Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας

Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός ρίχνονται στη μάχη των «16» του Κόνφερενς Λιγκ με βατούς αντιπάλους

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν μπροστά τους μια ακόμη πρόκληση: Να βρεθούν στην οκτάδα του Κόνφερενς Λιγκ. Οι «ερυθρόλευκοι» περιμένουν την ερχόμενη Πέμπτη στο «Καραϊσκάκη» τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ ο «δικέφαλος» θα ταξιδέψει στην Κροατία για να παίξει με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Η κλήρωση και για τις δύο ελληνικές ομάδες δεν είναι απαγορευτική, όμως θα πρέπει να αποδείξουν στα επόμενα –τουλάχιστον– 180 λεπτά ότι είναι καλύτερες ομάδες από τις αντιπάλους τους. Μάλιστα τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ είχαν βρεθεί ξανά απέναντι στους Ισραηλινούς και στους Κροάτες το 2010 στο πλαίσιο του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι εδώ μέσω των πλέι οφ, ως τρίτος από τον όμιλό του στο Γιουρόπα, μένοντας πίσω από τη Γουέστ Χαμ και τη Φράιμπουργκ, και στο ενδιάμεσο ραντεβού του Φεβρουαρίου κατάφερε να αποκλείσει με δύο νίκες τη Φερεντσβάρος.

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ είχε εξαιρετική παρουσία στον όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ, όπου τερμάτισε στην πρώτη θέση, αφήνοντας δεύτερη την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης που ήταν θεωρητικά το φαβορί. Ετσι ο «δικέφαλος» απέφυγε τα πλέι οφ, έχοντας κλείσει θέση απευθείας στη φάση των «16».

ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Σε φόρμα, αλλά με αμυντικά κενά

Με τις μνήμες ακόμη νωπές από τα όσα δυσάρεστα είχαν προηγηθεί των αγώνων της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με την ΑΕΚ, τον περασμένο Αύγουστο, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του οπαδού της Ενωσης Μιχάλη Κατσούρη, οι Κροάτες βρίσκονται ξανά στον ευρωπαϊκό δρόμο ελληνικής ομάδας, καθώς η κληρωτίδα τούς έφερε απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Το όνομα σίγουρα δεν τρομάζει τον «Δικέφαλο», όμως δεδομένων όσων είχαν συμβεί το καλοκαίρι, αυτομάτως τα δύο παιχνίδια αποκτούν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το αγωνιστικό κομμάτι. Αλλωστε, ήδη η UEFA έχει απαγορεύσει τη μετακίνηση των οπαδών της Ντιναμό στην Τούμπα για τη ρεβάνς.

Η Ντιναμό, αν και είναι η απόλυτη δύναμη στο κροατικό ποδόσφαιρο, φέτος δεν διανύει την καλύτερή της περίοδο. Βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας, κυνηγώντας τις Χάιντουκ και Ριέκα, και αν τελικά δεν καταφέρει να πάρει τον τίτλο, αυτό θα συμβεί για δεύτερη μόλις φορά από το 2006 μέχρι και σήμερα, καθώς τον είχε χάσει μόνο το 2017.

Για να φτάσει μέχρι εδώ έπαιξε αρχικά στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από την ΑΕΚ, ενώ στη συνέχεια δεν κατάφερε να ξεπεράσει ούτε το εμπόδιο της Σπάρτα Πράγας στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Ετσι, μπήκε σε όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ, με Βικτόρια Πλζεν, Αστάνα, Μπάλκανι, όπου τερμάτισε στη 2η θέση με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες. Τη μεγάλη έκπληξη την έκανε στα μπαράζ, καθώς κατάφερε να αποκλείσει την Μπέτις με νίκη 1-0 στην Ισπανία και ισοπαλία 1-1 στο «Μάξιμιρ».

Αν και στη διαδρομή έχασε παίκτες, με τελευταίο τον Ρόμπερτ Λιούμπισιτς που πήγε στην ΑΕΚ, διαθέτει στις τάξεις της αρκετούς ποδοσφαιριστές με ταλέντο, απόρροια βεβαίως της παράδοσης της κροατικής σχολής. Ο σταρ της ομάδας είναι ο 21χρονος Μάρτιν Μπατούρινα, καθώς από τα πόδια του περνάει όλο το παιχνίδι, ενώ ακολουθούν ο Γιόσιπ Μίσιτς, όπως και ο 24χρονος επιθετικός Μπρούνο Πέτκοβιτς, ο οποίος μετράει μέχρι στιγμής 14 γκολ και επτά ασίστ σε 27 ματς.

Στις αλλαγές που έχουν υπάρξει από τα ματς με την ΑΕΚ είναι και αυτή του προπονητή, καθώς τη θέση του Ιγκόρ Μπίσκαν πήρε ο Σεργκέι Τζακίροβιτς, ο οποίος κατάφερε να φέρει την ομάδα ξανά στον ίσιο δρόμο, αν και είχε χαθεί πολύτιμο έδαφος κυρίως στη μάχη του πρωταθλήματος. Η Ντιναμό είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον 47χρονο Βόσνιο προπονητή, που έχει επιθετικό προσανατολισμό, επιλέγοντας κατά κύριο λόγο το 4-2-3-1 ως διάταξη, το οποίο μέσα στον αγώνα μετατρέπεται πολλές φορές σε 4-3-3.

Το αδύναμο σημείο της είναι η ανασταλτική λειτουργία, καθώς σε 39 παιχνίδια έχει δεχτεί 35 γκολ, κάτι που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν μπόρεσε να καλύψει τις καλοκαιρινές αποχωρήσεις των Γιόσιπ Σούταλο και Ντομινίκ Λιβάκοβιτς.

Η Ντιναμό αγωνίζεται στο θρυλικό «Μάξιμιρ», έδρα και της εθνικής Κροατίας. Το γήπεδο έχει χωρητικότητα 35.423 θέσεων, όμως προς χρήση είναι μόνο οι 25.912 λόγω ζημιών από σεισμό.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Σκληρή ομάδα που δεν φοβίζει

Μια γνωστή από τα παλιά βρίσκεται ξανά απέναντι στον Ολυμπιακό. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι το εμπόδιο που καλούνται να ξεπεράσουν οι «ερυθρόλευκοι» για να βρεθούν στην οκτάδα της διοργάνωσης, κάτι που δεν είχαν καταφέρει το 2010, όταν και αντιμετώπισαν τους Ισραηλινούς στον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Στις διπλές αναμετρήσεις ο Ολυμπιακός είχε νικήσει με 2-1 στο Φάληρο και είχε ηττηθεί με 1-0 στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί, γεγονός που οδήγησε στην απόλυση του τότε τεχνικού Εβαλντ Λίνεν και στην επιστροφή στην Ελλάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Σίγουρα η Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν αποτελεί φόβητρο, όμως, με βάση την παράδοση, ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται απέναντι στις ομάδες από το Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί βρίσκονται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, καθώς είναι στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος, όπου ισοβαθμούν με τη Μακάμπι Χάιφα, ενώ στη φάση των ομίλων του Κόνφερενς Λιγκ μέτρησαν πέντε νίκες και είχαν μόλις μία ήττα, από τη Γάνδη εκτός έδρας, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, στα δύο από τα τρία ματς δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη φυσική τους έδρα.

Το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Εραν Ζάχαβι. Ο 36χρονος Ισραηλινός επιθετικός επέστρεψε στον σύλλογο το καλοκαίρι του 2022, έχοντας προσελκύσει και το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, και φέτος δεν σταματάει να σκοράρει. Στο πρωτάθλημα έχει έντεκα γκολ και στην Ευρώπη δέκα, ενώ έχει μοιράσει και έξι ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο Ζάχαβι θα συναντήσει ξανά τον Ολυμπιακό μετά τη σεζόν 2020-21, όταν βρήκε απέναντί του τους «ερυθρόλευκους» ως παίκτης και αρχηγός της Αϊντχόφεν στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Μάλιστα, στα δύο παιχνίδια κατάφερε να πετύχει 4 γκολ, αν και τελικά την πρόκριση πανηγύρισαν οι παίκτες του Ολυμπιακού. Από εκεί και πέρα, ο 36χρονος φορ έχει τεθεί αντιμέτωπος έξι φορές με ελληνικές ομάδες εκτός από τις δύο με τον Ολυμπιακό. Δύο με τον ΠΑΟΚ, δύο με τον Αρη και δύο με τον Αστέρα Τρίπολης, έχοντας απολογισμό ισάριθμα γκολ.

Στο τιμόνι της Μακάμπι Τελ Αβίβ βρίσκεται ο Ρόμπι Κιν. Ο 43χρονος Ιρλανδός, αν και ήταν πέντε χρόνια χωρίς ομάδα –έκανε μόνο ένα μικρό πέρασμα από την Κολκάτα της Ινδίας– φαίνεται ότι στο Τελ Αβίβ βρήκε την Ιθάκη του, έχοντας παρουσιάσει πολύ καλό έργο, προτιμώντας να «κατεβάζει» την ομάδα του με 4-3-3. Η ανασταλτική λειτουργία, πάντως, είναι ένα πρόβλημα στο οποίο δεν έχει βρει λύση, καθώς η Μακάμπι έχει δεχθεί γκολ σε όλα τα παιχνίδια που έδωσε στον όμιλό της.

Οσον αφορά την έδρα της διεξαγωγής της ρεβάνς και με δεδομένο ότι οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να παίξουν στο «σπίτι» τους, όπως έγινε γνωστό μέσα στην εβδομάδα, αυτή θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Μπάτσκα Τόπολα και με την παρουσία οπαδών, κατόπιν αποδοχής του σχετικού αιτήματος από τη Σερβική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT