Η Σαουδική Αραβία απειλεί τη Μάντσεστερ Σίτι

Η Σαουδική Αραβία απειλεί τη Μάντσεστερ Σίτι

Οι Αραβες επιμένουν για την απόκτηση του Κέβιν ντε Μπρόινε, και οι «πολίτες» έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κέβιν ντε Μπρόινε στη Σαουδική Αραβία; Η Μάντσεστερ Σίτι θα τον άφηνε να φύγει; Δύο ερωτήματα που είναι πολύ πιθανό να απαντηθούν οριστικά το ερχόμενο καλοκαίρι.

Αλλωστε ολοένα και πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τους Αραβες να αυξάνουν την πίεσή τους για τον Βέλγο σούπερ σταρ των «πολιτών».

Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις παικτών που είπαν εύκολα το «ναι» στα χρήματα που στρώθηκαν στα πόδια τους, η περίπτωση του Βέλγου είναι πιο περίπλοκη.

Ο Ντε Μπρόινε δεν αποτελεί απλώς έναν πολύ μεγάλο παίκτη που παίζει στην κορυφαία αυτή τη στιγμή ομάδα της Premier League. Ο Βέλγος είναι ο κύριος άξονας που κινεί τη Σίτι, είναι πολύ σημαντικός για τον Γκουαρδιόλα και είναι ο πιο αγαπητός της εξέδρας.  

Η αλήθεια είναι ότι ο Ντε Μπρόινε προσεγγίστηκε το περασμένο καλοκαίρι για να μετακομίσει στη Σαουδική Αραβία. Του προσφέρθηκαν περίπου 70 εκατ. ευρώ ετησίως (πολύ περισσότερα από τα περίπου 20 εκατ. ευρώ που παίρνει τώρα), για να πειστεί να αφήσει τη Σίτι και την Premier League για το χρυσό ποδοσφαιρικό κλουβί που προσφέρουν οι Σαουδάραβες, αλλά, όπως και ο Μπερνάρντο Σίλβα, στον οποίο προσφέρθηκαν ανάλογα χρήματα από την Αλ Χιλάλ, είπε όχι.

Το συμβόλαιο του Βέλγου λήγει το καλοκαίρι του 2025 και το (καλό) πλάνο τον θέλει να υπογράφει άλλο ένα και στη συνέχεια πολύ πιθανόν να αποσύρεται από τη Σίτι γύρω στα 35 του χρόνια. Είναι ένα πλάνο που βρίσκεται ακόμα επί χάρτου, καθώς δεν έχουν γίνει οι επίσημες συζητήσεις, παρότι πριν από λίγο καιρό τα ρεπορτάζ στην Αγγλία ανέφεραν ότι η διοίκηση των «πολιτών» θα τον καλούσε άμεσα για ανανέωση.

Ηταν επίσης ένα σχέδιο που είχε εκπονηθεί πριν γίνει η πρώτη πρόταση από τη Σαουδική Αραβία και, παρόλο που έχει πει ήδη μία φορά όχι, ο αθλητικός διευθυντής της Pro League, Μάικλ Εμέναλο, έχει κρατήσει τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές και θα συνεχίσει να το κάνει, από τη στιγμή μάλιστα που στη Σαουδική Αραβία θέλουν να φέρουν και άλλα πολύ μεγάλα ονόματα στο πρωτάθλημά τους.

Cherchez la femme

Ο Νιγηριανός παράγοντας άλλωστε δεν είναι άγνωστος στον Ντε Μπρόινε, καθώς είχε βοηθήσει στο να υπογράψει από την Γκενκ στην Τσέλσι και υπάρχει προσωπική σύνδεση, όμως το μεγάλο εμπόδιο που συναντά στην προσπάθειά του να τον πείσει να πει το «ναι» είναι η οικογένεια του Βέλγου και κυρίως η σύζυγός του, Μισέλ Λακρουά, που παρουσιάζεται αρνητική στο να ζήσει στη Σαουδική Αραβία. 

Από την άλλη βέβαια ο Βέλγος θα έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει την καριέρα του κερδίζοντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό ποσό, όμως ακόμα και αν η σύζυγος πειστεί, η μπάλα παραμένει στα πόδια της Σίτι, από τη στιγμή δε που υπάρχει για ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο. Μάλιστα πρόσφατα δημοσιεύματα στην Αγγλία ανέφεραν ότι οι «πολίτες» στην περίπτωση που οι Σαουδάραβες θελήσουν να πάρουν από τώρα τον παίκτη είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν πάνω από 100 εκατ. ευρώ για να ανάψουν το πράσινο φως, ποσό που ακόμα και για τους Αραβες δεν είναι αμελητέο.  

Παράλληλα, άνθρωποι από το περιβάλλον του Βέλγου έχουν αποκαλύψει ότι, αν η Σίτι τον καλέσει για αναπροσαρμογή, έστω και για ένα χρόνο (μέχρι το 2026) και με πιο λίγα χρήματα από ό,τι δίνουν οι Αραβες, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Ντε Μπρόινε να το απορρίπτει.

Εδώ πάντως υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά»… Στη Σίτι αντιμετωπίζουν αρκετά αυστηρά τις ανανεώσεις συμβολαίων για παίκτες που πλησιάζουν τα τριάντα τους χρόνια, όπως φάνηκε και στην περίπτωση του Ιλκάι Γκουντογκάν, οποίος το καλοκαίρι πήρε το αεροπλάνο για τη Βαρκελώνη έπειτα από επτά χρόνια στο «Ετιχαντ». Η Σίτι δεν έδειξε ιδιαίτερη βιασύνη όσον αφορά την επέκταση της συνεργασίας με τον Γερμανό, παρά την εμφανώς σημαντική προσφορά του, αλλά και τη θετική εισήγηση του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Γκουντογκάν ήταν ήδη 32 ετών το καλοκαίρι και η πρόταση ήταν για έναν χρόνο, τη στιγμή που η Μπαρτσελόνα του πρόσφερε διετές.

Ο Ντε Μπρόινε είναι ήδη 32 ετών, θα γίνει 33 το καλοκαίρι και θα είναι 34 στο τέλος του συμβολαίου του και ήδη γνωρίζει πόσο σκληρό παζάρι έκανε η Σίτι όταν υπέγραψε το τελευταίο του συμβόλαιο το 2021: ένιωθε ότι άξιζε περισσότερο από αυτό που του προσφερόταν, οπότε επιστράτευσε ειδικούς σε θέματα δεδομένων για να το αποδείξει.

Από την άλλη πάντως υπάρχει το παράδειγμα του Κάιλ Γουόκερ, ο οποίος ανανέωσε για δύο χρόνια αν και ήταν ήδη 33, όμως εδώ υπήρξε η… απειλή ότι ο διεθνής αμυντικός θα πήγαινε στην Μπάγερν, ενώ ιδιαίτερη περίπτωση είναι και ο Μαχρέζ, που ήταν 31 ετών όταν υπέγραψε διετή επέκταση του συμβολαίου του το καλοκαίρι του 2022, η οποία θα τον κρατούσε στη Σίτι μέχρι τα 34α γενέθλιά του. Σε αυτή την απόφαση του συλλόγου ρόλο έπαιξε το γεγονός η σιγουριά των ανθρώπων του συλλόγου ότι σωματικά ήταν ικανός να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο μέχρι αυτή την ηλικία λόγω της γενετικής του κατασκευής.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ντε Μπρόινε πάντα εξέταζε το ενδεχόμενο να αποσυρθεί με τον πιο παραδοσιακό τρόπο: να μετακομίσει στο MLS. Αν αισθάνεται ότι έχει ακόμα κάτι να δώσει στο γήπεδο μετά τη ζωή του στη Σίτι –είτε αυτό γίνει το 2025 είτε πέραν αυτού– τότε μια μετακίνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ταιριάζει περισσότερο σε αυτόν και την οικογένειά του από μια μετακόμιση στη Σαουδική Αραβία, ακόμη και αν τα χρήματα δεν είναι τόσο καλά.

Ο Ντε Μπρόινε έχει ήδη δείξει, σε αυτές τις σχετικά πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση στον προσαγωγό, ότι εξακολουθεί να προσφέρει πάρα πολλά στο κορυφαίο επίπεδο και παραμένει ο κορυφαίος χαφ στον κόσμο.

Ο σύλλογος μπορεί κάλλιστα να αποφασίσει ότι ένας επιπλέον χρόνος αυτού του επιπέδου απόδοσης, ή τουλάχιστον κάτι κοντά σε αυτό, θα τους ικανοποιήσει όλους μια χαρά, και ίσως θελήσει να προλάβει οποιοδήποτε ενδιαφέρον επεκτείνοντας μέσα στους επόμενους μήνες το συμβόλαιό του και να κλείσει έτσι μια και καλή την πόρτα στους Σαουδάραβες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή