Οι αριθμοί δείχνουν… Σίτι

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για την πιο αμφίρροπη μάχη των τελευταίων χρόνων στην Premier League

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναρπαστική μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο της προβλέπεται και φέτος η κούρσα για την κατάκτηση του τίτλου στην Premier League.

Μετά την ισοπαλία (1-1) της πρωτοπόρου Λίβερπουλ με την Μάντσεστερ Σίτι την περασμένη Κυριακή (10 Μαρτίου), η Αρσεναλ βρέθηκε και αυτή στην κορυφή του πρωταθλήματος με τις τρεις ομάδες να τις χωρίζει μόλις ένας βαθμός και ενώ απομένουν 10 αγωνιστικές έως το φινάλε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά από το 2014, μόλις ένας πόντος χωρίζει την πρώτη τριάδα μετά από 28 αγώνες – και τώρα φαίνεται αρκετά πιθανό ότι θα φτάσει μέχρι τέλους.

Η Premier League έχει διακοπή για τρεις εβδομάδες, λόγω των προημιτελικών του FA Cup και των αγώνων των εθνικών ομάδων και θα επιστρέψει στη δράση στις 31 Μαρτίου με την Λίβερπουλ να παίζει με την Μπράιτον, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται την Άρσεναλ στο μεγάλο ντέρμπι. 

Ηδη οι ειδικοί έχουν βάλει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλα τα πιθανά και… απίθανα σενάρια για την μάχη του τίτλου, αναλύοντας όλα τα ενδεχόμενα αγωνιστική προς αγωνιστική.

Οι προβλέψεις και τα μαθηματικά ευνοούν την Μάντσεστερ Σίτι με δύο εταιρίες αναλύσεων να την βγάζουν πρωταθλήτρια είτε με έναν βαθμό διαφορά, είτε στην ισοβαθμία με την Λίβερπουλ, ενώ αυτή που έχει τις λιγότερες πιθανότητες είναι η Αρσεναλ, παρά το γεγονός ότι είναι αυτή την στιγμή στην κορυφή.

H τρέχουσα βαθμολογία

Ομάδα Αγώνες Βαθμοί Διαφορά τερμάτων Τέρματα υπέρ Φόρμα
1. Αρσεναλ 28 64 +46 70 ΝΝΝΝΝ
2. Λίβερπουλ 28 64 +39 65 ΙΝΝΝN
3. Μαν.Σίτι 28 63 +35 63 IΝΝΝΙ

Αν οι ομάδες ισοβαθμήσουν, θα μετρήσει η διαφορά τερμάτων, ενώ αμέσως επόμενο κριτήριο είναι η καλύτερη επίθεση.

Οι αγώνες που απομένουν

  Λίβερπουλ Μαν.Σίτι Αρσεναλ
Μάρτιος Μπράιτον (Μέσα) Αρσεναλ (Μέσα) Μαν. Σίτι (Εξω)
Απρίλιος Σέφιλντ Γιουν. (Μ) Αστον Βίλα (Μ) Λούτον (Μ)
  Μαν.Γιουνάιτεντ (Ε) Κρίσταλ Πάλας (Ε) Μπράιτον (Ε)
  Κρίσταλ Πάλας (Μ) Λούτον (Μ) Αστον Βίλα (Μ)
  Φούλαμ (Ε) Τότεναμ (Ε) Γουλβς (Ε)
  Γουέστ Χαμ (Ε) Νότιγχαμ (Ε) Τότεναμ (Ε)
Μάιος Τότεναμ (Μ) Γουλβς (Μ) Μπόρνμουθ (Μ)
  Αστον Βίλα (Ε) Φούλαμ (Ε) Μαν. Γιουνάιτεντ (Ε)
  Γουλβς (Μ) Γουέστ Χαμ (Μ) Εβερτον (Μ)
Εχουν αναβληθεί Εβερτον (Ε) Μπράιτον (Ε) Τσέλσι (Μ)

Οι τρεις… μονομάχοι

Η Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα βρίσκεται σε  τρομερή φόρμα μετά τα Χριστούγεννα, καθώς στοχεύει στο ρεκόρ των τεσσάρων συνεχόμενων τίτλων στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας. Εχει 10 νίκες σε 13 παιχνίδια πρωταθλήματος μετά από την ήττα του Δεκεμβρίου με 1-0 από την Άστον Βίλα.

Οσον αφορά τη Λίβερπουλ, η ήττα με 3-1 στο «Εμιρέιτς» από την Αρσεναλ στις 4 Φεβρουαρίου παραμένει η μοναδική της στο πρωτάθλημα σε εννέα παιχνίδια μέχρι στιγμής το 2024.

Η Αρσεναλ, αν και πέρασε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, όλες οι προσομοιώσεις την βγάζουν στην πορεία εκτός… μάχης καθώς φαινομενικά έχει το πιο δύσκολο πρόγραμμα, αρχής γενομένης βέβαια από το ντέρμπι με την Σίτι στο «Ετιχαντ» στις 31 του μήνα. Επίσης, το σύνολο του Αρτέτα, θα δώσει έχει έξι αγώνες απέναντι σε ομάδες που βρίσκονται στο πρώτο μισό της Premier League, αλλά οι πέντε από αυτούς είναι εκτός έδρας.

Η Μάντσεστερ Σίτι και η Λίβερπουλ έχουν επίσης έξι αγώνες που απομένουν απέναντι στις ίδιες ομάδες αλλά τέσσερις από αυτούς της Σίτι είναι στην έδρα της, όπως και οι τρεις της Λίβερπουλ.

Ποσοστιαίες προβλέψεις ανά αγώνα

Οι αριθμοί δείχνουν… Σίτι-1

Οι αριθμοί δείχνουν… Σίτι-2

Οι πιθανότητες

Προβλεπόμενη τελική βαθμολογία από την Gracenote*

Ομάδα Προβλεπόμενοι βαθμοί % Ποσοστό κατάκτησης Θέση και βαθμοί
1. Μαν.Σίτι 86 44 3η – 63
2. Λίβερπουλ 86 37 2η – 64
3. Αρσεναλ 83 19 1η – 64

*Η Gracenote εκτιμά την πιθανότητα έκβασης κάθε αγώνα – νίκη, ισοπαλία ή ήττα – χρησιμοποιώντας τον δείκτη Euro Club Index και στη συνέχεια προσομοιώνει το υπόλοιπο της σεζόν ένα εκατομμύριο φορές για να δημιουργήσει τις πιθανότητες.

Προβλεπόμενη τελική βαθμολογία – Opta*

Ομάδα Προβλεπόμενοι βαθμοί % Ποσοστό κατάκτησης Θέση και βαθμοί
1. Μαν.Σίτι 86 46 3η – 63
2. Λίβερπουλ 85 35 2η – 64
3. Αρσεναλ 83 19 1η – 64

* Το συγκεκριμένο μοντέλο πρόβλεψης εκτιμά την πιθανότητα κάθε αποτελέσματος αγώνα (νίκη, ισοπαλία ή ήττα) χρησιμοποιώντας αποδόσεις της αγοράς στοιχημάτων και την κατάταξη στο ranking της Opta – με βάση τις ιστορικές και πρόσφατες επιδόσεις. Αυτές προσομοιώνονται χιλιάδες φορές για τη δημιουργία των πιθανοτήτων.

Τα ανάλογα θρίλερ των τριών

Υπήρξαν μόνο λίγες τριπλές κούρσες για τον τίτλο της Premier League όπου οι ομάδες χωρίζονταν από μόλις δύο βαθμούς προς το τέλος μιας σεζόν 38 αγώνων. Συγκεκριμένα:

2013-14: Μέχρι και τις 6 Μαΐου 2014 μόνο δύο βαθμοί χώριζαν τις Λίβερπουλ, Μαν. Σίτι και Τσέλσι. Ο τίτλος κρίθηκε από το μοιραίο γλίστρημα του Τζέραρντ στο ματς της Λίβερπουλ με την Τσέλσι. Το «δώρο» εκμεταλλεύτηκε η Μάντσεστερ Σίτι και κάνοντας το τρία στα τρία στα δικά της παιχνίδια κατέκτησε το πρωτάθλημα με 86 βαθμούς, αφήνοντας τους «κόκκινους» δεύτερους με 84…

2001-02: Στις 23 Απριλίου 2002, η Άρσεναλ προηγείτο της Λίβερπουλ με ένα βαθμό διαφορά, ενώ η Μαν. Γιουνάιτεντ ήταν ένα βαθμό πίσω. Οι «κανονιέρηδες» μέτρησαν ένα σερί 11 συνεχόμενων νικών και σφράγισαν τον τίτλο κερδίζοντας τους «κόκκινους διαβόλους» μέσα στο «Ολντ Τράφορντ».

1995-96: Στα μέσα Μαρτίου, με οκτώ παιχνίδια να απομένουν, η Μαν. Γιουνάιτεντ ήταν ισόβαθμη με 61 βαθμούς με τη Νιούκαστλ και η Λίβερπουλ ήταν με 59 βαθμούς στην τρίτη θέση. Η ομάδα του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και τελικά κατέκτησε το πρωτάθλημα με 82 βαθμούς, ενώ οι «καρακάξες» έμειναν στους 78 και οι «κόκκινοι» στους 71.

Τι συνέβη σε αυτή τη φάση πέρυσι;

Οι αριθμοί δείχνουν… Σίτι-3

Πέρυσι τον Μάρτιο η Αρσεναλ ήταν αυτή που οδηγούσε την κούρσα. Ομως τρεις συνεχόμενες ισοπαλίες τον Απρίλιο του 2023, ήταν αρκετές για την ρίξουν από την κορυφή και να τοποθετήσουν σε αυτή μέχρι το φινάλε την Μαν. Σίτι.

Τι θα συμβεί αν τερματίσουν ισόβαθμες

Επειτα από την ισοπαλία της Κυριακής, η πιθανότητα να τερματίσουν τουλάχιστον δύο από τους τρεις διεκδικητές του τίτλου ισόβαθμοι στην κορυφή της Premier League ήταν 9,4%, σύμφωνα με προσομοιώσεις της Gracenote. Η πιθανότητα να τερματίσουν και οι τρεις ισόβαθμοι στους βαθμούς ήταν μόλις 0,5%.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, το πρωτάθλημα κρίνεται στη διαφορά τερμάτων, στη συνέχεια στα γκολ που έχουν σημειωθεί, στη συνέχεια στους περισσότερους βαθμούς στους μεταξύ τους αγώνες και στη συνέχεια στα περισσότερα εκτός έδρας γκολ στο μεταξύ τους ρεκόρ.

Ο,τι κι αν συμβεί, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολλές ανατροπές μέχρι την τελευταία αγωνιστική στις 19 Μαΐου, αν και οι «πολίτες» -τουλάχιστον στατιστικά- έχουν τον πρώτο λόγo.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή