Η μεγάλη πρόκληση για την Εθνική του Πογιέτ

Η μεγάλη πρόκληση για την Εθνική του Πογιέτ

Είναι εφικτή η πρόκριση στο Euro;

6' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο μεγάλη ώρα για την εθνική ομάδα πλησιάζει. Στις 21 Μαρτίου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα καλείται να κάνει το πρώτο από τα δύο βήματα που απαιτούνται για να βρεθεί το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας και στο μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, στην τελική φάση του Euro 2024.

Αντίπαλος της Ελλάδας στον ημιτελικό των πλέι οφ του Nations League στην «OPAP Arena» θα είναι το Καζακστάν, ενώ αν η Εθνική καταφέρει να περάσει στον τελικό, θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Γεωργία – Λουξεμβούργο.

Η Εθνική, αν και δεν κατάφερε να κλείσει θέση στη Γερμανία μέσω των προκριματικών, είχε το «μαξιλαράκι ασφαλείας» από την πορεία της στο «φτωχό» Nations League, όπου κατέκτησε την πρώτη θέση του ομίλου της και εκτός από τη δεύτερη ευκαιρία κέρδισε και την άνοδο στη League B.

Η μεγάλη πρόκληση για την Εθνική του Πογιέτ-1

Αυτός ο Μάρτιος είναι ίσως ο πιο καθοριστικός μήνας στην ιστορία της Εθνικής εδώ και μία δεκαετία, καθώς θα κρίνει την επιστροφή της σε μια μεγάλη διοργάνωση ύστερα από δέκα χρόνια και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Επίσης μέσα στον μήνα έκλεισε δύο χρόνια παρουσίας στον πάγκο της Ελλάδας ο Γκουστάβο Πογιέτ και σίγουρα θα ήθελε να τα γιορτάσει πανηγυρίζοντας στις 26 Μαρτίου την πρόκριση στα γήπεδα της Γερμανίας. Τι έχει όμως καταφέρει ο Ουρουγουανός τεχνικός στο τιμόνι της ομάδας αυτούς τους 24 μήνες, από το φιλικό με τη Ρουμανία μέχρι και το παιχνίδι με τη Γαλλία πριν από λίγους μήνες στη Νέα Φιλαδέλφεια;

Τα υπέρ

Ο Πογιέτ, όπως έχει φανεί όλο αυτό το διάστημα παρουσίας του στον πάγκο της Εθνικής, επέλεξε να βαδίσει στο μονοπάτι που είχε ανοίξει αρκετά χρόνια πριν ο Φερνάντο Σάντος.

Το σύστημα: Βασίστηκε κυρίως στο 4-3-3 και προσπάθησε, όσο αυτό ήταν εφικτό, να καλέσει παίκτες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ακριβώς αυτό το σύστημα.

Η ομοιογένεια: Αν και στην αρχή πολλοί ήταν οι ποδοσφαιριστές που είδαν τον αριθμό του στα κινητά τους τηλέφωνα δεχόμενοι κάποια κλήση του, στη συνέχεια ο Ουρουγουανός δημιούργησε έναν βασικό κορμό με διάφορες προσθήκες ανάλογα με τις απουσίες ή τον προσεχή αντίπαλο. Ετσι μπόρεσε να δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο, βασισμένο στην ομοιογένεια και την αμυντική –κυρίως– λειτουργία του.

Το κρας τεστ: Το πρώτο κρας τεστ του ήταν το Nations League, το οποίο στέφθηκε με επιτυχία. Ο Πογιέτ κατάφερε, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, να περάσει στο μυαλό των διεθνών ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν ήταν αγγαρεία, με αποτέλεσμα η Εθνική να έχει τώρα τη δεύτερη ευκαιρία της να πάει στο Euro και αυτό αποτελεί σίγουρα προσωπική επιτυχία του.

Τα αποδυτήρια: Επίσης του πιστώνεται η εικόνα που βγάζει η Εθνική όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των διεθνών, και σύμφωνα με όλα όσα βγαίνουν από τα αποδυτήρια το κλίμα είναι εξαιρετικό.

Ο μήνας που διανύουμε είναι ο πιο κομβικός στην ιστορία της Εθνικής εδώ και δέκα χρόνια, καθώς θα κρίνει και την επιστροφή της σε μια μεγάλη διοργάνωση ύστερα από πολυετή απουσία.

Κάτι που φάνηκε και στο μήνυμα που έστειλαν και οι ίδιοι οι παίκτες στο τελευταίο παιχνίδι των προκριματικών όταν πανηγύρισαν μαζί του τα γκολ, δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή τους στο πρόσωπό του στην κόντρα που είχε δημιουργηθεί εκείνη την περίοδο με την ΕΠΟ.

Η αγωνιστική εικόνα: Κατάφερε επίσης να βελτιώσει την αγωνιστική εικόνα της Εθνικής, κάτι που φάνηκε και στα προκριματικά για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Σε σχέση με το τραγικό παρελθόν, η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε πρόβλημα με ομάδες μικρότερης δυναμικότητας και πήρε το απόλυτο των βαθμών από αυτές, παίζοντας την απευθείας πρόκριση μέχρι και το εντός έδρας ματς με την Ολλανδία, ενώ είχε πολύ καλή εικόνα στα ματς με τη Γαλλία.

Τα κατά

Ο Ουρουγουανός προπονητής είχε και τις δύσκολες στιγμές του σε αυτή την πορεία του στο τιμόνι της ελληνικής ομάδας.

Το «ταβάνι»: Στην πορεία των προκριματικών το πιο μελανό σημείο του ήταν το εκτός έδρας ματς με την Ολλανδία. Η ήττα με 3-0 στιγμάτισε την Εθνική κάνοντας την πρόκριση πολύ δύσκολη υπόθεση. Μπορεί να πει κάποιος ότι ο Πογιέτ ακολούθησε το… πρωτόκολλο στον όμιλο. Κέρδισε όλα τα εύκολα ματς, αλλά η υπέρβαση που θα έκανε και τη διαφορά δεν ήρθε.

Οι κλήσεις: Τα δύσκολα για τον Ουρουγουανό τεχνικό δεν ήταν αυτά που αντιμετώπισε εντός γηπέδων, αλλά εκτός και κυρίως προς το τέλος της διαδρομής των προκριματικών. Η απόφασή του να «κόψει» από την Εθνική τον Φορτούνη είναι κάτι που θα τον ακολουθεί ακόμη κι αν καταφέρει να πάρει την πρόκριση για το Euro, καθώς δέχτηκε –και δίκαια– έντονη κριτική κλείνοντας την πόρτα στην Εθνική στον πιο ποιοτικό Ελληνα παίκτη, με τη δικαιολογία ότι δεν ταιριάζει στα πλάνα του. Γενικά οι κλήσεις του έχουν προκαλέσει κατά καιρούς πολλές αντιδράσεις, καθώς εκτός του μέσου του Ολυμπιακού ο Πογιέτ δεν κάλεσε σε κανένα παιχνίδι των προκριματικών τον Δουβίκα, αν και είχε εξαιρετική σεζόν…

Οι χειρισμοί: Στα αρνητικά του επίσης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι λίγο πριν από το φινάλε των προκριματικών ο Πογιέτ έβαλε τον εαυτό του πάνω από την Εθνική. Με αφορμή το θέμα με τη μισθοδοσία του βοηθού του, ο Ουρουγουανός θέλησε να πιέσει την ΕΠΟ για την ανανέωση του συμβολαίου του πριν από τα πλέι οφ, επιλέγοντας να δημοσιοποιήσει ένα θέμα που κανονικά θα έπρεπε οι δύο πλευρές να συζητήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Μονόδρομος

Με την κατάσταση που δημιουργήθηκε ουσιαστικά ο Πογιέτ γνωρίζει πολύ καλά ότι για να βάλει την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο θα πρέπει να οδηγήσει την ομάδα στο Euro. Αν και οι παίκτες έδειξαν ότι είναι στο πλευρό του, όπως και ορισμένα στελέχη της Ομοσπονδίας, αυτό μάλλον δεν θα είναι αρκετό για να τον κρατήσει στον πάγκο σε περίπτωση μη πρόκρισης στην τελική φάση…

Καζακστάν: αντίπαλος που διψάει για διάκριση

Το παιχνίδι της 21ης Μαρτίου δεν είναι σημαντικό μόνο για την εθνική μας ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τον αντίπαλό μας, το Καζακστάν, το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία του βρίσκεται τόσο κοντά στην τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης και σίγουρα θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις του για να κάνει την υπέρβαση.

Το σύνολο του Μαγκόμεντ Αντίεφ εξαργυρώνει την καλή πορεία του στα προκριματικά του Euro όπου συγκέντρωσε 18 βαθμούς, διεκδικώντας μάλιστα την απευθείας πρόκρισή του μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές του ομίλου του, έχοντας απολογισμό έξι νίκες και τέσσερις ήττες με 16-12 γκολ. Σε αυτή την πορεία του ξεχώρισαν οι νίκες επί της Σλοβενίας (2-1 εκτός) και της Δανίας (3-2 εντός), ενώ επίσης κέρδισε από δύο φορές τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Φινλανδία.

Μεγάλο αστέρι της είναι ο Ζαϊνουντίνοφ της Μπεσίκτας που στην προκριματική φάση πέτυχε τέσσερα γκολ, ενώ ακολούθησε ο Αμπάτ Αϊμπέτοφ που βρήκε δίχτυα τρεις φορές.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός του Καζακστάν, Μαγκόμεντ Αντίεφ, χρησιμοποιεί τόσο το σύστημα 5-4-1, όσο και το 3-5-2. Ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας βασίζεται στους Ζαϊνουντίνοφ και Μπαϊσεμπέκοφ, οι οποίοι είναι… ικανοί για όλα, ενώ και ο αρχηγός Ασκάτ Ταγκιμπέργκεν αποτελεί μια πολύ σημαντική μονάδα για τον αντίπαλο της «γαλανόλευκης».

Ανάλογη καλή πορεία είχε το Καζακστάν και στο Nations League, όπου όπως και η Εθνική μας κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη θέση του ομίλου του με 13 βαθμούς (4-1-1), αφήνοντας πίσω του το Αζερμπαϊτζάν, τη Σλοβακία και τη Λευκορωσία.

Αν και στα παιχνίδια που έχει δώσει με το Καζακστάν η Ελλάδα έχει μόνο νίκες, σίγουρα το ραντεβού στην «OPAP Arena» είναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Συγκεκριμένα, η Εθνική μετράει δύο νίκες στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, ενώ έχει και άλλη μία σε φιλικό ματς. Τώρα όμως διακυβεύεται η μισή πρόκριση (η άλλη μισή είναι ο τελικός) και είναι δεδομένο ότι και το Καζακστάν θα κάνει τα πάντα –άσχετα αν η Ελλάδα είναι το φαβορί και λόγω έδρας– για να διεκδικήσει το δικό του μερίδιο στο όνειρο να ταξιδέψει στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή