Ο Ολυμπιονίκης που νίκησε την κατάθλιψη και το αλκοόλ

Ο Ολυμπιονίκης που νίκησε την κατάθλιψη και το αλκοόλ

Ο 29χρονος Βρετανός κολυμβητής επέστρεψε στις πισίνες και πήρε το «εισιτήριο» για το Παρίσι. Η μεγαλύτερη νίκη του όμως ήταν αυτή που πέτυχε απέναντι στον εαυτό του όταν κατάφερε να αναδειχθεί νικητής στη μάχη με την κατάθλιψη και τον αλκοολισμό.

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ανταμ Πίτι θα διεκδικήσει και πάλι τα ολυμπιακά σκήπτρα στα 100 μ. στο πρόσθιο. Ο 29χρονος Βρετανός κολυμβητής επέστρεψε στις πισίνες, αναδείχθηκε πρωταθλητής Μ. Βρετανίας και πήρε το «εισιτήριο» για το Παρίσι.

Η μεγαλύτερη νίκη του όμως ήταν αυτή που πέτυχε στον αγώνα απέναντι στον εαυτό του, όταν κατάφερε να αναδειχθεί νικητής στη μάχη με την κατάθλιψη και τον αλκοολισμό.

Όποιος διαβάσει το βιογραφικό του Ανταμ Πίτι… θαμπώνεται από το πολύ χρυσάφι. Τρία χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια σε Ολυμπιακούς. Οκτώ χρυσά, τέσσερα ασημένια και τέσσερα χάλκινα από παγκόσμια πρωταθλήματα και 17 χρυσά, δύο ασημένια και ένα χάλκινο από ευρωπαϊκά. Ανάμεσα στα τατουάζ του ξεχωρίζει ο θεός Ποσειδώνας. Όταν ήταν μικρός φοβόταν το νερό γιατί πίστευε ότι από το σιφώνι της μπανιέρας θα βγουν οι καρχαρίες. Όταν όμως μεγάλωσε, διαπίστωσε ότι οι… καρχαρίες βρίσκονταν στη στεριά.

Ο φόβος του Ανταμ Πίτι για το νερό έφυγε με το πρώτο μάθημα κολύμβησης. Από την ηλικία των εννέα ετών άρχισε να συλλέγει διακρίσεις αλλά έβλεπε το κολύμπι σαν ένα παιχνίδι. Προτιμούσε να βγαίνει με τους φίλους του και να διασκεδάζει. Στα 17, κι ενώ ετοιμαζόταν για μία έξοδο, έμαθε ότι ένας παλιός συναθλητής του, ο Κρεγκ Μπένσον, προκρίθηκε στους ημιτελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Αυτή η είδηση «χτύπησε» καμπανάκι στο μυαλό του και από την επόμενη ημέρα έγινε ο πιο… τακτικός πελάτης της πισίνας.

Ο Ολυμπιονίκης που νίκησε την κατάθλιψη και το αλκοόλ-1
(AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake)

Σιγά σιγά άρχισαν και οι διακρίσεις. Το 2014 πέτυχε το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 μ. προσθ. και τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν και άλλα καθώς και μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφού κατέρριψε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, έδωσε στην ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας το πρώτο της χρυσό από τη διοργάνωση της Βραζιλίας.

Τα επόμενα χρόνια η κυριαρχία του Ανταμ Πίτι στο πρόσθιο συνεχίστηκε. Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο ο πρωταθλητής διατήρησε τα κεκτημένα καθώς ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου στα 100 μ. προσθ. Μέχρι και το 2021, ο Βρετανός είχε πετύχει συνολικά 11 παγκόσμια ρεκόρ, σε μικρές και μεγάλες πισίνες.      

Ωστόσο το 2022 άρχισε η… κατάρρευση. Ένα κάταγμα στο πόδι δεν τον άφησε να πάρει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας ηττήθηκε για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ χρόνια. Ο ίδιος είπε ότι του έλειπε η σπίθα. Τον Αύγουστο πήρε διαζύγιο από τη σύζυγό του ενώ η χρονιά έκλεισε χωρίς χρυσό μετάλλιο από το παγκόσμιο 25αρας της Μελβούρνης. Τι είχε πάθει ο, κάποτε, κορυφαίος κολυμβητής; Είχε πραγματικά «σβήσει η σπίθα»;

Το 2023 ο Ολυμπιονίκης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον αθλητισμό. «Θέλω να δώσω προτεραιότητα στην ψυχική μου υγεία», είπε στους θαυμαστές του. «Νιώθω το χέρι μου να πατάει επάνω στο κουμπί της αυτοκαταστροφής. Δεν με πειράζει να το πω γιατί είμαι άνθρωπος», δήλωσε σε συνέντευξή του.

Τι είχε συμβεί; Η κατάθλιψη είχε αρχίσει να τον τυλίγει στα δίχτυα της και το αλκοόλ αποτελούσε τον κακό σύμβουλό του. Την ίδια εποχή διαγνώστηκε με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας. Πάντα του άρεσε το αλκοόλ αλλά η κατάρρευση του γάμου του επιδείνωσε την κατάσταση. «Πρόκειται για ένα απίστευτα μοναχικό ταξίδι. Δεν είσαι αρκετά καλός, χρειάζεσαι ένα ποτό, δεν μπορείς να φας αυτό που θέλεις, δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος», ομολόγησε

Και κάπου εκεί άρχισε ο μεγαλύτερος αγώνας της ζωής του Ανταμ Πίτι. Οι ειδικοί λένε ότι όταν εντοπίσεις ένα πρόβλημα έχεις κάνει και το πρώτο βήμα για να το λύσεις. Και ο ολυμπιονίκης είχε συνειδητοποιήσει το πρόβλημα του. Έτσι ξεκίνησε ο αγώνας απέναντι στον εαυτό του. Σιγά σιγά επέστρεψε στις πισίνες. «Ένιωσα τόσο ανάλαφρος στο νερό», ήταν τα πρώτα του λόγια αφότου αναδείχθηκε και πάλι πρωταθλητής Μ. Βρετανίας στα 100 μ. προσθ. με τον εντυπωσιακό χρόνο 57,94. «Είναι ένας καλός χρόνος αλλά ακόμα δεν έχω φτάσει εκεί που μπορώ», είπε σε συνέντευξή του στο BBC.

Η επιστροφή του Βρετανού Ολυμπιονίκη στο… φυσικό του περιβάλλον είναι γεγονός. Η μεγάλη μάχη με την κατάθλιψη και το αλκοόλ τον ανέδειξε νικητή και, τώρα, δείχνει έτοιμος να μπει στην άλλη μάχη για να διατηρήσει τα ολυμπιακά κεκτημένα. «Δεν ήθελα να δω πισίνα. Τώρα ξυπνάω κάθε μέρα και απολαμβάνω τη δουλειά μου. Αυτό αποτελεί μία πραγματική νίκη για εμένα, την οικογένειά μου και την ομάδα μου. Τα τελευταία τρία χρόνια περάσαμε μία κόλαση. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το τέλος της διαδρομής αλλά απολαμβάνω το ταξίδι. Μπορεί να μην έχει το τέλος ενός παραμυθιού αλλά μπορεί και να το έχει», δήλωσε με χαμόγελο.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή