Τσάμπιονς Λιγκ: Οι τιτανομαχίες στο «μικροσκόπιο»

Τσάμπιονς Λιγκ: Οι τιτανομαχίες στο «μικροσκόπιο»

Άρσεναλ εναντίον Μπάγερν και Σίτι κόντρα στη Ρεάλ, δυο μεγάλα ραντεβού έτοιμα να καθηλώσουν. Η ανάλυση των πρώτων αγώνων της φάσης των «8» του Champions League

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ώρα για σέντρα, ώρα για προημιτελικά Champions League. Η Άρσεναλ υποδέχεται την Μπάγερν (22.00) και η Ρεάλ Μαδρίτης τη Μάντσεστερ Σίτι . Ο Χάρι Κέιν επιστρέφει στην πόλη του για να… πληγώσει ξανά τους Gunners, με τους Βαυαρούς να έχουν ρίξει όλο το βάρος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Στη γιγαντομαχία του «Ετιχαντ», η Σίτι θέλει όπως και πέρσι να… σοκάρει τη «Βασίλισσα» της Ευρώπης. 

Άρσεναλ – Μπάγερν Μονάχου, με το βλέμμα στον Κέιν

Κατά έναν περίεργο τρόπο, ο Μικέλ Αρτέτα είναι πολύ πιθανό να είναι ευχαριστημένος που θα παίξει με τη Μπάγερν αντί να είχε την Πόρτο. Όποιος παρακολούθησε ένα από τα δύο παιχνίδια της Άρσεναλ με την ομάδα του Σέρτζιο Κονσεϊσάο θα εντόπιζε το πώς… μπλόκαρε η Πόρτο την αντίπαλό της.

Το πώς ανάγκασε την Άρσεναλ να λειτουργήσει αλλιώς στο δημιουργικό και το επιθετικό σκέλος. Βέβαια αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα της Άρσεναλ. Δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει αντιπάλους που παίζουν με τέτοια άμυνα και περιορίζουν τους εξτρέμ της.

Ωστόσο, η ομάδα του Αρτέτα έχει δείξει πώς είναι και μία ομάδα ικανή να σε… τιμωρήσει ή και διαλύσει επιθετικά. Υπάρχουν το 4-0 με τη PSV και το 6-0 με τη Λανς.

Εάν η Άρσεναλ βρει τον παραμικρό χώρο να είστε σίγουροι πώς θα τον εκμεταλλευτεί. Και εάν παίξει ως αουτσάιντερ με τη Μπάγερν, που σε αυτή τη λογική θα πάει, θα μπορέσει να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη.

Η άμυνα είναι η υπερδύναμη της Άρσεναλ για την τρέχουσα περίοδο. Έχει δεχθεί μόνο πέντε γκολ σε οκτώ παιχνίδια του Champions League αυτή τη σεζόν. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι η μόνη ομάδα των προημιτελικών μετά την Άρσεναλ με τόσο καλή άμυνα.

Το πρέσινγκ της Αρσεναλ μαζί με το 4-4-2 οδηγεί σε ένα φοβερό αγωνιστικό δείγμα. Είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη και ικανό να… πνίξει τους αντιπάλους της. Το να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση η άμυνα της Άρσεναλ ήταν ένα βασικό προαπαιτούμενο για τις εμφανίσεις της. Και βέβαια θα παίξει κομβικό ρόλο στο να ελαχιστοποιήσει τις επιθέσεις παικτών όπως οι Κομάν, Σανέ και Μουσιάλα. Η Μπάγερν, με 113 επιτυχημένες ντρίμπλες και ποσοστό ολοκλήρωσης 60% είναι το σύνολο με τους τοπ ντριμπλέρ του Champions League αυτή τη σεζόν.

Με μέσο όρο ηλικίας 25,9 ετών, η Άρσεναλ είναι η δεύτερη νεότερη ομάδα που συνεχίζει στο Champions League (μετά τη Παρί, όπου ο μέσος όρος ηλικίας είναι 25,3 ετών). Ξεπερνώντας την Πόρτο έφτασε στις 16 κορυφαίες ομάδες, κάνοντας την υπέρβασή της καθώς αποκλειόταν σε αυτή τη διαδικασία για σερί χρόνια: από το 2011 έως το 2017.

 

Για την Μπάγερν τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την επιστροφή του Χάρι Κέιν που κατάγεται από εκεί. Οι οπαδοί της Άρσεναλ ξέρουν πολύ καλά το τι εστί Κέιν καθώς με την Τότεναμ έχει σκοράρει 14 φορές σε 16 αγώνες της Premier με την αγαπημένη τους ομάδα. Είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου.

Η πρώτη σεζόν του Κέιν στη Μπάγερν υπήρξε εξαιρετική. Κανένας παίκτης στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης δεν ξεπερνά τα 32 γκολ του, ενώ κανείς δεν έχει πετύχει περισσότερα από τα έξι του γκολ στο Champions League. Η τρομερή κατάσταση του Άγγλου στράικερ δεν φάνηκε επαρκής για να οδηγήσει τη Μπάγερν Μονάχου στον 12ο συνεχόμενο τίτλο της Bundesliga. Ίσως θα μπορούσε να κάνει λίγα περισσότερα ωστόσο φαίνεται πώς ο Κέιν εξακολουθεί να μην κατακτά εγχώριους τίτλους σε μία καριέρα γεμάτη γκολ.

Τα καλά νέα για τον Κέιν είναι πώς έχει την προοπτική κατάκτησης τίτλου για αυτή τη σεζόν. Υπάρχει φυσικά το Champions League ενώ μην ξεχνάμε πώς ο Τούχελ είχε πάρει Champions League με την Τσέλσι.

Την τελευταία φορά που οι Gunners αντιμετώπισαν την Μπάγερν στο Champions League, το συνολικό σκορ ήταν στο 10-2 εναντίον τους και ακολούθησε ένα διάστημα έξι ετών μακριά από την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο Αρτέτα προφανώς και θα θέλει η ομάδα του να πάρει το προβάδισμα πρόκρισης.

 

Μάντσεστερ Σίτι vs Ρεάλ Μαδρίτης, γιγαντομαχία στο «Ετιχαντ»

Εάν κάποια από τις πλευρές θέλει να φτιάξει ένα σχέδιο παιχνιδιού για αυτό το ζευγάρι ας κοιτάξει πίσω της τον περασμένο Μάιο. Το ζευγάρι αυτό θα είναι σαν μία επανάληψη των περσινών ημιτελικών. Μετά από ένα σφιχτό πρώτο ματς με ισοπαλία ακολούθησε το 4-0 στο στάδιο Etihad σε μία τοπ εμφάνιση της αγγλικής ομάδας που κατέληξε σε μία χρονιά με τρεμπλ.

Όταν ο Μπερνάρντο Σίλβα σημείωσε το πρώτο γκολ στο 23′ η Σίτι είχε το 81% κατοχή. Η Ρεάλ έμοιαζε περισσότερο σαν μία ομάδα που έπεφτε κατηγορία παρά για διεκδικήτρια του τίτλου.

Τα 13 σουτ δέχτηκαν στο πρώτο ημίχρονο στη Ρεάλ ήταν ο πιο μεγάλος αριθμός στο Champions League από τότε που η Opta άρχισε να μαζεύει τέτοια δεδομένα το 2003-04. Οι παίκτες του Κάρλο Αντσελότι ήταν σε καθεστώς πολύ μεγάλης πίεσης και έκαναν ελάχιστα για να αποτρέψουν την κυριαρχία της Σίτι. Ο Καμαβινγκά ήταν διαρκώς τακτικά εκτεθειμένος εκείνο το βράδυ.

Η στόχευση των παικτών της Σίτι ήραν προς στην αριστερή πλευρά της Μαδρίτης. Μία τακτική που έχουν επιχειρήσει και πολλές ομάδες στη La Liga.

 

Οι αντίπαλοι της Μαδρίτης έχουν στοχεύσει την αριστερή της πλευρά το 41% των περιπτώσεων. Είναι το πιο υψηλό ποσοστό για οποιαδήποτε ομάδα σε σχέση με την αριστερή της πλευρά στην κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας.

Ο κορυφαίος αριστερός μπακ της Ρεάλ είναι ο Φερλάν Μεντί που αμυντικά είναι πολύ καλός αλλά δεν έχει τον απαιτούμενο ρυθμό. Με τη δημιουργική δύναμη της Σίτι να απαρτίζεται από τον Μπερνάρντο Σίλβα, τον Κέβιν Ντε Μπρόινε, τον Φιλ Φόντεν ή και τον Τζέρεμι Ντόκου χρειάζεται μία ομάδα που να μπορεί να χειριστεί καλά αμυντικά και τις δυο πλευρές.

Φυσικά η Ρεάλ έχει έναν φοβερό παίκτη που κινείται και στην αριστερή πλευρά. Όποιος έχει τον Βινίσιους Τζούνιορ δεν γίνεται να μην παίξει από την πλευρά του. Εάν μπει στην εξίσωση και ο Μπέλιγχαμ η επιθετική ποιότητα της Ρεάλ ανεβαίνει πολύ.

Ο Γκουαρδιόλα και η Σίτι θα πρέπει να προσέξουν λοιπόν. Καμία άλλη ομάδα δεν έχει καταγράψει περισσότερες άμεσες επιθέσεις στο Champions League αυτή τη σεζόν από τις 31 της Ρεάλ Μαδρίτης. Γκουαρδιόλα εναντίον Αντσελότι. Ο έλεγχος έναντι της ελευθερίας. Μία αναμέτρηση που δεν θα απογοητεύσει και μία… μάχη που σπανίως δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των φιλάθλων.

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή