Η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη από το νέο format

Η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη από το νέο format

Τα δεδομένα στα ευρωπαϊκά κύπελλα από την επόμενη ποδοσφαιρική σεζόν και οι ευκαιρίες διάκρισης για τις ομάδες από τις λιγότερο «προηγμένες» χώρες

6' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που το ελληνικό ποδόσφαιρο «τρέφεται» από τις σάρκες του και περιμένει την επανέναρξη των πλέι οφ ώστε να πάρει ξανά θέσεις μάχης τόσο εντός όσο κι εκτός αγωνιστικών χώρων, η UEFA ετοιμάζεται να ρίξει την αυλαία της σεζόν για να περάσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στη νέα εποχή του. Η Ελλάδα έχει δύο ομάδες της που θα αγωνιστούν με… κοντομάνικα στους προημιτελικούς του Conference League και από τη νέα περίοδο, με βάση το νέο format των ευρωπαϊκών κυπέλλων, θα ελπίζει βάσιμα σε νέα συμμετοχή διαρκείας και –γιατί όχι;– με περισσότερες ομάδες.

Η «Κ» συνομίλησε με τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο, για τα νέα δεδομένα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. «Η εποχή των ομίλων σταματά. Μπαίνουμε πλέον στην εποχή του νέου πρωταθλήματος, του λεγόμενου League System», μας λέει.

– Πρόκειται για κάτι που ήταν προγραμματισμένο ή προέκυψε λόγω της απειλής της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ (ΕΣΛ);

– Oλες οι αλλαγές, ο σχεδιασμός, οι μελέτες έχουν προκύψει μέσα από μια διαδικασία που είχε μεγάλη χρονική διάρκεια, πολύ πριν εμφανιστεί η ΕΣΛ. Απλώς είχε κριθεί ότι έπειτα από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διεξαγωγής των διοργανώσεων με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο, είχε έρθει η ώρα για να γίνει κάποια αλλαγή και κυρίως για μια αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος στην πρώτη φάση, δηλαδή πριν από τα νοκ άουτ. Είχε παρατηρηθεί ότι σε κάποιους ομίλους, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ενδιαφέρον είχε ατονήσει ή ατονούσε από την 4η-5η αγωνιστική. Υπήρχαν πολλά ματς χωρίς βαθμολογική σημασία, τα λεγόμενα dead matches, και η απόφαση που λήφθηκε είναι να αλλάξει το format με μοναδικό κριτήριο το να είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα η διοργάνωση τόσο στην πρώτη φάση όσο και στα νοκ άουτ. Αυτό ήταν το κριτήριο και όχι η ΕΣΛ. Οι αλλαγές και ο σχεδιασμός είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.

– Μήπως η UEFA είδε και την επιτυχία της αλλαγής του format της Ευρωλίγκας του μπάσκετ;

– Οχι, όχι, σε καμία περίπτωση. Είναι διαφορετικό, δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης. Η Ευρωλίγκα είναι ένα κλειστό πρωτάθλημα. Οι διοργανώσεις της UEFA είναι ανοικτές και στηρίζονται στην πυραμίδα: από κάτω, που είναι οι συλλογικές διοργανώσεις σε κάθε χώρα, και ανεβαίνουμε προς τα πάνω. Δεν είναι αποκομμένες. Είναι διαφορετικό. Τόσο η πρόκριση όσο και η συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA στηρίζονται αποκλειστικά στο αθλητικό κριτήριο. Σε κανένα άλλο. Στο κριτήριο πρόκρισης, βαθμών, όλο αυτό.

– Το νέο format θα βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο;

– Το νέο format θα βοηθήσει και τις ομάδες που προέρχονται από χώρες όπως η Ελλάδα. Είναι λανθασμένη η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί, ότι το νέο format θα ευνοήσει μόνο τους μεγάλους. Και θα σας πω ένα απλό παράδειγμα: Η πρωταθλήτρια Ελλάδος ΑΕΚ, φέτος, αν κατάφερνε να μπει στους ομίλους του Champions League, με βάση τον χαμηλό συντελεστή της και προερχόμενη από την Ελλάδα, θα έπαιζε δεδομένα με τρεις κατά τεκμήριο πολύ καλύτερες ομάδες από αυτή. Δηλαδή, από το 1ο, το 2ο και το 3ο γκρουπ δυναμικότητας, όπως είχε γίνει και το 2018, όταν έπαιξε κόντρα σε Μπάγερν, Μπενφίκα και Αγιαξ σε έναν όμιλο που είχε λίγα περιθώρια διάκρισης. Με το νέο format η ΑΕΚ –και η όποια ΑΕΚ του 4ου γκρουπ δυναμικότητας– θα έχει ανάμεσα στους 8 αντιπάλους της και ομάδες από το δικό της γκρουπ. Δηλαδή, δύο αντιπάλους ίδιας δυναμικότητας, κάτι που δίνει τη δυνατότητα διεκδίκησης βαθμών και όχι να καταλήγει μια ομάδα του 4ου γκρουπ σαν σάκος του μποξ σε έναν όμιλο του Champions League. Οι ελληνικές ομάδες φέτος, πέραν των νέων του Ολυμπιακού, έχουν κάνει μία από τις καλύτερες σεζόν σε επίπεδο συγκομιδής βαθμών των 20-25 τελευταίων ετών. Η Ελλάδα πέρυσι, σε μια κακή χρονιά, ήταν στην κατάταξη 41η από τις 55 χώρες σε συγκομιδή βαθμών. Φέτος είναι 11η και πιθανότατα θα ξεπεράσουμε τη συγκομιδή της Ολλανδίας. Αυτό δείχνει ότι αν οι ελληνικές ομάδες αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα την ευρωπαϊκή προοπτική τους, η χώρα μας θα βρεθεί ψηλότερα στην κατάταξη της UEFA, θα έχουμε πιο καθοριστική παρουσία, αρκεί να ξεπεράσουμε τις παθογένειές μας και την τοξικότητα. Η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη από το νέο format και θα μπορούσε να υπάρξει και κοινό σχέδιο εκμετάλλευσης της νέας κατάστασης από τις ομάδες μας. Η Ελλάδα θα μπορεί να στοχεύσει στο ευρωπαϊκό top 10.

– Η αύξηση εσόδων από τη νέα κίνηση υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. Από πού προκύπτει αυτός ο αριθμός;

– Αυτό προκύπτει κυρίως από την αύξηση των συμφωνιών από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το νέο πρότζεκτ όπως παρουσιάστηκε ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό και μαγνήτισε τις μεγάλες αγορές. Οι αγώνες είναι περισσότεροι πλέον στη φάση των ομίλων και δεν είναι μόνον αυτό: θα είναι το ίδιο συναρπαστικοί από την πρώτη φάση μέχρι το τέλος. Για ποιον λόγο; Διότι από την 1η αγωνιστική του νέου πρωταθλήματος θα υπάρχουν παιχνίδια ανάμεσα σε ομάδες του ίδιου γκρουπ. Δηλαδή, οι 7-8 μεγάλες ομάδες μέχρι τώρα στους ομίλους δεν έπαιζαν μεταξύ τους στην α΄ φάση. Τώρα, κάθε μεγάλη ομάδα από το α΄ γκρουπ δυναμικότητας θα έχει δύο ισάξιους αντιπάλους. Τα μεγάλα ματς δεν θα έρχονται πλέον από τη φάση των νοκ άουτ αλλά από την day 1.

– Η Aγγλία δημιουργεί έναν ανεξάρτητο φορέα, αφενός για να ελέγξει τα οικονομικά ανοίγματα των ομάδων της, αφετέρου για να κλείσει κάθε χαραμάδα προς την ΕΣΛ. Η UEFA παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις;

– Η UEFA αυτό που παρακολουθεί είναι ότι όλες οι λίγκες έχουν τεθεί απέναντι από το πρότζεκτ της ΕΣΛ. Και είναι πολύ λογικό να γίνεται αυτό, διότι το πρότζεκτ της ΕΣΛ πλήττει τον εγχώριο ποδοσφαιρικό ανταγωνισμό. Κάτι που δεν ισχύει με τις διοργανώσεις της UEFA. Δεν είναι μόνον η Αγγλία. Και στη Γαλλία είναι πιθανό να προωθηθεί σχετική διάταξη. Μάλιστα, η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας δήλωσε πως θα κάνει αγώνα και εντός Ε.Ε. ώστε να μην υπάρξει περιθώριο αποσκίρτησης στην ΕΣΛ.

– Το Financial Fair Play, όμως, δεν εφαρμόζεται απ’ όλους…

– Το πρότζεκτ του FFP βρίσκεται σε ένα στάδιο αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού σε σχέση με το πώς εμφανίστηκε. Με βάση τις οικονομικές μετρήσεις που γίνονται εδώ στην UEFA, η εφαρμογή του FFP έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό μειώσει την περίφημη «φούσκα» στα οικονομικά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Εχει αποδώσει καρπούς το FFP, αλλά χρειάζεται αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός.

Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού

Με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό να προχωρούν στην Ευρώπη, το σενάριο να δούμε μια ελληνική ομάδα ή, για πρώτη φορά στην Ιστορία, δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό του φετινού Conference League στην Opap Arena, μοιάζει προς το παρόν… επιστημονικής φαντασίας, αλλά στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν αποκλείεται.

Η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη από το νέο format-1

– Υπάρχει Plan Β από την UEFA για ένα τέτοιο… εκρηκτικό ενδεχόμενο: δύο ελληνικές ομάδες στην έδρα μιας τρίτης;

– Από πλευράς UEFA δεν υπάρχει θέμα, κάποιο πρόβλημα που να προκύπτει από την παρουσία του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού στον τελικό της Opap Arena. Κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν υπάρξει τέτοιες δυσκολίες σε τελικούς, αλλά αλλαγή έδρας δεν θυμάμαι να έχει γίνει.

– Ο Βέλιμιρ Ζάετς είπε πριν από μέρες ότι αν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαινε στον τελικό, αυτός θα γινόταν στην Τσεχία.

– Αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Ζάετς το είπε από μόνος του. Για την UEFA, θέμα αλλαγής του τελικού του Conference League στην Opap Arena δεν υπάρχει και πιστεύω ότι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ άσχημο να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα και να μη φιλοξενηθεί ο τελικός στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα –και μακάρι να συμμετάσχει– σε γήπεδο άλλης ελληνικής ομάδας. Ας σκεφτούμε πόσοι τελικοί έχουν γίνει αντίστοιχα σε έδρα άλλης ομάδας από την ίδια χώρα και πανηγυρίζει Κύπελλο ομάδα που δεν είναι δικό της το γήπεδο. Γιατί να μην μπορούμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μια τέτοια γιορτή; Οπως και να ‘χει, για την UEFA δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή