Δεύτερες, αλλά με διαφορετική… τροχιά

Δεύτερες, αλλά με διαφορετική… τροχιά

Η πτώση της Μπάγερν στη Γερμανία και η ανοδική πορεία της Μπρεστ στη Γαλλία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και συνήθως τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στις πρωτοπόρους των ξένων πρωταθλημάτων, φέτος έχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον να δει κανείς τις ομάδες που είναι στη δεύτερη θέση στη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς συνιστούν δύο ακριβώς αντίθετες πορείες. Ο λόγος για την Μπάγερν Μονάχου και την Μπρεστ, αντιστοίχως.

Από τη μια πλευρά έχουμε την επί 11 σερί χρόνια πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπάγερν, η οποία ζει την παρακμή της και βλέπει την πλάτη της Μπάγερ Λεβερκούζεν του Τσάβι Αλόνσο που καλπάζει αήττητη προς τον τίτλο της Μπουντεσλίγκα, ενώ η μεγάλη ομάδα του Μονάχου παραπαίει.

Την περασμένη Κυριακή η Μπάγερν υπέστη την τρίτη συνεχή ήττα της σε ισάριθμους αγώνες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης από τη Λάτσιο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η… μόνιμη πρωταθλήτρια Γερμανίας οδεύει προς αποκαθήλωση από τον θρόνο της, καθώς έχει μείνει πολύ πίσω από τη Λεβερκούζεν και απόψε δίνει δύσκολο ματς μπροστά στο απαιτητικό κοινό της κόντρα στη Λειψία.

Κύριος στόχος της πάνδημης κριτικής είναι ο τεχνικός Τόμας Τούχελ, που θα παραμείνει στον πάγκο έως το καλοκαίρι ελλείψει διαδόχου. Το κλίμα είναι κάκιστο και σίγουρα δεν βοηθούν και όσοι ανεγκέφαλοι αποδοκίμασαν ρατσιστικά τον Γάλλο αμυντικό Νταγιό Ουπαμεκανό, ο οποίος αποβλήθηκε δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα.

Κάποιοι έφτασαν να κάνουν λόγο για… την κατάρα του Χάρι Κέιν, του Αγγλου σέντερ φορ που δεν έχει πάρει ποτέ του πρωτάθλημα και ήλπιζε ότι ερχόμενος στο Μόναχο από την Τότεναμ θα στεφόταν πρωταθλητής.

Είναι ξεκάθαρο όμως ότι αυτή η ομάδα έχει κάνει πλέον τον κύκλο της και χρειάζεται ευρεία ανανέωση, προφανώς υπό άλλον προπονητή, με πολλά ονόματα να κάνουν την εμφάνισή τους, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω το μυαλό των παικτών των Βαυαρών.

Από την άλλη πλευρά, στη δεύτερη θέση του γαλλικού πρωταθλήματος βρίσκεται η Μπρεστ, η μικρή ομάδα της Βρετάνης που έχει… τρελάνει κόσμο φέτος.

Επιλέγοντας να εμπιστευθεί έμπειρους παίκτες που αγαπούν την ομάδα αντί να επενδύσει σε νέους και ταχείς ποδοσφαιριστές όπως οι περισσότερες από τις υπόλοιπες γαλλικές ομάδες, η «Σταντ Μπρεστουά» –όπως είναι το κανονικό όνομα του συλλόγου– έχει οικοδομήσει ένα πολύ μαχητικό σύνολο, το τρίτο γηραιότερο της κατηγορίας, που είναι σχεδόν το ίδιο με πέρυσι.

Μετά τη θριαμβευτική νίκη της επί της Μαρσέιγ την Κυριακή, η Μπρεστ είναι μόνη δεύτερη, προσπερνώντας τη Νις, και έπεται πλέον μόνο της Παρί Σεν Ζερμέν που είναι 13 βαθμούς μπροστά.

Αρχιτέκτονας της φετινής απίθανης πορείας της επαρχιακής ομάδας από τη Βρέστη της βορειοδυτικής Γαλλίας είναι ο προπονητής της, Ερίκ Ρουά. Ανέλαβε μια ειδική αποστολή τον Ιανουάριο του 2023 έχοντας να προπονήσει ομάδα από το… 2011, και πήρε την Μπρεστ από τη ζώνη του υποβιβασμού για να τη φέρει σήμερα σε θέση για ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ακόμη κι αν δεν καταφέρει να πάρει μια θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς, η Μπρεστ θα έχει γράψει την πιο ένδοξη σελίδα της ιστορίας της με τη φετινή πορεία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή