Ο ελληνικός αθλητισμός σε ψηφιακή μορφή

Ο ελληνικός αθλητισμός σε ψηφιακή μορφή

Το e-Kouros που θα αποτελέσει την ψηφιακή καταγραφή του αθλητισμού μας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία… ψηφιακή επανάσταση θα φέρει στον ελληνικό αθλητισμό το e-Kouros που θα αποτελέσει την ψηφιακή καταγραφή του αθλητισμού μας. Πρόκειται για μία έκθεση, σε μορφή ηλεκτρονικού περιοδικού, που θα ανανεώνεται κάθε χρόνο και σε αυτή ο ενδιαφερόμενος, μέσα από ένα πλέγμα ψηφιακών εργαλείων, θα μπορεί να βρει το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων ανά περιοχή και ανά άθλημα, στοιχεία για τον σχολικό αθλητισμό, στοιχεία για την άθληση για όλους κ.α. Πρόκειται για μία από τις επτά μεταρρυθμίσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αθλητισμού, μία μεταρρύθμιση που το 2024 θα φέρει τον αθλητισμό στον χώρο της άμεσης πληροφόρησης. Χάρη στο e-kouros θα μπορούν να βγουν συμπεράσματα για την πορεία ενός αθλήματος αλλά και, γενικότερα, για την πορεία του αθλητισμού της χώρας. Από τα πρώτα στοιχεία το 4% του πληθυσμού της χώρας διαθέτει ενεργό αθλητικό δελτίο ενώ το 73,6% των αθλητών είναι άνδρες.

«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για τον ελληνικό αθλητισμό». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε το e-Kouros αναφέροντας ότι θα αποτελέσει την «Εργάνη του αθλητισμού». Τα πρώτα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι εντυπωσιακά καθώς για πρώτη φορά αποτυπώθηκαν σε ψηφιακή μορφή όλα τα δεδομένα που αφορούν τον αθλητισμό της χώρας. Έτσι, στην Ελλάδα υπάρχουν 63 ομοσπονδίες που διαθέτουν 6.553 σωματεία που καλλιεργούν 102 αθλήματα. Υπάρχουν εγγεγραμμένοι 13.494 προπονητές που προπονούν 412.329 αθλητές και αθλήτριες. Το 73,6% είναι άνδρες (303.335) και το 26,4 γυναίκες (108.994). Περισσότεροι από τους έξι στους δέκα άνδρες ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ.  

Τη… μερίδα του λέοντος, όπως αναμενόταν, έχει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Διαθέτει 2.304 σωματεία, το 28,5% του ελληνικού αθλητισμού. Ακολουθούν το μπάσκετ (10,5%) και το βόλεϊ (5,4%). Από τα 5.513 σωματεία τα 2.064 καλλιεργούν μόνο άθλημα και το 85% των σωματείων είναι εγγεγραμμένο σε μία μόνο ομοσπονδία.

Ο ελληνικός αθλητισμός σε ψηφιακή μορφή-1
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Ο Παναθηναϊκός τα περισσότερα αθλήματα

Η ψηφιακή καταγραφή επιβεβαίωσε τον… ύμνο του Παναθηναϊκού καθώς ο «πράσινος» σύλλογος αποδεικνύεται ο «πιο δυναμικός». Καλλιεργεί 22 αθλήματα. Ακολουθεί ο ΠΑΟΚ με 21 και η ΑΕΚ με 19. Τους περισσότερους όμως αθλητές διαθέτει ο Πανιώνιος (3.248). Σε ό,τι αφορά τις ομοσπονδίες ατομικών αθλημάτων, η ομοσπονδία με τους πιο πολλούς αθλητές είναι η σκοποβολή (24.321). Το 85% των σωματείων είναι εγγεγραμμένο σε μόνο μία από τις 63 ομοσπονδίες ενώ το 1/3 των σωματείων καλλιεργεί μόνο ή και ποδόσφαιρο.   

Στην αθλητική χαρτογράφηση της Ελλάδος τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Τα μισά από τα σωματεία της χώρας εδρεύουν και δραστηριοποιούνται σε δύο περιφέρειες, την Αττική (130.522) και την Κεντρική Μακεδονία (67.437). Ακόμα πιο απογοητευτική είναι η εικόνα στη Δυτική Μακεδονία. Η συγκεκριμένη περιοχή διαθέτει μόνο το 2,1% από το συνολικό αθλητικό δυναμικό της χώρας.

Στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν 13.494 αδειοδοτημένοι προπονητές. Η ΕΠΟ έχει στο δυναμικό της 2.101, η ΕΟΚ 1.990, η ΕΟΠΕ 1.120 και ο ΣΕΓΑΣ 1.046 προπονητές.  

Ο ελληνικός αθλητισμός σε ψηφιακή μορφή-2
ΙΝΤΙΜΕ

Ο αθλητισμός και σε εφαρμογή στο κινητό

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραμέτρους του e-kouros θα είναι η εφαρμογή «MyKourosApp», η οποία θα μπορεί να εγκατασταθεί στα κινητά τηλέφωνα. Σε αυτή θα συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα και ο πολίτης θα μπορεί να βρει, σε κάθε περιοχή, τον ιδανικό χώρο για να ασκηθεί ή το σωματείο για να γράψει το παιδί του καθώς και πληροφορίες για τον ελληνικό αθλητισμό (μετάλλια σε ολυμπιακούς – παραολυμπιακούς κλπ).  

Σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες το 42,5% έχει έδρα την Αττική (34 σωματεία). Το σύνολο των σωματείων είναι 80. Υπάρχουν 2.998 αθλητές και αθλήτριες, με τους άνδρες και εδώ να αποτελούν πλειοψηφία (2261-737). Η αθλητική δραστηριότητα στα ΑμεΑ φτάνει έως την ηλικία των 55 ετών.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή