Euroleague: Νίκη που έβαλε τον Παναθηναϊκό μπροστά στον καθρέφτη του

Euroleague: Νίκη που έβαλε τον Παναθηναϊκό μπροστά στον καθρέφτη του

Οι «πράσινοι» είδαν στη Μαδρίτη τι είναι ικανοί να πετύχουν και πώς να αποφύγουν τον αυτοκαταστροφικό εαυτό τους

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναθηναϊκός AKTOR υποχρέωσε χθες Πέμπτη την πανίσχυρη Ρεάλ, στην πρώτη ήττα στην έδρα της στη φετινή σεζόν. Ενα αποτέλεσμα, το οποίο ελάχιστοι πίστευαν ότι θα προκύψει. Οι «πράσινοι», με αυτή τη νίκη, ανέβασαν κατακόρυφα τον πήχη των δυνατοτήτων τους. Αφού μπορούν να νικήσουν τη «βασίλισσα» στη Μαδρίτη, μπορούν να κάνουν όνειρα 7ου αστεριού, θα είπαν πολλοί το βράδυ της Πέμπτης.

Το ότι μπορεί να ονειρεύεται… ελεύθερα κανείς, δε σημαίνει, όμως, ότι το 7ο ευρωπαϊκό τρόπαιο βάφεται ήδη πράσινο. Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς.

Τι οδήγησε, όμως, την ομάδα του Αταμάν σ’ αυτή την εκκωφαντική νίκη, όταν όλα έδειχναν… πρόβλημα, μετά την απώλεια – εμφάνιση του Κυπέλλου;

1. Το καθαρό μυαλό. Ο Παναθηναϊκός «καθάρισε» -όπως φάνηκε- τον νου του μέσα στη διακοπή και αυτό φάνηκε στα 40 λεπτά του αγώνα της Μαδρίτης. Από τους παίκτες έως τον Αταμάν. Οι «πράσινοι» πήραν ανάσες τις προηγούμενες ημέρες και εμφανίστηκαν χωρίς «πρέπει» στη δυσκολότερη έδρα της Ευρωλίγκας. 

2. Σωστές αποφάσεις και ενέργεια. Ο Παναθηναϊκός είχε γεμάτες μπαταρίες, πήρε σωστές αποφάσεις, τόσο μέσα στο παρκέ, όσο και από τον Αταμάν. Οι παίκτες του διάβασαν με ηρεμία τις περισσότερες φάσεις της αναμέτρησεις, παίζοντας σκεπτόμενο μπάσκετ και με σωστή αποκωδικοποίηση του αντιπάλου, έχοντας εκτός αναμέτρησης τους Βιλντόζα και Αντετοκούνμπο. Τα χέρια των «πράσινων» παικτών ήταν παντού, σε κάθε ενέργεια, πάσα, σκριν των αντιπάλων, αποκόβοντας την περιφέρεια της Ρεάλ από την frontline. Η Ρεάλ ένιωσε πίεση, έκανε λάθη και, μοιραία, χάλασε το μυαλό της. Οι «πράσινοι» υποχρέωσαν τη γηπεδούχο και τροπαιούχο Ευρώπης σε 19 λάθη, ενώ μοίρασαν 22 ασίστ, αριθμοί δυσεύρετοι για τα εκτός έδρας ματς τους.

3. Κίνηση. Οι «πράσινοι» έπαψαν να είναι στατικοί και προβλέψιμοι στην επίθεση. Τέτοια ματς δεν τα κερδίζεις μόνο με άμυνα. Οι παίκτες του Αταμάν, κινήθηκαν πολύ και με σχέδιο στην επίθεση. Και γι’ αυτό ο Λεσόρ έκανε «όργια» απέναντι στα «θηρία» της Ρεάλ, γι’ αυτό ο Σλούκας πραγματοποίησε μια σπουδαία εμφάνιση με πολλές αποφάσεις και τελειώματα, γι’ αυτό ο Ναν βρήκε χώρους και επιλογές πάσας, με μόλις 2 λάθη σε 33,5 λεπτά συμμετοχής. Γι’ αυτό και ο Γκριγκόνις ήταν κομβικός, τόσο με καθοριστικά σουτ, όσο και με πολλές κερδισμένες αμυντικές μάχες. 

4. Ο πάγκος. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε το βράδυ της Πέμπτης, τον Παπαπέτρου και τον Ερνανγκόμεθ, πήρε «ύψος» και οξυγόνο στις θέσεις 3 και 4, δίνοντας ανάσες και αίσθημα… ασφάλειας στον Μήτογλου και περισσότερο πονοκέφαλο στον Τσους Ματέο. Σε καλό δρόμο έδειξε να βρίσκεται και ο «αόρατος» Μπαλτσερόφσκι.

5. Λερναία Υδρα. Οταν το rotation ανοίγει και οι παίκτες που μπαίνουν στη μάχη είναι περισσότεροι, τότε μπορούν κομβικοί παίκτες όπως ο Γκραντ, να περάσουν… απαρατήρητοι σε ένα ματς. Τότε μπορεί η ομάδα να… δαγκώσει με διαφορετικά κεφάλια.

6. Διαιτησία. Υστερα από πολλά ματς με τη Ρεάλ, ο Παναθηναϊκός συνάντησε μια σχεδόν αψεγάδιαστη διαιτησία στη Μαδρίτη (κι όχι μόνο εκεί) κι αυτό έχει τη σημασία του.

Οπως ύστερα από μια απώλεια νίκης ή τίτλου δεν πρέπει να χάνεται το μέτρο, έτσι και έπειτα από μεγάλες νίκες, πρέπει να πρυτανεύει η σύνεση. Οι «πράσινοι» κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη τους και είδαν το πραγματικό πρόσωπό τους στη Μαδρίτη. 

Σ’ αυτό πρέπει να χτίσουν και να βελτιωθούν ενόψει συνέχειας. Στις 8 Μαρτίου, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ουραγό ASVEL και στις 14 θα πάει στο ΣΕΦ σε ένα ντέρμπι όπου θα χρειαστεί καθαρό μυαλό για να διεκδικήσει μια νίκη που όποια από τις δύο ομάδες την πάρει, θα είναι «διπλή», όπως και αυτό με τη Βίρτους. Τι σημαίνει διπλή; Οτι ανεβαίνεις στη βαθμολογία, κόβοντας ταυτόχρονο έδαφος από τον άμεσο ανταγωνιστή σου.

Το «τριφύλλι» έχει δρόμο μπροστά του σε Ευρωλίγκα και Ελλάδα. Τις δυνατότητές του τις έδειξε. Πλέον, πρέπει να δείξει αν θα έχει διάρκεια κι όχι ακραίες μεταπτώσεις. Το σύνολο του Αταμάν θα χρειαστεί χρόνο, τόσο στη φετινή σεζόν, όσο και πολύ πιο πέρα από αυτή. Για να γίνει ομάδα σε όλους τους τομείς, να χτίσει ανθεκτικό κορμό, όπως ο «αιώνιος» αντίπαλός του, Ολυμπιακός, και να κάνει ελάχιστες προσθαφαιρέσεις για να μην βρεθεί σε ένα νέο πισωγύρισμα τη νέα σεζόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή