Λίβερπουλ: «Κρυφό χαρτί» ο μαθητής του Μουρίνιο

Λίβερπουλ: «Κρυφό χαρτί» ο μαθητής του Μουρίνιο

Το «plan Β» για τον πάγκο των «Reds», αν ο Αλόνσο δεν πάρει τη θέση του Κλοπ, λέγεται Ρούμπεν Αμορίμ

6' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι οπαδοί της Λίβερπουλ δεν τολμούν να σκεφτούν τη στιγμή που ο Γιούργκεν Κλοπ ύστερα από εννέα χρόνια δεν θα κάθεται στην άκρη του πάγκου τους, ο σύλλογος του Ανφιλντ βρίσκεται σε συνεχείς επαφές για τον διάδοχό του. Διοίκηση και οπαδοί έχουν κεντράρει σε ένα όνομα: Τσάβι Αλόνσο. Ο θαυματουργός Βάσκος, που διανύει μια ονειρεμένη πορεία με την Μπάγερν Λεβερκούζεν, θεωρείται το φαβορί, αλλά από το να τον φαντάζονται με την κόκκινη φόρμα μέχρι να τον δουν κιόλας υπάρχει σημαντική απόσταση. Αλλωστε Ρεάλ και Μπάγερν είναι πάντα στη γωνία και καραδοκούν.

Το σίγουρο είναι πως οι «Reds» έχουν βρει το μοντέλο του προπονητή στη μετα-Κλοπ εποχή. Επιθυμούν να είναι νέος, φιλόδοξος, να έχει κάνει επιτυχία και πρωτίστως να είναι αποτελεσματικός.

Εάν λοιπόν το αντικείμενο του πόθου που λέγεται Αλόνσο δεν πιάσει λιμάνι, τότε ένας από τους υποψήφιους αντικαταστάτες του Κλοπ μπορεί να είναι ο 39χρονος Πορτογάλος Ρούμπεν Αμορίμ. Ο νέος «Special One» της προπονητικής –όπως θεωρείται στη χώρα του–, ο άνθρωπος με τον οποίο η Σπόρτινγκ Λισαβόνας στο τιμόνι της κέρδισε τον τίτλο ύστερα από 19 ολόκληρα χρόνια κατακτώντας ακόμη δύο κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ.

Λίβερπουλ: «Κρυφό χαρτί» ο μαθητής του Μουρίνιο-1

Σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ, έχουν γίνει οι προκαταρκτικές επαφές μαζί του, στις οποίες του έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον και του έχει τονιστεί πως θα πρέπει να περιμένει.

Εσχάτως δε, το όνομά του ακούστηκε και για την Τσέλσι, αφού οι Λονδρέζοι σκέφτονται ολοένα και πιο σοβαρά την αλλαγή τεχνικής ηγεσίας το καλοκαίρι, μετά και την ήττα στον τελικό του Λιγκ Καπ από τη Λίβερπουλ, θεωρώντας πως η ομάδα δεν μπορεί να βρει ρυθμό με τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο.

Ποιο είναι όμως το –κατά πώς φαίνεται– «plan b» για αντι-Κλοπ; Πόσο καλός είναι ο Αμορίμ ώστε να μπορέσει να αντέξει το βάρος της επιτυχίας του Γερμανού στη Λίβερπουλ εφόσον αναλάβει;

Κάθε χρόνο διαφορετικός

Το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής του καριέρας το πέρασε στην Μπενφίκα, με την οποία μέτρησε σχεδόν 100 συμμετοχές, ενώ φόρεσε και 14 φορές τη φανέλα της εθνικής. Ηταν ένας αξιόπιστος κεντρικός μέσος, ιδιαίτερα μυαλωμένος.

Ξεκίνησε να κάνει το προπονητικό του όνομα στην Μπράγκα, όπου ανέλαβε πρώτος προπονητής στα 34 του χρόνια αντικαθιστώντας τον γνώριμό μας από τη θητεία του σε ΟΦΗ και Ατρόμητο Ρικάρντο Σα Πίντο. Μέσα σε μόλις έξι μήνες, οδήγησε τον σύλλογο στο Κύπελλο Πορτογαλίας, πετυχαίνοντας 10 νίκες σε 13 παιχνίδια πρωταθλήματος, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η Σπόρτινγκ να τον δελεάσει με ένα εξαετές συμβόλαιο που λήγει τον Ιούνιο του 2026, αντί 10 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το συμβόλαιο, πλέον, υπάρχει ρήτρα εξαγοράς 20 εκατ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο η διοίκηση της ομάδας θεωρεί πως λίαν συντόμως θα το βάλει στο ταμείο της.

Στην πρώτη του χρονιά, μόλις, έδωσε τέλος στη λειψανδρία των «πράσινων» για σχεδόν δύο δεκαετίες, αναδεικνύοντας τα προσόντα του θυμίζοντας σε πολλούς έναν εξελιγμένο Μουρίνιο.

Οπως όλοι οι επιτυχημένοι προπονητές, έδειξε άμεσα την ευχέρειά του στο να αλλάζει το στυλ της τακτικής και των συστημάτων του, ώστε να ταιριάζει με τους παίκτες που έχει. Με όπλο τη σκληρή δουλειά, προτιμά την τριάδα στην άμυνα, και την πρώτη του χρονιά στη Σπόρτινγκ κέρδισε τον τίτλο παίζοντας κυρίως με έντονο πρέσινγκ και γρήγορες αντεπιθέσεις που επιβραβεύονταν με αποτελεσματικότητα στο σκοράρισμα. Ωστόσο, τις επόμενες σεζόν, προσάρμοσε το στυλ παιχνιδιού της, με την ομάδα να παίζει διαφορετικά, έχοντας περισσότερη κατοχή μπάλας και περνώντας περισσότερο χρόνο στο αντίπαλο μισό. Η Σπόρτινγκ δεν κέρδισε ξανά το πρωτάθλημα, αλλά το ποδόσφαιρό της έγινε πιο ελκυστικό και απρόβλεπτο. Την περσινή σεζόν, τα «λιοντάρια» τερμάτισαν στην τέταρτη θέση και είχαν βαρετό στυλ παιχνιδιού, όμως φέτος η εικόνα τους είναι η καλύτερη από τότε που ανέλαβε ο Αμορίμ. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση, δύο βαθμούς πίσω από την Μπενφίκα, έχοντας ένα παιχνίδι λιγότερο, έχει προκριθεί στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, όπου θα αντιμετωπίσει την Αταλάντα αλλά και στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Η τακτική του και ο τρόπος που προσεγγίζει τα παιχνίδια μοιάζουν πολύ με το επίσης ρεαλιστικό στυλ του Αλόνσο και σίγουρα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που τον κάνουν υποψήφιο.
Παράλληλα, με δεδομένη την ανανέωση που έχει ξεκινήσει ο Κλοπ στη Λίβερπουλ, και η δική του στη Σπόρτινγκ έχει παίξει τον ρόλο της.

Από τότε που ανέλαβε, ο σύλλογος της Λισαβόνας έκανε ουκ ολίγες πωλήσεις παικτών, βάζοντας στο ταμείο του 323 εκατ. ευρώ, ενώ ξόδεψε 183 εκατ. σε μεταγραφές, δηλαδή περίπου τα μισά. Η εντολή που είχε πάρει ο Αμορίμ ήταν να δώσει βάση στις ακαδημίες, αλλά και να κάνει με τους συνεργάτες του καλό σκάουτινγκ στις μικρότερες κατηγορίες της Πορτογαλίας. Και τα πήγε θαυμάσια, αφού υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπως οι Νούνο Μέντες, Τιάγκο Τομάς, Γκονσάλο Ινάσιο, Πέντρο Πόρο, Ματέους Νούνες, Πέντρο Γκονσάλβες, Εντουάρντο Κουαρέσμα, Μανουέλ Ουγάρτε, Γιούσεφ Τσερμίτ, Τζενί Κάταμο. Ολοι τους αναδείχθηκαν υπό τις εντολές του.

Μέσα σε αυτούς δεν ήταν ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος, τον οποίο ποτέ δεν πίστεψε και γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε άναψε το «πράσινο» φως για τον δανεισμό του στον Ολυμπιακό.

Η ήρεμη δύναμη που κανείς δεν μισεί

Επικοινωνιακός και χωρίς να αναφέρεται στις δηλώσεις του σε διαιτητές, ακόμη κι αν αδικείται, τα τελευταία τρία χρόνια έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων με τις ικανότητές του. Οι οπαδοί της Σπόρτινγκ χαριτολογώντας αναφέρουν τις συνεντεύξεις Τύπου του Αμορίμ ως την καλύτερη στιγμή της εβδομάδας, έχοντας ανοίξει ακόμη και λογαριασμό στα social όπου μετρούν αντίστροφα τις μέρες για να τον ακούσουν να μιλάει.

Οπως υποστηρίζουν, δείχνει την αληθινή του πλευρά και τον πιο γνήσιο εαυτό του. Μιλάει όχι μόνο ως προπονητής, αλλά ως κάποιος που ενδιαφέρεται πραγματικά για τον σύλλογο, λέγοντας όμως πάντα τη γνώμη του και όχι αυτά που θέλουν να ακούσουν τα ΜΜΕ.

«Κανείς δεν μπορεί να τον μισήσει» λένε στη χώρα του. «Είναι αγαπητός σε όλους στον σύλλογο και εκπέμπει θετική αύρα, την οποία μεταδίδει στον διπλανό του. Είναι ήρεμος και χειρίζεται τα πράγματα με προσοχή, αλλά συνάμα και παθιασμένος με το επάγγελμά του, τον οποίο οδηγεί η επιθυμία για διάκριση» έγραφε χαρακτηριστικά η «Α Bola».

Είναι χαρακτηριστικό πως η μοναδική του… παρασπονδία είναι ένας λεκτικός τσακωμός που είχε από τον πάγκο με τον μέχρι πρότινος κόουτς του Ολυμπιακού Κάρλος Καρβαλιάλ, κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης Σπόρτινγκ – Μπράγκα.

Προτιμά τον Μουρίνιο από τον Γκουαρδιόλα

Ο Αμορίμ ανέκαθεν ήταν μεγάλος θαυμαστής του Ζοσέ Μουρίνιο, ακόμη και πριν ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα. Συνέχισε να λέει μόνο καλά λόγια για τον «special one» και, όταν ρωτήθηκε για την προτίμησή του μεταξύ Μουρίνιο και Γκουαρδιόλα, δεν δίστασε να πει το όνομα του συμπατριώτη του. Αν και τρέφει τεράστιο σεβασμό για τον Πεπ, πάντα θεωρούσε τον Μουρίνιο ως έμπνευση. Αλλωστε, όταν κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, έκανε πρακτική άσκηση κοντά του κατά τη διάρκεια της θητείας του έμπειρου τεχνικού στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κατόπιν ανέλαβε την Μπράγκα. «Μαθαίνει πολύ γρήγορα. Είναι φανταστικός και αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει», είχε πει ο «δάσκαλός» του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σε ανύποπτο χρόνο και όταν βρισκόταν στη λίστα των «μπέμπηδων» για τον επόμενο προπονητή τους αλλά και στα «ραντάρ» και άλλων μεγάλων συλλόγων, ο Μουρίνιο φέρεται να άσκησε πιέσεις για να πάει στο Μάντσεστερ. Ο ίδιος πάντα έμοιαζε να ψάχνει το ιδανικό τάιμινγκ για το επόμενο βήμα.

Δεύτερο μεγαλύτερο πάθος του μετά το ποδόσφαιρο είναι η συλλογή αθλητικών παπουτσιών Yeezy. Μάλιστα το… προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα αφού αγόραζε σπάνια είδη σε καλή κατάσταση και τα πουλούσε με περισσότερα χρήματα.

Γεννημένος στη Λισαβόνα, οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν ενός έτους, ενώ έχει πρώτα ξαδέλφια τον πρώην παίκτη της ΑΕΚ Νταβίντ Σιμάο και τον Μπρούνο Σιμάο. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Ζοάο Ντιόγκο, κουνιάδα του Πορτογάλου πρώην αθλητικού διευθυντή της Παρί Σεν Ζερμέν Αντερό Ενρίκε και υπεύθυνη για τη μεταγραφή-ρεκόρ των 222 εκατ. του Νεϊμάρ στους Παριζιάνους.

Το φετινό καλοκαίρι όλα δείχνουν πως θα είναι το επιστέγασμα όλων όσων έχει πετύχει στη σύντομη αλλά άκρως συναρπαστική καριέρα του. Το τάιμινγκ είναι το κατάλληλο και το γνωρίζει και ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή