που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Palisades Tahoe (σ.σ. σε αυτή την περιοχή είχαν διεξαχθεί οι χειμερινοί Ολυμπιακοί του 1960) και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει άλλη διοργάνωση στο Άσπεν (1-3/3). Μέχρι τώρα, για αυτή τη σεζόν, έχει αγωνιστεί σε επτά παγκόσμια κύπελλα, σε Αυστρία, Ιταλία, Ελβετία, και Γαλλία. Και τα ταξίδια ενός σκιέρ σε αυτό το επίπεδο θυμίζουν… μετακόμιση καθώς, όπως μας είπε, έχει 45 ζευγάρια παγοπέδιλα με τα οποία δοκιμάζει τεχνικές κλπ.

«Έτσι είναι το άθλημα μας. Μέχρι τώρα, για αυτή τη σεζόν, έχω αγωνιστεί σε επτά παγκόσμια κύπελλα. Σε τέσσερα από αυτά τερμάτισα στους πρώτους δεκαπέντε. Είμαι σε καλή κατάσταση και συλλέγω βαθμούς για την πρόκριση στους χειμερινούς Ολυμπιακούς, η οποία αποτελεί τον μεγάλο μου στόχο. Στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκομαι μέσα στην πρώτη δεκαπεντάδα», δηλώνει.

Μία δύσκολη διαδρομή

Για να φτάσει ο Αλέξανδρος στην κορυφή του παγκόσμιου σκι η διαδρομή δεν ήταν εύκολη. Ως αφετηρία της υπήρξε ο Παρνασσός όταν, πολύ μικρός ακόμη, άρχισε να κάνει μαθήματα με τον εκπαιδευτή πατέρα του. Η επόμενη στάση ήταν στην Αυστρία. Ο πατέρας του δούλευε εκεί και τον έγραψε στο αγωνιστικό κλαμπ του σκι προκειμένου να δημιουργήσει παρέες. Το… μικρόβιο μπήκε για τα καλά μέσα στον πιτσιρικά και σε ηλικία 15 ετών άρχισε να κερδίζει αγώνες στην Αυστρία.

Σε ηλικία 16 ετών έφυγε με την οικογένειά του για τις ΗΠΑ και στα 17 οι Αμερικανοί κατάλαβαν το ταλέντο του και του έδωσαν μία θέση στην αμερικανική εθνική ομάδα. Το 2015 ήρθε 3ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ονειρευόταν. 

Μία σειρά από τραυματισμούς τον άφησε εκτός αγώνων και οι Αμερικανοί του είπαν ότι εάν ήθελε να συνεχίσει στην ομάδα θα έπρεπε να πληρώνει τον προπονητή του. Ο Αλέξανδρος γνώριζε ότι και η Ελλάδα τον ήθελε αλλά δεν διέθετε χρήματα. Έτσι, όταν βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα να πληρώνει την υποστηρικτική του ομάδα για να τρέξει με την Ελλάδα ή την Αμερική, χωρίς δεύτερη σκέψη έβαλε το εθνόσημο στο στήθος του. Βέβαια, στα πρώτα του βήματα, η αμερικανική ομοσπονδία στήριξε την απόφασή του, τον άφησε ελεύθερο και τον βοήθησε. 

Ίσως θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούσε να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο αλλά δεν είχαν υπολογίσει το πείσμα που έκρυβε.

Ένας καινούριος τραυματισμός τον άφησε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 και, παρόλο που κάποιοι τον συμβούλεψαν να σταματήσει, ο ίδιος επανήλθε και το 2023 χάρισε στην Ελλάδα τα πρώτα της μετάλλια από παγκόσμιο κύπελλο και παγκόσμιο πρωτάθλημα αλπικού σκι.

Η κλιματική αλλαγή και το σκι

Όπως σε όλα τα υπαίθρια αθλήματα έτσι και στο σκι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει έντονη την… παρουσία της. Το φυσικό χιόνι σε κάποιες περιοχές μειώνεται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αλλαγές στη σεζόν. Το χιόνι στην Ευρώπη αργεί να έρθει και το αγωνιστικό πρόγραμμα, σε πολλές περιπτώσεις, πηγαίνει προς την Άνοιξη.

«Η κλιματική αλλαγή υπάρχει συνεχώς στις συζητήσεις των αθλητών των χειμερινών σπορ. Ένας πρόσφατος αγώνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Μπάνσκο ακυρώθηκε εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η μία διαδρομή διεξήχθη κανονικά αλλά η άλλη ακυρώθηκε γιατί είχε κακή ορατότητα και έβρεχε», μας είπε ο πρωταθλητής.

Η κλιματική αλλαγή έχει αναγκάσει τους διοργανωτές αγώνων σκι να καταφεύγουν στη βοήθεια της… επιστήμης για να προσφέρουν στους αθλητές και τις αθλήτριες τις ιδανικές συνθήκες. Ρίχνουν αλάτι στο χιόνι προκειμένου να είναι σκληρό, παρασκευάζουν τεχνητό χιόνι κλπ. 

«Δεν ξέρω πως θα είναι το σπορ σε δεκαπέντε χρόνια όταν θα έχω σταματήσει τον πρωταθλητισμό. Σίγουρα όμως θα έχουν αλλάξει πολλά. Στον πρόσφατο αγώνα που έτρεξα στην Αυστρία τον παρακολούθησαν περισσότεροι από 45.000 θεατές. Όταν όμως δεν θα υπάρχει χαμηλά χιόνι οι διοργανωτές θα αναγκαστούν να μεταφέρουν τους αγώνες πιο ψηλά, επάνω στον βουνό. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχουν τόσοι θεατές και θα χάσουμε το σόου. Είναι πολύ όμορφο να αγωνίζεσαι μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο κοινό», τόνισε ο 29χρονος σκιέρ.

«Ο Παρνασσός και η Ελλάδα μου»

Σαμονί, Κουρσεβέλ, Μαντόνα ντι Καμπίλιο, Κορτίνα Ντ΄Αμπέτσο, Άσπεν, μπορεί να φαντάζουν ως ονειρεμένοι προορισμοί για έναν μέσο ταξιδιώτη, φίλο των χειμερινών αθλημάτων. Για τον Αλέξανδρο όμως αποτελούν «στάσεις» για την επίτευξη των ονείρων του. Η καρδιά του ανήκει στον Παρνασσό και στην Ελλάδα. Σε αυτό το βουνό έκανε τα πρώτα του βήματα και, τώρα, σε αυτό το βουνό αγωνίζεται ως ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής του σκι.

«Τελειώνω από τους αγώνες στην Αμερική, επιστρέφω Ευρώπη και ύστερα στην Ελλάδα. Ήταν μία μεγάλη σεζόν για εμένα και, ήδη, σκέφτομαι την Ελλάδα. Τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου θα πάρω μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στον Παρνασσό. Ανυπομονώ πότε θα βρεθώ εκεί, να αγωνιστώ και να δω τους φίλους μου. Πέρυσι είχαν έρθει μαζί μου αθλητές από την σουηδική ομάδα και ενθουσιάστηκαν από τα πανέμορφα τοπία που διαθέτει η χώρα μας. Έκαναν σκι και λίγη ώρα αργότερα βρίσκονταν δίπλα από τη θάλασσα. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο το θεωρούμαι δεδομένο αλλά σε άλλες χώρες δεν είναι», μας είπε.

Με εξοπλισμό που θυμίζει… μετακόμιση ο δευτεραθλητής κόσμου ταξιδεύει από χιονοδρομική πίστα σε χιονοδρομική πίστα. Με πτυχίο Οικονομικών από το Ντάρτμουθ διεκδικεί το αθλητικό όνειρό του και ο χρόνος αποτελεί σύμμαχο του καθώς τώρα μπαίνει στα, για έναν σκιέρ, καλύτερα αγωνιστικά χρόνια. 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2026 αποτελούν την μεγάλη πρόκληση και η Ελλάδα τον ιδανικό προορισμό για να συγκεντρώνει δυνάμεις. «Μόλις τελειώνει η σεζόν, διακοπές μόνο στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή