Απρόβλεπτη κούρσα για τέσσερις

Απρόβλεπτη κούρσα για τέσσερις

ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα βρεθούν από σήμερα στη σέντρα των πλέι οφ με φόντο τον τίτλο του πρωταθλητή

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα απρόβλεπτο, συναρπαστικό φινάλε υπόσχονται οι έξι ομάδες των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ 1, στο μίνι πρωτάθλημα των 10 αγωνιστικών που ξεκινά απόψε με δύο παραδοσιακά ντέρμπι «αιωνίων» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από την καθιέρωση του συστήματος των πλέι οφ και ειδικά από τη σεζόν 2019-20 που ο τίτλος του πρωταθλητή κρίνεται μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία και όχι από την κατάταξη στην κανονική περίοδο, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τέσσερις διεκδικητές, με πολύ μικρές βαθμολογικές διαφορές και σχεδόν μοιρασμένες ελπίδες.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου όλα ήταν ξεκάθαρα από την αρχή, έντονος ανταγωνισμός είχε προκύψει και πέρυσι, με τη διαφορά ότι μόνο δύο ομάδες (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός) διεκδικούσαν τον τίτλο μέχρι την τελευταία στιγμή ενώ τώρα είναι διπλάσιες, πολύ κοντά η μία με την άλλη.

Πέρα από τους περυσινούς διεκδικητές, στον χορό έχουν μπει δυναμικά φέτος και ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, οι οποίοι πέρυσι είχαν περισσότερο ρόλο ρυθμιστή και όχι πρωταγωνιστή.

ΠΑΟΚ

Οπλο οι 60 β. και το βάθος στο ρόστερ

Η ομάδα που μπαίνει πρώτη με 60 βαθμούς στην τελική ευθεία είναι ο ΠΑΟΚ. Βρέθηκε μόνος στην κορυφή την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και θα δώσει μάχη για να παραμείνει εκεί, χωρίς πρόθεση να θυσιάσει στον βωμό του τίτλου τις ελπίδες του για μια μεγάλη πορεία και στο Conference League.

Αυτή η παράλληλη διαδρομή σε δύο μεγάλους στόχους είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Ραζβάν Λουτσέσκου, ιδίως τώρα που η πρεμιέρα των πλέι οφ φέρνει στον δρόμο του τον Αρη στο παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στην (άδεια από φιλάθλους) Τούμπα, «σφήνα» ανάμεσα στα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια του με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Με πολύ επιτυχημένη ανανέωση, ο ΠΑΟΚ έχει εμφανίσει μια σφριγηλή και θεαματική ομάδα, με βάθος στο ρόστερ της, ισορροπία και πρωτιές στον βαθμολογικό πίνακα, όπου έχει την καλύτερη επίθεση (66 γκολ) και μοιράζεται με τον Παναθηναϊκό την καλύτερη άμυνα (21 γκολ).

ΑΕΚ

Με την αύρατης πρωταθλήτριας και της έδρας

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ έπεσε από την κορυφή κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αλλά είναι κοντά, μόλις ένα βαθμό πίσω. Σε αντίθεση με τους άλλους τρεις διεκδικητές, είναι η μόνη ομάδα που δεν έχει άλλη διέξοδο για διάκριση και επικεντρώνεται αποκλειστικά σε ένα στόχο: να στεφθεί ξανά πρωταθλήτρια Ελλάδος και να φθάσει στους 14 τίτλους.

Διατηρεί αυτή την αύρα, έχει την πιο ισχυρή (απόρθητη φέτος) έδρα, έχει παίκτες με προσωπικότητα και στον πάγκο της τον Ματίας Αλμέιδα, έναν προπονητή που ξέρει να κρατάει τις ισορροπίες, αλλά και να διατηρεί ζωντανή τη φλόγα και το κίνητρο, μοιράζοντας ιδανικά χρόνο συμμετοχής και ρόλους.

Ποια τα χαρακτηριστικά των διεκδικητών και οι δύο ρυθμιστές που ενδέχεται να «κόψουν» πολύτιμους βαθμούς.

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη βαθμολογική συγκομιδή στα ντέρμπι αλλά έχει πληγωθεί από τα πολλά λάθη που κάνει απέναντι σε υποδεέστερες ομάδες, ακόμη κι όταν η εξέλιξη του αγώνα προδικάζει μια εύκολη επικράτησή της. Μεγάλο όπλο της είναι οι στημένες φάσεις, με τις οποίες έχει πάρει πολύτιμες νίκες. Αν μετριάσει αυτή την τάση των… αγωνιστικών αυτοκτονιών, αναμένεται να παραμείνει στο κόλπο του τίτλου ή να τον τελειώσει πριν ακόμη από την τελευταία αγωνιστική.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Εντυπωσιακή αντεπίθεση με Μεντιλίμπαρ

Υστερα από μια χρονιά με πολλές περιπέτειες, αλλαγές προπονητών, παικτών και πολλή γκρίνια, τις τελευταίες αγωνιστικές ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι της διεκδίκησης. Ενα μήνα νωρίτερα είχε μείνει 9 βαθμούς μακριά από την κορυφή αλλά μετά την αντικατάσταση του Καρβαλιάλ, έχει εκμεταλλευθεί τις απώλειες των προπορευόμενων και με ένα σερί πέντε νικών ανέβηκε αθόρυβα στην 3η θέση, τρεις βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ και δύο από την ΑΕΚ.

Ο ερχομός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ συνδυάστηκε και με την πρόκριση στη φάση των «16» του Conference League, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ανάμεσα στα δύο παιχνίδια με την ισραηλινή ομάδα έχει το «αιώνιο» ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην έδρα του, σε μια καθοριστική εβδομάδα όπου μπορεί να κερδίσει πάρα πολλά ή και να τα χάσει όλα.

Η γρήγορη προσαρμογή του προπονητή και των πολλών νεοφερμένων παικτών τον βοήθησε να βρει αγωνιστική ταυτότητα, κόντρα στην εικόνα-αλαλούμ, που είχαν δημιουργήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι ατελείωτες αλλαγές στο ρόστερ και στον πάγκο του. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να διατηρήσει αυτό το καλό αγωνιστικό πρόσωπο και στο πρωτάθλημα… ειδικών συνθηκών, όπως είναι αυτό των πλέι οφ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Προβληματίζει, αλλά είναι ικανός για όλα

Ο Παναθηναϊκός οδήγησε για αρκετό καιρό την κούρσα, φτάνοντας ακόμη και σε διαφορά 5 βαθμών από τον δεύτερο πριν υποχωρήσει στην 4η θέση και στους -4 β., ύστερα από τρεις ισοπαλίες σε θεωρητικά εύκολα παιχνίδια.

Το διαζύγιο με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον περασμένο Δεκέμβριο προκάλεσε αρκετό θόρυβο, όμως οι «πράσινοι» επί εποχής Φατίχ Τερίμ πέτυχαν μεν μεγάλες προκρίσεις επί του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο, όπου έχουν εξασφαλίσει θέση στον τελικό, νίκησαν εύκολα τους «ερυθρόλευκους» στη Λεωφόρο και έχασαν το τρίποντο κόντρα στην ΑΕΚ στην «Αγια-Σοφιά» με ένα πέναλτι στο 90΄+6. Παρ’ όλα αυτά, οι απανωτές γκάφες τους στις τελευταίες στροφές του πρωταθλήματος τους εκτροχίασαν και γέννησαν αμφισβήτηση.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ έχει μαζί με τον ΠΑΟΚ την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, έχει χάσει πολλούς βαθμούς από την κακή αμυντική λειτουργία του. Τα περισσότερα από τα 21 γκολ που έχει δεχθεί τα πληρώνει με χαμένους βαθμούς, ενώ όταν κρατάει το «μηδέν», κερδίζει πολύ εύκολα.

Αρης και Λαμία

Η εξάδα των πλέι οφ κλείνει με τον (φιναλίστ στο Κύπελλο) Αρη και τη Λαμία, δύο ομάδες που δεν διεκδικούν πλέον τίποτα στο πρωτάθλημα εκτός και αν η πορεία του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στο Conference League φέρει από τον… ουρανό ένα απρόσμενο έξτρα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αν όχι, θα περιοριστούν σε ρόλο ρυθμιστή και αν συνεχίσουν να προκαλούν «ζημιές» στους διεκδικητές του τίτλου, μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Και οι τέσσερις της κορυφής έχουν χάσει βαθμούς απέναντί τους (από 5 ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός, 3 ο Ολυμπιακός και 2 η ΑΕΚ – συνολικά 15), σε ένα μοτίβο που διόλου απίθανο να επαναληφθεί και στα πλέι οφ εάν οι δύο «αδιάφοροι» δεν χάσουν το κέφι και το ενδιαφέρον τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή