Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ενα Ολυμπιακό Χωριό φιλικό προς το περιβάλλον και χωρίς κλιματισμό

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ενα Ολυμπιακό Χωριό φιλικό προς το περιβάλλον και χωρίς κλιματισμό

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει 82 κτίρια, 3.000 διαμερίσματα και 7.200 δωμάτια, εστιατόριο, κινηματογράφο, προπονητήριο και διαθέτει «πράσινη» σφραγίδα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα Ολυμπιακό Χωριό φιλικό προς το περιβάλλον, με σύστημα επαναχρησιμοποίησης του νερού, συστήματα καθαρισμού του αέρα, ηλιακούς συλλέκτες αλλά χωρίς κλιματισμό θα είναι το σπίτι των αθλητών και των αθλητριών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκεια των διοργανώσεων του Παρισιού.

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει 82 κτίρια, 3.000 διαμερίσματα και 7.200 δωμάτια, εστιατόριο, κινηματογράφο, προπονητήριο και διαθέτει «πράσινη» σφραγίδα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Το «Χωριό του 2024» είναι, ήδη, έτοιμο και η Οργανωτική Επιτροπή το παρουσίασε στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια και μία πανδημία ενώ ο πόλεμος της Ουκρανίας «τοποθέτησε» τα δικά του εμπόδια. Παρά τα προβλήματα, το Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού είναι ένα από τα ελάχιστα «Χωριά» που ολοκληρώθηκαν αρκετούς μήνες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι δεν «ξέφυγε» ιδιαίτερα από τον προγραμματισμένο προϋπολογισμό.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε την έγκαιρη ολοκλήρωσή του «θρίαμβο» και από τη χαρά του υποσχέθηκε ότι θα κολυμπήσει στον Σηκουάνα, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε. Ο ποταμός εξακολουθεί να αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους διοργανωτές καθώς, σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, το νερό εξακολουθεί να μην έχει φτάσει στα επιθυμητά πεδία που ορίζουν οι κανονισμοί.    

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ενα Ολυμπιακό Χωριό φιλικό προς το περιβάλλον και χωρίς κλιματισμό-1
LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Το εντυπωσιακό Ολυμπιακό Χωριό με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική πολυμορφία θα φιλοξενήσει 14.500 αθλητές και προπονητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και 9.000 κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών. Κατά τη λειτουργία του οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα είναι οι μισές από ένα συμβατικό κτίριο, χάρη στο σκυρόδεμα από ξυλεία και σε ένα σύστημα ανανεώσιμης γεωθερμικής ενέργειας. Σε κάθε δωμάτιο θα μένουν δυο αθλητές και θα υπάρχει ένα μπάνιο ανά τέσσερα άτομα. Για την επίπλωσή του θα χρειασθούν 14.250 κρεβάτια, 5.535 καναπέδες, παπλώματα κλπ., τα οποία θα τα παραχωρήσουν οι χορηγοί. Σε αυτή τη μικρή – εφήμερη πόλη θα υπάρχουν υπηρεσίες πλυντηρίου (600 πλυντήρια και στεγνωτήρια), παντοπωλείο, αστυνομικό τμήμα, θυρωροί (12 θυρωρεία), κομμωτήριο, κέντρο προσευχής, ταχυδρομείο και ένα μπαρ αλλά χωρίς αλκοόλ. Για τη μεταφορά τους οι κάτοικοι του Χωριού θα μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά λεωφορεία και ποδήλατα.  

Τα εστιατόρια θα λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο και τα μέλη των αποστολών θα μπορούν να απολαύσουν σπεσιαλιτέ από τη Γαλλία, την Ασία, την Καραϊβική, την Ιταλία ενώ θα υπάρχουν και άλλες κουζίνες. Όταν ολοκληρώνουν το γεύμα τους θα πρέπει οι ίδιοι να μαζεύουν τα χρησιμοποιημένα σερβίτσια. Επίσης, μία πολυκλινική θα είναι διαθέσιμη στους αθλητές και τις αθλήτριες για μαγνητικές τομογραφίες, εξετάσεις κλπ.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ενα Ολυμπιακό Χωριό φιλικό προς το περιβάλλον και χωρίς κλιματισμό-2
REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ενα Ολυμπιακό Χωριό φιλικό προς το περιβάλλον και χωρίς κλιματισμό-3
LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Φιλικό προς το περιβάλλον και χωρίς κλιματισμό

Το Ολυμπιακό Χωριό έχει κατασκευαστεί, περίπου, πέντε λεπτά μακριά από το Σταντ ντε Φρανς με αποτέλεσμα το 85% των αθλητών να μένει σε απόσταση λιγότερη από 30 λεπτά από τον χώρο που θα αγωνιστεί. Η εγκατάσταση διαθέτει μεγάλες εκτάσεις με δέντρα και είναι φιλική προς το περιβάλλον. Μάλιστα, είναι τόσο φιλική που οι κατασκευαστές αρνήθηκαν να τοποθετήσουν κλιματισμούς, κάτι που προβληματίζει τους αθλητές. Η ελληνική αποστολή, όπως είναι αποκαλύψει το www.kathimerini.gr , θα πάρει μαζί της φορητά κλιματιστικά.

Οι προσόψεις των κτιρίων έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην «βλέπουν» τον ήλιο και οι εγκαταστάσεις διαθέτουν καλή μόνωση. Ο αέρας των δωματίων θα δροσίζεται με ένα σύστημα ψύξης που θα αποτελείται από νερό, το οποίο θα βρίσκεται στα υπόγεια των κατοικιών. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις όμως αναφέρουν ότι το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές και ίσως να σημειώσουν το… δικό τους ρεκόρ αλλά οι διοργανωτές πιστεύουν ότι στην εφήμερη αθλητική πόλη θα επικρατεί δροσιά.     

Μέχρι να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Χωριό η συγκεκριμένη περιοχή ήταν υποβαθμισμένη, φτωχή και με τον μεγαλύτερο δείκτη εγκληματικότητας στην ηπειρωτική Γαλλία. Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Όταν τα «φώτα» των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων θα σβήσουν, τότε η εγκατάσταση θα μετατραπεί σε μία νέα συνοικία, βόρεια του Παρισιού, που θα περιλαμβάνει σύγχρονες κατοικίες και γραφεία επιχειρήσεων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή