Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Μακάμπι Τελ Αβίβ: Το προφίλ των αντιπάλων ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού

Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Μακάμπι Τελ Αβίβ: Το προφίλ των αντιπάλων ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού

Στα... μέτρα του Ολυμπιακού η Μακάμπι Τελ Αβίβ, βατή και για τον ΠΑΟΚ η κλήρωση με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κληρωτίδα επανέφερε στην ελληνική επικαιρότητα την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Οι Κροάτες, μετά τις επεισοδιακές αναμετρήσεις του περασμένου Αυγούστου απέναντι στην ΑΕΚ για τα προκριματικά του Champions League, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον ΠΑΟΚ στη φάση των «16» του Conference League. Η Ντιναμό έχει απολέσει την αίγλη των περασμένων ετών, ωστόσο παραμένει ένας φιλόδοξος σύλλογος, με ποιότητα και ταλέντο.

Η χρονιά δεν ξεκίνησε ιδανικά για τους Κροάτες, αφού ο Ιγκόρ Μπίστσαν αποτέλεσε παρελθόν αμέσως μετά τον αποκλεισμό από την ΑΕΚ. Τη θέση του πήρε ο Σεργκέι Γιακίροβιτς, ο οποίος μάλιστα άφησε τη Ριέκα στα κρύα του λουτρού για να αναλάβει την Ντιναμό. Η κορυφαία του επιτυχία ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος με τη Ζρίνσκι στη Βοσνία, ενώ με τη Ριέκα κατάφερε να μπει στην τετράδα. Αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-2-3-1, με τον ίδιο να ρίχνει βάρος στην άμυνα. 

 

Η ποιότητα της Ντιναμό φάνηκε και στα παιχνίδια της απέναντι στην ΑΕΚ. Ωστόσο, από τότε, έχουν αποχωρήσει πολύτιμες μονάδες όπως ο Σούταλο, ο Λιβάκοβιτς και ο Λιούμπισιτς. Ετσι, τα βλέμματα στρέφονται στον Μπρούνο Πέτκοβιτς. Ο 29χρονος επιθετικός διανύει εξαιρετική σεζόν, αφού σε 27 εμφανίσεις την τρέχουσα σεζόν μετρά 14 γκολ και 7 ασίστ.

Μάλιστα, στο Conference League, έχει πετύχει 5 τέρματα σε ισάριθμες εμφανίσεις. Ο ΠΑΟΚ θα βρει απέναντί του και τον παλιό του γνώριμο, Γιόσιπ Μίσιτς, βασική μονάδα των Κροατών. Στους oμίλους του Conference League οι Κροάτες συγκέντρωσαν 9 βαθμούς, πήραν τη 2η θέση του γκρουπ τους, πίσω από τη Βικτόρια Πλζεν και πάνω από Αστάνα και Μπαλκάνι.

Στα play-offs για τους «16», η κληρωτίδα τους έφερε αντιμέτωπους με την Μπέτις, ένα από τα πιο δυνατά ονόματα του θεσμού. Η Ντιναμό απέσπασε ισοπαλία 1-1 στο «Βιγιαμαρίν» και στην εντός έδρας ρεβάνς πήρε μια σπουδαία νίκη και μια τεράστια πρόκριση. Χάρη στο τέρμα του Πέτκοβιτς, η ομάδα του Ζάγκρεμπ εξασφάλισε την παρουσία της στους «16».

Βρίσκεται στην 3η θέση του κροατικού πρωταθλήματος. Το σημαντικό για εκείνη όμως είναι ότι έχει «καθαρίσει» με την τριάδα και το ευρωπαϊκό εισιτήριο, αφού απέχει 10 βαθμούς από την 4η Οσιγιεκ και στο -6 από τη Ριέκα, έχοντας και ματς λιγότερο. Μπορεί το «Μάξιμιρ» να είναι μια δυνατή έδρα, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει οργανωμένη μετακίνηση οπαδών της κροατικής ομάδας στο ματς της 14ης Μαρτίου στην Τούμπα.

Οι «Ασπρόμαυροι» έχουν αντιμετωπίσει ακόμα μια φορά τους Κροάτες, πριν από 14 χρόνια, τότε σε όμιλο του Europa League και με νίκη τους (1-0) στο δεύτερο παιχνίδι στο «Μαξιμίρ», πήραν ιστορική πρόκριση στους «32» της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Γλίτωσε τα μεγαθήρια ο Ολυμπιακός

Οι «ερυθρόλευκοι» γλίτωσαν τα μεγαθήρια και θα βρουν μπροστά τους μια ομάδα που μοιάζει να είναι στα μέτρα τους. Αστον Βίλα, Λιλ, Φιορεντίνα, Φενέρ έμειναν μακριά και ο Ολυμπιακός θα κάνει τα πάντα για να βρεθεί στα προημιτελικά του Conference League. Στον πάγκο της ισραηλινής ομάδας βρίσκεται ο γνωστός Ρόμπι Κιν. Ο Ιρλανδός άλλοτε επιθετικός των Λιντς, Τότεναμ και Λίβερπουλ ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο τον πάγκο της Μακάμπι. Ο 43χρονος θήτευσε ως βοηθός προπονητή στο παρελθόν σε Λιντς, Μίντλεσμπρο και Ιρλανδία, με τη Μακάμπι να γίνεται η πρώτη ομάδα που του δίνει την ευκαιρία για τον πρώτο ρόλο. Φέτος η Μακάμπι παρουσιάζεται πιο ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα, καθώς βρίσκεται στην κορυφή με 49 βαθμούς, όσους ακριβώς έχει και η Μακάμπι Χάιφα. 

 

Ο Εραν Ζάχαβι είναι το μεγάλο αστέρι. Ενας ποδοσφαιριστής που πριν από μερικά καλοκαίρια απασχόλησε έντονα τον Ολυμπιακό. Ο Ισραηλινός φορ έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν δύο φορές τους Πειραιώτες, όταν αγωνιζόταν στην PSV. Στα δύο παιχνίδια με τους «ερυθρόλευκους», ο Ζάχαβι πέτυχε συνολικά τέσσερα γκολ, ωστόσο ο Ολυμπιακός προκρίθηκε. 

Φέτος, ο 36χρονος Ισραηλινός σε 35 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις μετράει 21 γκολ, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του Ρόμπι Κιν. Μάλιστα, τα 10 γκολ τα έχει πετύχει στο Conference League, έχοντας σκοράρει πέντε φορές στα προκριματικά και πέντε φορές στη φάση των ομίλων.

Στους ομίλους, η Μακάμπι τερμάτισε στην κορυφή απέναντι σε Γάνδη, Ζόρια και Μπρέιδαμπλικ. Στα έξι παιχνίδια που έδωσε, μέτρησε πέντε νίκες και μόλις μια ήττα εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόκριση στους «16» του Conference League.

 

Μειονέκτημα αποτελεί η έδρα. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ισραήλ, ανάγκασε την ομάδα να δώσει τα ευρωπαϊκά της παιχνίδια σε ουδέτερη έδρα. Τα τρία εντός έδρας παιχνίδια της φάσης των ομίλων τα έδωσε στο γήπεδο της Μπάτσκα Τόπολα. Ενα γνώριμο γήπεδο για τον Ολυμπιακό, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετώπισαν τους Σέρβους στη φάση των ομίλων του Europa League.

Ο Ολυμπιακός έχει αναμετρηθεί δύο φορές στο παρελθόν με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Τη σεζόν 2010/11, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν αποκλειστεί από τους Ισραηλινούς στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League λόγω των εκτός έδρας γκολ, με συνολικό σκορ 2-2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή