Ρέξαμ: Οσκαρ καλύτερης ομάδας

Ρέξαμ: Οσκαρ καλύτερης ομάδας

Η αξία του ουαλικού συλλόγου έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια συνεχίζοντας να «εκτοξεύει» την πόλη και τις μικρές αγγλικές κατηγορίες

7' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν πιστεύει κάποιος πως οι καλλιτεχνικές ευαισθησίες δεν συνάδουν ή αποτελούν τροχοπέδη σε επενδυτικά σχέδια, τότε καλό θα είναι να αναθεωρήσει, και μάλιστα άμεσα.

Αλλωστε, από κάποια στιγμή και μετά, οι ηθοποιοί που εξελίσσονται σε αστέρες του Χόλιγουντ «μεταλλάσσονται» και θέτουν ως προτεραιότητα το κέρδος στην καριέρα τους. Οταν τον Φεβρουάριο του 2021 δύο εξ αυτών, ο Καναδός Ράιαν Ρέινολντς και ο Αμερικανός Ρομπ Μακέλενεϊ, ανακοίνωναν την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ουαλικής Ρέξαμ που αγωνιζόταν στη National League (5η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου), αντί 2 εκατ. λιρών, τότε ολόκληρη η βιομηχανία του θεάματος αλλά και η αθλητική βιομηχανία τούς περνούσε για τρελούς, θεωρώντας πως έχουν λεφτά για πέταμα. Τώρα, τρία χρόνια μετά, η Ρέξαμ μπορεί να έχει ανέβει μόλις μία κατηγορία αλλά η χρηματιστηριακή της αξία σχεδόν έχει τετραπλασιαστεί!

Ο σύλλογος της Βόρειας Ουαλίας, με έτος ίδρυσης το 1864, που τον καθιστά την τρίτη παλαιότερη επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα του πλανήτη, αποτελεί πλέον ένα επιτυχημένο brand name στο αγγλικό ποδόσφαιρο, που πέρα από τις αγωνιστικές επιδόσεις του, προσελκύει πάνω του τα «φώτα» περισσότερο για άλλους λόγους. Οι δύο ηθοποιοί και ιδιοκτήτες της Ρέξαμ έχουν καταφέρει μέσω της προβολής του κλαμπ να κάνουν αλληλένδετη τη δική του πορεία με αυτή της πόλης, που παράλληλα βιώνει μια αξιοζήλευτη άνθηση σε όλους τους τομείς. Από τον τουρισμό μέχρι την παραγωγική διαδικασία και την απασχόληση στη βιομηχανική τεχνολογία, αφού με πληθυσμό 120.000 κατοίκων βρίσκεται στις πέντε πρώτες του Ηνωμένου Βασιλείου στην επιτυχημένη έναρξη επιχειρήσεων.

Απόδειξη της δυναμικής της πόλης, τα τελευταία στοιχεία της μεγαλύτερης ιστοσελίδας ακινήτων «Rightmove». Σύμφωνα με αυτή, το Ρέξαμ βρίσκεται στη λίστα των 10 πιο ενεργών αγορών ενοικίασης ακινήτων.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wrexham AFC (@wrexham_afc)

Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες αυξήθηκαν αφού εξαιτίας του πέντε φορές βραβευμένου με Emmy ντοκιμαντέρ «Welcome to Wrexham», που συνδέει την ομάδα με την πόλη, άρχισαν να ελκύονται από την ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με στοιχεία από τον οίκο STEAM, το 2023 υπήρξε 51% αύξηση των τουριστικών εσόδων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα 1,9 εκατ. τουρίστες επισκέφτηκαν το Ρέξαμ έστω και για μία ημέρα και 430.000 για μεγαλύτερο διάστημα.

Το Ρέξαμ συμπεριλήφθηκε στον τελευταίο προϋπολογισμό του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. Σύμφωνα με αυτόν και στο πλαίσιο του σχεδίου «Levelling Up» σε πόλεις έξω από το Λονδίνο, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης θα πάρει απευθείας χρηματοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση 20 εκατ. λιρών σε βάθος 10ετίας. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως υποχώρηση από πλευράς κυβέρνησης, αφού λίγους μήνες νωρίτερα, και παρά τις πιέσεις της διοίκησης της ομάδας, είχε απορρίψει τα αιτήματα χρηματοδότησης για την ανακατασκευή του γηπέδου «Racecourse».

Την 1η Μαρτίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δαβίδ, πολιούχου της Ουαλίας, ο πρίγκιπάς της Ουίλιαμ επισκέφτηκε το Ρέξαμ και μαζί με τον ΜακΕλχένι ήπιε τον μηλίτη του στη διάσημη παμπ «The Turf», δίπλα στην έδρα της Ρέξαμ. Φωτογραφήθηκε με τους ντόπιους, τους άκουσε να του λένε για τον αντίκτυπο που έχει πλέον η ομάδα και πήρε δώρο μία μπλούζα της με το όνομά του στο πίσω μέρος.

Ρέξαμ: Οσκαρ καλύτερης ομάδας-1
Φωτ.: ΑΡ

Αξία 9 εκατ. λίρες και στο βάθος Πρέμιερ Λιγκ

Η αξία του συλλόγου έχει πλέον εκτοξευθεί κατά 7 εκατ. λίρες από τότε που την ανέλαβαν οι αστέρες του Χόλιγουντ. Οπως ανέφερε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της EFL (English Football League) και νυν σύμβουλος της ομάδας Σον Χάρβεϊ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο «SportNXT» που διεξήχθη στην Αυστραλία την προηγούμενη εβδομάδα, τώρα η Ρέξαμ κοστολογείται στα 9 εκατ. λίρες.

«Το προφίλ του συλλόγου έχει εκτοξευθεί. Το ίδιο και η τιμή του. Ηταν μια επένδυση που απέδωσε, αφού όταν ήρθαν δεν άξιζε τίποτα. Τώρα αποτιμάται στα 9 εκατ. λίρες», ανέφερε ο Χάρβεϊ και εξήγησε τον λόγο της επιτυχίας. «Ηταν η έκθεση της πόλης στα φώτα της δημοσιότητας. Ξαφνικά όλοι ήθελαν να δουν τι συνέβαινε. Διαχειρίστηκαν με επιτυχία τον ποδοσφαιρικό σύλλογο της πόλης, τον “έδεσαν” με την τοπική κοινωνία και “έχτισαν” τα πάντα γύρω του. Και όλα αυτά με έναν απλό και ευχάριστο τρόπο. Ολοι, παίκτες, προπονητές και απλός κόσμος, έβλεπαν δύο σταρ που όμως δεν ήταν σταρ του Χόλιγουντ αλλά δύο σαν κι αυτούς. Αυτό έκανε και το ντοκιμαντέρ τόσο επιτυχημένο. Το ότι εστίασε στην πόλη και την ομάδα και όχι στους ιδιοκτήτες. Ολοι στο Ρέξαμ είναι περήφανοι και χαρούμενοι για το κλαμπ, έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους».  

Τι ακολουθεί σύμφωνα με τον έμπειρο παράγοντα; «Πιστεύω πως το να μπορέσεις να πας έναν σύλλογο από την 5η κατηγορία στην κορυφαία είναι κάτι εκπληκτικό. Σε βάθος χρόνου και όταν οι συνθήκες θα είναι ώριμες, θα δούμε την Ρέξαμ στην Πρέμιερ Λιγκ. Θα μιλάμε για το απόλυτο φαινόμενο. Μέχρι τώρα η Ρέξαμ ήταν η αγαπημένη δεύτερη ομάδα όλων στην Αγγλία. Οταν άρχιζε να κερδίζει, τότε άρχισαν ολοένα και περισσότεροι να θέλουν να τη βλέπουν να αποτυγχάνει. Αυτό είναι η απόδειξη της επιτυχίας».

Η Ρέξαμ είναι εξαιρετικά πιθανό να ανέβει και φέτος κατηγορία, μόλις ένα χρόνο μετά την άνοδό της από τη National League. Βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, της League Two (4η κατηγορία), μόλις τρεις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μάνσφιλντ την οποία υποδέχεται στο γήπεδό της την Παρασκευή, και έναν πίσω από τη δεύτερη Στόκπορτ.

«Χρυσά» τηλεοπτικά δικαιώματα

Αυτή η δημοσιότητα και η προοπτική που υπάρχει έφερε στην ομάδα αρκετά καλούς ποδοσφαιριστές για τα δεδομένα της κατηγορίας, ενώ έκανε καλό σε όλες τις μικρές αγγλικές κατηγορίες. Η επιτυχία της ιδιοκτησίας έχει καταστήσει ελκυστικό το προϊόν και για άλλους επενδυτές από το εξωτερικό. Η δημοτικότητα της Ρέξαμ οδήγησε τη Λίγκα (EFL) να δει μια εκπληκτική αύξηση 40% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Η «Mail Sport» αποκάλυψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο διαγωνισμός για τα δικαιώματα των επόμενων τεσσάρων χρόνων θα αγγίξει τα 150 εκατ. λίρες.

Στο «πακέτο» περιλαμβάνεται επίσης η συμφωνία μεταξύ της EFL και του πρακτορείου μέσων ενημέρωσης «Relevant Sports» για την προώθησή τους στις ΗΠΑ. Αλλωστε, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον χώρο του θεάματος, η Disney έχει κερδίσει περισσότερες από 400.000 λίρες για κάθε επεισόδιο του «Welcome to Wrexham».

Επίσης, οι δύο ιδιοκτήτες μετά το «κόκκινο» της κυβέρνησης σκέφτονται τις εναλλακτικές λύσεις για χρηματοδότηση του νέου γηπέδου. «Θα πουλήσω ένα από τα παιδιά μου, έχω τέσσερα άλλωστε…» είπε χαριτολογώντας ο Ρέινολντς.

Όπως και να ‘χει, η πορεία της πόλης μοιάζει να καθορίζεται από την πορεία της ομάδας. Αυτή τη στιγμή πάντως δείχνει ασταμάτητη.

Με το άψογα σκηνοθετημένα ντοκιμαντέρ, οι δύο ηθοποιοί κέρδισαν την καρδιά του λαού της Ουαλίας. Ειδικά με τον τρόπο που παρουσίασαν το ταξίδι τους, ο κόσμος τους «ερωτεύτηκε». Ταυτόχρονα με τις δωρεές τους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα αλλά σε έργα για την πόλη έχουν γίνει οι ήρωές τους.

Νερό στο όνομα των δύο πίνουν και οι ποδοσφαιριστές της Ρέξαμ, που από την αντιμετώπιση που έχουν βρίσκουν και έξτρα κίνητρο στα παιχνίδια. Ειδικά η κίνηση του Ρέινολντς να αναλάβει όλα τα έξοδα και τη θεραπεία στις ΗΠΑ της γυναίκας του αρχηγού της ομάδας, Αντονι Φορντ, τον έχει μετατρέψει σε σύμβολο μέσα στα αποδυτήρια. Η Λάουρα Φορντ αμέσως μετά τη γέννα της διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο και οι γιατροί στην Αγγλία τής είχαν δώσει λίγες ελπίδες. Με την παρέμβαση του Ρέινολντς, το ζευγάρι έλαβε δεύτερες γνώμες από κορυφαίους γιατρούς της Νέας Υόρκης, που ανέτρεψαν όλες τις προηγούμενες διαγνώσεις.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Λάουρα έκανε μια ανάρτηση στο Instagram, εξηγώντας ότι πλέον ο όγκος δεν αναπτύσσεται και πως έχει καταφέρει να βρει την ηρεμία της.

Το τετραήμερο ταξίδι στο Λας Βέγκας σε όλη την ομάδα ως δώρο για την άνοδο, τα έξτρα πριμ για σημαντικές νίκες αλλά κυρίως η ανθρώπινη συμπεριφορά των ιδιοκτητών έχουν κάνει την ομάδα μια μεγάλη αγαπημένη οικογένεια.

Κέρδη από κινητά και… τζιν

O Ράιαν Ρέινολντς είναι ο τελευταίος μιας σειράς αστέρων του Χόλιγουντ που γίνονται ακόμη πιο πλούσιοι μέσω κάποιας επένδυσης η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες. Ο Καναδός ηθοποιός μόλις πριν από ένα χρόνο πήρε περισσότερα από 330 εκατ. δολάρια από την πώληση μιας μικρής εταιρείας τηλεπικοινωνιών («Mint Mobile»), της οποίας ήταν ιδιοκτήτης του 25%. Την εταιρεία που πουλήθηκε για 1,35 δισ. δολάρια εξαγόρασε ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών «T-Mobile». «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η T-Mobile ξεπέρασε την προσφορά που είχε κάνει η μαμά μου, Τάμι», αστειεύτηκε ο ηθοποιός στο δελτίο Τύπου που ανακοίνωσε την αγοραπωλησία. Επίσης το 2020 πούλησε και το μερίδιό του σε μια εταιρεία παραγωγής τζιν έναντι 610 εκατ. δολαρίων.

Πάντως ο Ρέινολντς δεν αφήνει το βασικό του επάγγελμα, αφού όλα τα παραπάνω έγιναν εν μέσω της παραγωγής του «Deadpool 3» που αναμένεται να βγει στους κινηματογράφους τον Ιούλιο και στο οποίο πρωταγωνιστεί μαζί με τον Χιου Τζάκμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή