Αφή για τους Αγώνες της καινοτομίας

Αφή για τους Αγώνες της καινοτομίας

Η Φλόγα ξεκινά το ταξίδι της την Τρίτη από την Αρχαία Ολυμπία για το Παρίσι, που ετοιμάζεται πυρετωδώς

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφή για τους Αγώνες της καινοτομίας-1

«Πάντα περνάς από τη φωτιά για να φτάσεις στη λάμψη», έχει γράψει ο Οδυσσέας Ελύτης και η φλόγα της Αρχαίας Ολυμπίας προσθέτει από το 1936 λάμψη σε κάθε ολυμπιακή διοργάνωση. Την Τρίτη 16 Απριλίου, στη μήτρα του παγκόσμιου αθλητισμού θα «ανάψει» η φλόγα που θα φωτίσει μια διοργάνωση με καινοτομίες, με ισότητα ως προς τον αριθμό των αθλητών και των αθλητριών, με περιβαλλοντικό πρόσημο, η οποία, εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων, θα προσπαθήσει να στείλει το πανανθρώπινο μήνυμα της συμφιλίωσης των λαών.

Αύριο Δευτέρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή Διακήρυξης Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ένας θεσμός που άρχισε τον 8ο αιώνα με εμπνευστές τους βασιλιάδες Λυκούργο, Κλεισθένη και Ιφητο.

Οι Αγώνες του Παρισιού θα διεξαχθούν σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία κυριαρχούν συγκρούσεις. Αθλητές σκοτώθηκαν σε πολέμους και άλλοι δεν κατάφεραν να προετοιμαστούν γιατί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Τα αρχέγονα μηνύματα της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης μοιάζει να μη βρίσκουν αποδέκτες…

Το ολύμπιο φως θα αρχίσει το ταξίδι του από τα χέρια του πρώτου λαμπαδηδρόμου, του ολυμπιονίκη Στέφανου Ντούσκου, και αφού ταξιδέψει από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από το Καστελλόριζο έως την Κέρκυρα, θα καταλήξει στο Παναθηναϊκό Στάδιο (26/4). Τελευταίος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο πολίστας Γιάννης Φουντούλης. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στη γαλλική αποστολή και θα μεταφερθεί από τον Πειραιά στη Μασσαλία με το τρικάταρτο ιστιοφόρο «Μπελέμ». Η μεταφορά με ιστιοφόρο υπενθυμίζει την άρρηκτη σχέση της Ελλάδος με τη Μασσαλία, η οποία ιδρύθηκε από Ελληνες πριν από περίπου 2.600 χρόνια.

Στη Γαλλία, το ολύμπιο φως θα ταξιδέψει σε σπήλαια, αρχαιολογικούς χώρους, μεσαιωνικές πόλεις, κάστρα και παλάτια. Θα τιμήσει και θα αναδείξει την ιστορία της χώρας, καθώς και μεγάλες προσωπικότητες Από τις 7 έως τις 17 Ιουνίου, η Φλόγα θα διασχίσει τρεις ωκεανούς (Ατλαντικό, Ειρηνικό και Ινδικό). Κορυφαίοι ιστιοπλόοι θα ταξιδέψουν μαζί της για να μεταφέρουν το μήνυμα στη Γαλλική Γουιάνα, στη Νέα Καληδονία και στη Γαλλική Πολυνησία. Σπουδαίες μορφές του γαλλικού αθλητισμού, όπως η κάτοχος των τριών χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων Μαρί Ζοσέ Περέκ και η «χρυσή» ξιφομάχος Λάουρα Φλέσελ, άνθρωποι της επιστήμης και του πνεύματος, αλλά και πολίτες θα συνδέσουν το όνομά τους με αυτό το ταξίδι. Στις 26 Ιουλίου, η Φλόγα από τη γη της Ολυμπίας θα φωτίσει… την Πόλη του Φωτός και τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Νέα εποχή

Η διοργάνωση του Παρισιού φιλοδοξεί να περάσει στην Ιστορία ως εκείνη που θα οδηγήσει τους Ολυμπιακούς στη νέα εποχή. Οι Γάλλοι με αυτό τον τρόπο θέλουν να αφήσουν στη λήθη τους Αγώνες του 1900, οι οποίοι θύμιζαν εμποροπανήγυρη και παραλίγο να αποτελέσουν την ταφόπλακα της αναβίωσης του αθλητικού θεσμού.

Για πρώτη φορά, η τελετή έναρξης θα διεξαχθεί εκτός σταδίου. Μια πλωτή παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στον Σηκουάνα, ένα φιλόδοξο σχέδιο που εγκυμονεί ωστόσο και πολλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων και μια τρομοκρατική επίθεση. Εμβληματικά τοπόσημα του Παρισιού, όπως οι κήποι των Βερσαλλιών για την ιππασία, θα αποτελέσουν κέντρα διεξαγωγής αγώνων και θα αναδείξουν τον γαλλικό πολιτισμό.

Μεγάλη προσπάθεια έχει γίνει για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Για τις ανάγκες της διοργάνωσης κατασκευάστηκε μόνο μία πισίνα, ενώ το ολυμπιακό χωριό έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο που δεν θα απαιτείται τεχνικός εξοπλισμός για την ψύξη του. Αυτή θα προέρχεται από το υπέδαφος και οι κατασκευαστές του έχουν προβλέψει ακόμη και τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν στην περιοχή το 2050. Βέβαια, πολλές αποστολές, όπως και η ελληνική, θα χρησιμοποιήσουν φορητά κλιματιστικά.

Στο χωριό φυτεύτηκαν 9.000 δέντρα και τις ημέρες των Αγώνων τα γεύματα που θα σερβίρονται θα φτάνουν τις 600.000. Κάποια από αυτά θα φέρουν την «υπογραφή» διάσημων σεφ, μια και η Γαλλία φημίζεται για την εκλεπτυσμένη κουζίνα και τη διαχείριση πρώτων υλών.

Οι πρωτιές στη διοργάνωση του Παρισιού είναι πολλές. Μία από τις πιο σημαντικές είναι ότι για πρώτη φορά θα ισχύσει απόλυτη ισότητα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αθλητών και των αθλητριών. Από τη μηδενική συμμετοχή των αρχαίων χρόνων και της πρώτης σύγχρονης ολυμπιακής διοργάνωσης (1896), οι Αγώνες της Γαλλίας θα μεταφέρουν το μήνυμα της ισότητας (50-50).

Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα παρακολουθήσουν και θα «μεταφέρουν» σε όλο τον κόσμο 20.000 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι. Θα καλύψουν αγώνες σε 32 αθλήματα, μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα νέα (σερφ, αναρρίχηση, μπρέικντανς και σκέιτμπορντ), αφού η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με στόχο να φέρει τη νέα γενιά κοντά στον θεσμό, ενέκρινε την είσοδό τους στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Οι αθλητές που θα ανέβουν στο βάθρο θα φορέσουν στον λαιμό τους ένα μετάλλιο που θα περιέχει κομμάτια από το σύμβολο του Παρισιού, τον Πύργο του Αϊφελ. Τα θραύσματα θα παραπέμπουν σε ακτίνες φωτός.

Με «ασπίδα» την ΑΙ

Στην καλοκαιρινή αθλητική γιορτή θα εφαρμοστεί και η τεχνητή νοημοσύνη. Αρχικά θα βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν ύποπτης δραστηριότητας, καθώς θα υπάρχει επίβλεψη βίντεο με τη χρήση AI. Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η αλγοριθμική επίβλεψη μέσω βίντεο που χρησιμοποιεί λογισμικό υπολογιστή προκειμένου να αναλύσει εικόνες, μπορεί να αποτρέψει μια τρομοκρατική επίθεση.

Πριν από ένα μήνα, οι Γάλλοι «πρόβαραν» αυτό τον τρόπο επιτήρησης σε μια συναυλία και χαρακτήρισαν την άσκηση επιτυχημένη. Η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί και στις ψηφιακές μεταδόσεις. Αυτόματα συστήματα περιγραφής, προσθήκες ετικετών και η δυνατότητα παρακολούθησης μεμονωμένων αθλητών συγκαταλέγονται μεταξύ των καινοτομιών των Αγώνων του Παρισιού.

Στο μετρό, η τιμή του εισιτηρίου θα είναι διπλάσια από το κανονικό, αλλά οι επισκέπτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν συσκευές αυτόματης μετάφρασης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων το Παρίσι αναμένεται να υποδεχθεί εννέα εκατομμύρια επισκέπτες.

Ετσι, το σύστημα δημοσίων μεταφορών του Παρισιού έφτιαξε μια φορητή συσκευή που, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, θα μεταφράζει τα γαλλικά σε 16 διαφορετικές γλώσσες, μεταξύ των οποίων αραβικά και κορεατικά. Η συσκευή θα διατεθεί σε 3.000 υπαλλήλους προκειμένου να βοηθήσουν τους επισκέπτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή