Ευρωλίγκα: Από το ΣΕΦ στο πλεονέκτημα έδρας

Ευρωλίγκα: Από το ΣΕΦ στο πλεονέκτημα έδρας

Τι έδειξαν οι «αιώνιοι» στο ντέρμπι και τι πρόγραμμα έχουν μέχρι την αυλαία της κανονικής σεζόν

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε αγωνιστικές πριν από το φινάλε της κανονικής σεζόν της Ευρωλίγκας, το ενδιαφέρον –όπως αναμενόταν– «απογειώνεται», με τις δύο ελληνικές ομάδες να μπαίνουν στην τελική ευθεία, έχοντας μόλις βγει… σοφότερες από το μεταξύ τους ντέρμπι του ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός «δίπλωσε» τον Παναθηναϊκό ΑΚΤΟR, παίρνοντας το πλεονέκτημα θέσης στην κατάταξη σε κάθε ισοβαθμία μαζί του, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια θέματα προς συζήτηση.

Οι «ερυθρόλευκοι», μετά τον τραυματισμό των Μιλουτίνοφ και Φαλ, ενίσχυσαν τη frontline τους με δύο ελαφριά κορμιά, τους Ράιτ και Πετρούσεφ, προσδίδοντας ταχύτητα στα σχήματα και επιλογές στον Γ. Μπαρτζώκα, ο οποίος βλέπει τη second unit του να αποδίδει με γνώμονα την άμυνα και να προσφέρει πολύτιμες λύσεις.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο στόχος του κόουτς Μπαρτζώκα ήταν ένας: να χτυπήσει το κλειστό rotation του κόουτς Αταμάν και να κρατήσει χαμηλά την επιθετική παραγωγή των «πρασίνων», γνωρίζοντας ότι οι παίκτες που μπορούν να κάνουν ζημιά σε εκτός έδρας παιχνίδι και με τέτοια ένταση είναι μόλις πέντε: Ναν, Σλούκας, Λεσόρ, Μήτογλου, Γκραντ.

Ο Ολυμπιακός ήταν αδύνατον να ηττηθεί στο ΣΕΦ μόνο από τέσσερις ή πέντε παίκτες του αντιπάλου. Μετά το αρχικό μπρα ντε φερ της 1ης περιόδου κι όταν οι δύο άμυνες τσάκιζαν κόκκαλα, ήταν προφανές ότι η ομάδα που θα βρει ρυθμό στην επίθεση, θα είναι αυτή που θα χαλάσει το μυαλό της άλλης. Ο Παναθηναϊκός ΑΚΤΟR μπορεί να έτρεξε ένα 17-7 στο α΄ δεκάλεπτο, όμως αυτό προήλθε από την άμυνά του. Μόλις ο γηπεδούχος βρήκε σκορ, το μυαλό των «πρασίνων» πήγε περίπατο.

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν πάρτι στη 2η και 3η περίοδο με επιμέρους σκορ 26-16 και 15-9 αντίστοιχα, βλέποντας τον Παναθηναϊκό ΑΚΤΟR να μην παίρνει τις απαιτούμενες βοήθειες από τον πάγκο του, ο οποίος προσπάθησε επιθετικά να πάρει ό,τι μπορούσε από το φονικό ένστικτο του Ναν, που, όμως, κράτησε πολύ την μπάλα και υπέπεσε σε 7 λάθη, όσα έκανε συνολικά ο Ολυμπιακός στο ματς.

Η ομάδα του κόουτς Αταμάν πήρε ελάχιστα από παίκτες όπως οι Μπαλτσερόφσκι, Παπαπέτρου, Γκριγκόνις, Ερνανγκόμεθ. Καλαϊτζάκης, Μωραΐτης, Μαντζούκας δεν πάτησαν ποτέ το παρκέ και, μοιραία, ο Παναθηναϊκός ΑΚΤΟR έμεινε στους 65 πόντους, με τους οποίους είναι απίθανο να νικήσεις, όχι μόνο ομάδα της πρώτης εξάδας της Ευρωλίγκας, αλλά και ματς της Basket League.

Οι «πράσινοι» σε ακόμη ένα ματς με τον Ολυμπιακό, έκαναν πολλά λάθη. Τα 18 του ΣΕΦ, πολλά από τα οποία έφεραν εύκολους πόντους στον αντίπαλο, πρέπει να προβληματίσουν τον Αταμάν. Ομάδα που έχει βλέψεις για φάιναλ 4 και κατεβαίνει στην έδρα του αντιπάλου σύσσωμη για το αποτέλεσμα, δεν γίνεται να έχει τέτοιους αριθμούς.

Η συνέχεια πλέον απαιτεί νίκες και πειστικές εμφανίσεις. Ο Ολυμπιακός είναι ένα σύνολο ετών με σταθερό προπονητή, με κορμό που έχει ρόλους και κάθε προσθήκη προσαρμόζεται πολύ γρήγορα. Ο Παναθηναϊκός ΑΚΤΟR βρίσκεται σε διαδικασία επιστροφής. Αναζητεί χημεία (κάτι που δεν αγοράζεται), σταθερότητα και άνοιγμα του rotation. Το ταλέντο περισσεύει, όμως, τώρα που αρχίζουν τα δύσκολα, η παλέτα του Αταμάν θα πρέπει να έχει περισσότερες… αποχρώσεις.

Με τις δύο ομάδες να βρίσκονται στο 18-11, έρχεται από την προσεχή Τρίτη μία ακόμη «διαβολοβδομάδα», που θα είναι και η τελευταία της σεζόν. Ο Ολυμπιακός έχει πρόγραμμα φωτιά, με εκτός έδρας αναμετρήσεις απέναντι στην Εφές, την Παρτιζάν και τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ θα κλείσει με Φενέρ στο ΣΕΦ, που πιθανότατα θα καίγεται για αποτέλεσμα.

Οι «πράσινοι» έχουν μια τριάδα αγώνων που ίσως καθορίσουν την τελική θέση τους: θα ταξιδέψουν στο Βελιγράδι για τον Ερυθρό Αστέρα, δύο μέρες μετά θα υποδεχθούν την Μπαρτσελόνα και θα ταξιδέψουν στην Μπολόνια για να αντιμετωπίσουν τη Βίρτους.

Σε περίπου έναν μήνα, η αυλαία της κανονικής σεζόν θα πέσει με τη λογική να φέρνει τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μονακό στο πλεονέκτημα έδρας και τους «αιωνίους» να παλεύουν για το τελευταίο εισιτήριο της τετράδας. Ποιος από τους δύο θα τα καταφέρει, θα το ξέρουμε σύντομα. Ισως και γρηγορότερα του αναμενομένου…

Το πρόγραμμα των «αιωνίων»:

30ή αγωνιστική

Εφες – Ολυμπιακός 19/3

Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 20/3

31η

Ολυμπιακός – Βιλερμπάν 21/3

Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 22/3

32η

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 28/3

Βίρτους – Παναθηναϊκός 29/3

33η

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός 4/4

Μπάγερν – Παναθηναϊκός 5/4

34η

Παναθηναϊκός – Αλμπα 11/4

Ολυμπιακός – Φενέρ 12/4

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή