Εράν Ζάχαβι: Ο ήρωας του Τελ Αβίβ

Εράν Ζάχαβι: Ο ήρωας του Τελ Αβίβ

Ο φορ της Μακάμπι συνεχίζει να σκορπά τρόμο στις αντίπαλες άμυνες και απειλεί ξανά τον Ολυμπιακό

7' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι καλές στιγμές δημιουργούν αδύναμους ανθρώπους, οι αδύναμοι άνθρωποι δημιουργούν κακές στιγμές. Οι κακές στιγμές δημιουργούν δυνατούς ανθρώπους, οι δυνατοί άνθρωποι δημιουργούν καλές στιγμές».

Αυτή είναι η σοφή διαπίστωση, το μότο ενός θρυλικού ποδοσφαιριστή ο οποίος αύριο το βράδυ στο «Γ. Καραϊσκάκης» σκοπεύει να δώσει ακόμη μια παράσταση, απειλώντας τον Ολυμπιακό στην προσπάθειά του για πρόκριση στα προημιτελικά του Conference League και το αήττητο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο του. Από αυτόν τον αέναο κύκλο, τον οποίο έχει «χτυπημένο» με tattoo στον καρπό του δεξιού του χεριού, παίρνει κίνητρο για να μπορεί ακόμη να είναι στην κορυφή, έστω κι αν βιολογικά οδεύει προς τη δύση της καριέρας του.

Ο Εράν Ζάχαβι που το καλοκαίρι κλείνει τα 37 του χρόνια, ξέρει καλά πως είναι ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής που έβγαλε ποτέ το Ισραήλ. Στο αγαπημένο του Τελ Αβίβ όπου γεννήθηκε, η μορφή του έχει πάρει διαστάσεις λαϊκού ήρωα για τους οπαδούς της Μακάμπι. Του έχουν συγχωρήσει εδώ και πολύ καιρό πως ξεκίνησε την καριέρα του από τη μισητή Χάποελ και του το δείχνουν σε κάθε παιχνίδι. Οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί μπορεί να κρεμάσει τα παπούτσια του, βιώνοντας την απόλυτη αναγνώριση. Εχοντας όμως πλήρη αυτογνωσία, παραμένει πρωταγωνιστής και συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα: Να πετυχαίνει γκολ ασταμάτητα.

Μόνο το τελευταίο 1,5 έτος, σε 76 συμμετοχές με τη φανέλα της Μακάμπι έχει σκοράρει 47 φορές, δηλαδή 1,6 γκολ ανά παιχνίδι. Συνολικά στην επαγγελματική του καριέρα και φορώντας την φανέλα των Χάποελ, Παλέρμο, Κουανγκτσόου, Αϊντχόφεν και Μακάμπι, έχει φθάσει τα 345 τέρματα σε 585 ματς (μέσος όρος 1,7 γκολ ανά παιχνίδι), στατιστικά που υποδηλώνουν μια αξιοζήλευτη σταθερότητα στο πέρασμα του χρόνου. Γι’ αυτό και άλλωστε η χρηματιστηριακή του αξία, σύμφωνα με το αξιόπιστο Transfermarkt, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας το 1,2 εκατ. ευρώ.

Απίστευτη σταθερότητα στο σκοράρισμα δείχνει και όταν παίζει εναντίον ελληνικών ομάδων. Κοινώς είναι η… καλύτερή του αφού έχει τεθεί αντιμέτωπος οκτώ φορές (με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Αρη και Αστέρα Τρίπολης) έχοντας απολογισμό ισάριθμα γκολ!  Αξέχαστη θα μείνει η παρουσία του στα παιχνίδια των «ερυθρόλευκων» με την Αϊντχόφεν για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ πριν από τρία χρόνια καθώς πέτυχε και τα τέσσερα τέρματα των Ολλανδών, που όμως δεν αρκούσαν αφού αποκλείστηκαν με μία νίκη (2-1 εντός) και μία ήττα (4-2 στον Πειραιά).

Φέτος πήρε από το χέρι τη Μακάμπι και την οδήγησε στους «16» του Conference League με 5 γκολ σε 6 ματς.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον Ισραηλινό σέντερ φορ σε τέτοια ηλικία να διατηρεί στο ακέραιο την εκτελεστική του δεινότητα και να έχει τις αντοχές να παίζει ασταμάτητα;

«Είναι τρομερά εργατικός και σοβαρός πάνω στη δουλειά του. Ασχολείται πολλές ώρες με την προπόνηση και πώς θα βελτιώσει, ακόμη και τώρα που δεν έχει να αποδείξει τίποτα, τις όποιες ατέλειες παρατηρεί στα παιχνίδια. Φυσικά και το σκοράρισμα είναι έμφυτο ταλέντο το οποίο διαθέτει, όμως ο συγκεκριμένος το έχει βελτιώσει με τον καιρό. Ερχόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος, αρκετές φορές μου ζήτησε να τον κρατήσω παραπάνω για να κάνουμε ατομικό πρόγραμμα αφού έριχνε ιδιαίτερο βάρος στη φυσική κατάσταση. Οταν επέστρεψε το καλοκαίρι του 2022 στη Μακάμπι από την Αϊντχόφεν, προερχόταν από έναν σοβαρό τραυματισμό που ήταν και ο μοναδικός στην πορεία του, έχοντας υποστεί ρήξη μηνίσκου. Η αποκατάσταση έγινε σε χρόνο ρεκόρ» αναφέρει στην «Κ» ο γυμναστής του Αστέρα Τρίπολης Παύλος Γκότσης, ο οποίος τη σεζόν 2022-2023 κατείχε το συγκεκριμένο πόστο στον σύλλογο του Ισραήλ.

Οπως τονίζει, «είναι υπόδειγμα επαγγελματία, διαθέτει τεράστιο σεβασμό για τους συμπαίκτες του αλλά και τους οπαδούς της Μακάμπι, που πριν από κάθε ματς τον καλούν κοντά στις εξέδρες για να τον αποθεώσουν ξεχωριστά από τους άλλους παίκτες της ομάδας. Αν και γνωρίζει καλά το ποδοσφαιρικό του μέγεθος, είναι υπέρμετρα ταπεινός, χωρίς ίχνος βεντετισμού ενώ είναι απίστευτα πειθαρχημένος. Δεν θα ξεχάσω το περιστατικό σε μια προπόνηση, που του έκανα παρατήρηση για μια άσκηση και κοκκίνισε. Το θεωρώ τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί του».

Ο Ζάχαβι συνεχίζει να είναι «on fire» και τη φετινή σεζόν, αναγκάζοντας τον προπονητή της Μακάμπι και μεγάλη δόξα των αγγλικών γηπέδων Ρόμπι Κιν να υποκλιθεί και αυτός.

«Εχω παίξει ποδόσφαιρο και ξέρω πως στην ηλικία του Εραν είναι πολύ πιο δύσκολο να επανέλθεις σε φόρμα, ακόμα και ένα τράβηγμα να υποστείς. Αυτός αντίθετα έχει κάνει τα περισσότερα από τα όμορφα πράγματα της καριέρας του σε σχετικά καθυστερημένη ηλικία. Είναι ένα μοντέλο επαγγελματία που σπανίζει, ένας υπέροχος παίκτης με φοβερή αυτοπεποίθηση που η Μακάμπι έχει την τύχη να είναι δικός της».

Πριν λίγες μέρες, ο Ισραηλινός «killer» επιβεβαίωσε δημόσια πως είχε δεχτεί πρόταση για να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό, πριν υπογράψει για δεύτερη φορά στη Μακάμπι. «Αυτό όμως που με ενδιαφέρει τώρα, είναι το ματς με τον Ολυμπιακό την Πέμπτη» απάντησε χωρίς περιστροφές.
Ο Ζάχαβι ήταν ένας εκ των μεταγραφικών «πόθων» του Πέδρο Μαρτίνς από τον Ιανουάριο του 2022 αλλά και το καλοκαίρι, πριν ο Πορτογάλος τεχνικός αποχαιρετήσει το λιμάνι.

Οπως λένε στο Ισραήλ, ο παίκτης ήταν κατ’ αρχάς θετικός να φορέσει τα «ερυθρόλευκα» ωστόσο πριν πει το οριστικό «όχι» έκανε τη δική του… έρευνα αγοράς. Εβαλε έναν φίλο του, αναλυτή αγώνων της Φίτεσε, να παρακολουθεί τα πάντα γύρω από την ελληνική ομάδα, επί έξι μήνες. Το συμπέρασμα που αποκόμισε ήταν πως ο Ολυμπιακός είχε αποδυναμώσει το ρόστερ του, προχωρώντας σε άσκοπες προσθαφαιρέσεις και πως δεν θα μπορούσε να διατηρήσει τα σκήπτρα. Οπερ και εγένετο.

Και η επιστροφή στη Μακάμπι πάντως, έγινε κάτω από τους δικούς του όρους. Οταν έμαθε πως ο Βλάνταν Ιβιτς θα γύριζε στο Τελ Αβίβ όπου είχε κατακτήσει δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα (2018-19, 2019-20), τον πήρε τηλέφωνο και του ξεκαθάρισε πως για να φορέσει και πάλι τα κίτρινα, θα πρέπει να του εγγυηθεί πως θα αγωνίζεται 90λεπτα. Αν κάτι μισεί περισσότερο από κάθε τι άλλο, είναι να γίνεται αλλαγή ή να μπαίνει ως αλλαγή στο παιχνίδι.

«Εχω ένα χρόνο ακόμη συμβόλαιο με την Αϊντχόφεν. Αν είναι να μην παίζω 90λεπτα πες το μου να μην έρθω», είπε στον Σέρβο τεχνικό ο οποίος παρά τους ενδοιασμούς που είχε λόγω του τραυματισμού του, του το υποσχέθηκε.

Μια από τις πιο δυνατές σχέσεις του Ζάχαβι στη ζωή του είναι αυτή με την ιουδαϊκη θρησκεία. Σε σημείο μάλιστα πολλοί να τον χαρακτηρίζουν θρησκόληπτο, αν και ο ίδιος θεωρεί πως δεν κάνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτά που πρέπει να κάνει ένας σωστός Εβραίος.
Εχει ως αρχή να μην παίζει ποδόσφαιρο την ιερή μέρα του Γιομ Κιπούρ (τέλη Σεπτέμβρη-αρχές Οκτώβρη) αλλά ούτε και να προπονείται, κάτι που το θέτει ως όρο ευθύς εξαρχής στις ομάδες με τις οποίες διαπραγματεύεται.

Παίρνοντας μεταγραφή στην Αϊντχόφεν από την Κίνα, όπου σε τέσσερις σεζόν σημείωσε 103 γκολ, πρόλαβε το ντεμπούτο στο πρωτάθλημα κόντρα στην Ερκουλες αφού το παιχνίδι τελείωνε ένα τέταρτο πριν την έναρξη της νηστείας του Γιομ Κιπούρ.

Το θέμα είχε διευθετηθεί με τον ολλανδικό σύλλογο και με το που ολοκληρώθηκε το ματς, του είχε ετοιμαστεί φαγητό στα αποδυτήρια, για να προλάβει τα χρονικά περιθώρια και να ξεκινήσει την περισυλλογή που επιτάσσει το έθιμο. «Δεν σκοπεύω να εγκαταλείψω το Γιομ Κιπούρ για κανέναν λόγο», είχε πει στις πρώτες του δηλώσεις.

Λόγω της θρησκείας η φήμη που υπάρχει στο Ισραήλ για κακές σχέσεις με την άλλη ποδοσφαιρική δόξα της χώρας και νυν τεχνικό διευθυντή της εθνικής, Γιόσι Μπεναγιούν, πήρε μεγάλες διαστάσεις.
Λέγεται πως το διάστημα αποχής του Ζάχαβι από τις υποχρεώσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος οφείλεται στο γεγονός πως ο Μπεναγιούν δεν έκανε δεκτό το αίτημά του να κοιμάται σε μονόκλινο δωμάτιο στο ξενοδοχείο της ομάδας ώστε να προσεύχεται κάθε βράδυ. Πλέον, αυτό είναι δεδομένο τόσο σε ό,τι αφορά την Εθνική όσο και τις αποστολές της Μακάμπι, όπου «κλείνεται» πάντα ένα μονόκλινο για τον Εραν.

Εχοντας υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, τάχθηκε ευθύς εξαρχής με την πολιτική Νετανιάχου. Σε αναρτήσεις του στα social, μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς προέτρεπε τον στρατό και τον λαό του Ισραήλ να μη φοβηθούν και να γίνουν «ένα», προκειμένου να εξαφανίσουν τους τρομοκράτες.

Στις 9 Μαΐου 2021, πριν από τον αγώνα της Αϊντχόφεν με τη Βίλεμ κι ενώ βρισκόταν στην προπόνηση, έζησε την πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή του αφού ένοπλοι ληστές εισέβαλαν στο σπίτι του, δένοντας και απειλώντας τη σύζυγο του Σάι και τα τρία παιδιά του. Ο ένας εκ των δύο ληστών προσποιήθηκε ότι θα παρέδιδε δέμα και έτσι κατάφερε να εισβάλει στο σπίτι της οικογένειας στο Μπούιτενφελντερτ.

Αρπαξαν ό,τι πολύτιμο υπήρχε και έφυγαν, ενώ έξι μήνες αργότερα το σπίτι παραβιάστηκε ξανά, ωστόσο αυτή τη φορά η οικογένεια βρισκόταν στην Αυστρία για χειμερινές διακοπές.
Ο γιος του Γαλλοεβραίου Ιλάν και της Ετί παραμένει έστω και τώρα ένας από τους σπουδαιότερους εν ενεργεία γκολτζήδες. Το πότε θα πει το «αντίο» το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Μέχρι τότε ας τον απολαμβάνουμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή