Μπερνάρ: Ο γητευτής της μπάλας

Μπερνάρ: Ο γητευτής της μπάλας

Ο μικρόσωμος Βραζιλιάνος αφήνει το στίγμα του στον Παναθηναϊκό, όπως έχει κάνει άλλωστε και σε όλες τις άλλες ομάδες με τις οποίες αγωνίστηκε

6' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικούς μήνες, ο Μπερνάρ –ή Μπερνάρ Ανίσιο Καλντέιρα Ντουάρτε, όπως είναι το πλήρες όνομά του– έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο με την Ατλέτικο Μινέιρο, αποφασίζοντας με αυτόν τον τρόπο να κλείσει το προσεχές καλοκαίρι τον κύκλο που άνοιξε στις 21 Αυγούστου του 2022 στον Παναθηναϊκό. Παράλληλα όμως, ο Βραζιλιάνος φαίνεται να έδωσε μια υπόσχεση στον εαυτό του και στους φίλους της ομάδας: από τη Λεωφόρο θα φύγει πρωταθλητής… Από τον Ιανουάριο και μετά, αφότου έκλεισε το θέμα που είχε να κάνει με τον επόμενο σταθμό της καριέρας του και κυρίως από την άφιξη στο Κορωπί του Φατίχ Τερίμ και έπειτα, ο μικρόσωμος Βραζιλιάνος σταρ έγινε κυριολεκτικά άλλος ποδοσφαιριστής.  Επί Γιοβάνοβιτς βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, κάτι που προκαλούσε και την έντονη αντίδραση του κόσμου αφού η παρουσία του ήταν δυσανάλογη με τη υψηλό συμβόλαιο των σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Πλέον στα χέρια του Τούρκου τεχνικού, ο οποίος του άλλαξε θέση μέσα στο γήπεδο και τον τοποθέτησε ξανά στα αριστερά όπου ούτως ή άλλως είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του μέχρι που ήρθε στην Ελλάδα, ο Μπερνάρ έγινε ο ηγέτης των «πρασίνων». Με τα γκολ και τις ασίστ κρατά την ομάδα σε τροχιά τίτλου, κυρίως τώρα που όσο πλησιάζουμε προς το φινάλε της κούρσας η μπάλα ζυγίζει 100 κιλά.

Η δύσκολη αρχή

Ο Μπερνάρ έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Ατλέτικο Μινέιρο, την ομάδα με την οποία ταυτίστηκε περισσότερο από όλες που αγωνίστηκε. Ομως το ύψος του –είναι μόλις 1,64μ. κι αυτό κατόπιν ορμονικών θεραπειών που έκανε– στάθηκε τουλάχιστον στην αρχή ανασταλτικός παράγοντας. Οι ιθύνοντες της ομάδας θεώρησαν ότι δεν κάνει και έτσι τον έδωσαν δανεικό το 2010 στην Ντεμοκράτα Φουτεμπόλ Κλούμπε (μια ομάδα που αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από νέους παίκτες της Ατλέτικο Μινέιρο) για να παίξει στην 3η Κατηγορία του Καμπεονάτο Μινέιρο. Ομως τελικά όσο μπόι του έλειπε, τόσο ταλέντο και πείσμα είχε. Κάτι που τελικά είδαν –έστω και με καθυστέρηση– στην Ατλέτικο και τον κάλεσαν ξανά πίσω, με τον Ντοριβάλ Ζούνιορ να βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας. Εκανε το ντεμπούτο του με τον σύλλογο εναντίον της Ουμπεράμπα Σ.Κ. στις 23 Μαρτίου 2011, παίζοντας στη θέση του δεξιού μπακ λόγω της κρίσης τραυματισμών εκείνη την εποχή, όμως η χαρά δεν κράτησε πολύ καθώς επέστρεψε στην ομάδα των νέων. Η αλλαγή προπονητή, Κούκα αντί Ντοριβάλ, ήταν καταλυτική για τον νεαρό Μπερνάρ, καθώς του άνοιξε οριστικά την πόρτα για την πρώτη ομάδα. Επιστρέφει στις 21 Μαΐου και ουσιαστικά δεν ξαναβγαίνει με τη φήμη του να φτάνει μέχρι την Αραβική Χερσόνησο, με την Ατλέτικο να απορρίπτει πρόταση της Αλ Αχλί που άγγιζε τα 5 εκατ. ευρώ. Εναν χρόνο μετά, και αφού πλέον βγάζει… μάτια, έρχεται νέα πρόταση από τη Σπαρτάκ Μόσχας που ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ, όμως και πάλι η Ατλέτικο λέει όχι. Η τρίτη φορά ήταν και η φαρμακερή, αφού την πόρτα της βραζιλιάνικη ομάδας χτύπησε η Σαχτάρ, καταθέτοντας 25 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη φορά η Ατλέτικο απαντά θετικά και ο Μπερνάρ, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήθελε να πάει στην Πόρτο, ουσιαστικά αναγκάζεται να ταξιδέψει στο παγωμένο Ντόνετσκ.

Η Σελεσάο

Μέσα βέβαια σε όλα αυτά υπήρχε και η εθνική Βραζιλίας. Ποιος άλλωστε μικρός Βραζιλιάνος που παίζει ποδόσφαιρο δεν ονειρεύεται να φορέσει τη φανέλα της «σελεσάο». Ο Μπερνάρ αποτέλεσε σχεδόν προσωπικό στοίχημα του Φελίπε Σκολάρι, ο οποίος τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2013, το οποίο μάλιστα θα φιλοξενούσε η Βραζιλία. Εχοντας αφήσει εκτός τον Ροναλντίνιο, ο «Φελιπάο» έψαχνε έναν παίκτη που θα μπορούσε να τραβήξει πάνω του τα φώτα. Ο Μπερνάρ, που είχε κάνει… θραύση με την Ατλέτικο Μινέιρο έδειχνε να είναι αυτό που ζητούσε. «Πεθαίνω για να βάλω στο γήπεδο τον Μπερνάρ. Παναγία μου. Τι χαρά προσφέρει με τα πόδια του αυτό το παιδί», είχε πει για αυτόν, βάζοντας στις πλάτες του παίκτη ένα βάρος που αυτός δεν μπορούσε τότε να σηκώσει, κάτι που φάνηκε και από τη συμμετοχή του στο τουρνουά. Εκανε την πρώτη του εμφάνιση στον αγώνα των ομίλων εναντίον της Ιταλίας στα τελευταία 20 λεπτά στη θέση του Νεϊμάρ. Μπήκε επίσης ως αλλαγή στη νίκη επί της Ουρουγουάης στον ημιτελικό, καθώς η Βραζιλία κέρδισε το τρόπαιο. Ο Σκολάρι τον εμπιστεύθηκε και έναν χρόνο αργότερα για το Παγκόσμιο Κύπελλο που επίσης διοργάνωνε η Βραζιλία. Επαιξε στο εναρκτήριο παιχνίδι εναντίον της Κροατίας ως αλλαγή του Χουλκ και μπήκε στο ημίχρονο στο δεύτερο παιχνίδι των ομίλων εναντίον του Μεξικού. Δυστυχώς για αυτόν το πρώτο του ματς στη βασική ενδεκάδα ήταν αυτό με τη Γερμανία, όπου τα «πάντσερ» διέσυραν τη Βραζιλία επικρατώντας με 7-1 και μάλιστα στη γενέτειρά του, το Μπέλο Οριζόντε. Συνολικά έχει 14 ματς με την πέντε φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, 1 γκολ και 2 ασίστ.

Η Ευρώπη

Το ξεκίνημα στην Ουκρανία ήταν για αυτόν αρκετά δύσκολο. Ολα του φάνηκαν βουνό, από την αλλαγή του κλίματος μέχρι τη σχέση του με τον Μιρτσέα Λουτσέσκου που τότε ήταν στον πάγκο της Σαχτάρ. Ομως με το πέρασμα των μηνών ο «μικρός μάγος» βρίσκει τα πατήματά του. Σε αυτό βοήθησε και η αλλαγή προπονητή καθώς ο Λουτσέσκου αποχώρησε και πλέον ο Μπερνάρ αναδεικνύεται σε ηγέτη της ομάδας. Μένει πέντε χρόνια, με 156 συμμετοχές, 28 γκολ και 35 ασίστ, ενώ κέρδισε 3 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 3 Super Cup. Μένει ελεύθερος το 2018 και αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα πηγαίνοντας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Ο Μάρκο Σίλβα (που είχε περάσει και από τον Ολυμπιακό) και τότε ήταν στον πάγκο της Εβερτον τον ζητά και τα «ζαχαρωτά» του προσφέρουν περίπου 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο και τετραετές συμβόλαιο για να τον πείσουν να φορέσει τη φανέλα τους. Στο «Γκούντισον Πάρκ» μένει για τρία χρόνια, έχοντας μετά τον Σίλβα, «καθοδηγητή» τον Κάρλο Αντσελότι. Παίζει σε 84 παιχνίδια, ενώ πέτυχε 8 γκολ και είχε 7 ασίστ, κερδίζοντας παράλληλα την αγάπη της εξέδρας. «Οταν έχουμε την μπάλα και τον έλεγχο του παιχνιδιού, είναι πολύτιμος, τα πάντα τότε του έρχονται ευκολότερα και τα κάνει και για την ομάδα ευκολότερα. Δεν χρειάζεται να με πείσει για τίποτα. Γνωρίζω την ποιότητά του, το πόσο καλός ποδοσφαιριστής είναι και ποσό σημαντικός για την Εβερτον», θα πει για αυτόν ο Ιταλός προπονητής. Επόμενος σταθμός του, πριν από τον Παναθηναϊκό, ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκεί αγωνίστηκε για έναν χρόνο στη Σάρτσα με ετήσιες απολαβές περίπου 6 εκατ. ευρώ, έχοντας 32 συμμετοχές, 7 γκολ και 5 ασίστ.

Ο Παναθηναϊκός

Παρά τα χρήματα όμως, ο Μπερνάρ ένιωθε να μην του ταιριάζει το ποδοσφαιρικό κλίμα. Ετσι «έσπασε» το συμβόλαιό του που ήταν διετές και αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, με τον ίδιο να ρίχνει αρκετά τις αποδοχές του, αλλά από την άλλη τους «πράσινους» να ανεβάζουν πολύ ψηλά τον δικό τους οικονομικό πήχη για να πάρουν την υπογραφή του. Το τελευταίο διάστημα ο Μπερνάρ αποδεικνύει και στα δικά μας γήπεδα γιατί έχει κάνει αυτόν τον… ντόρο όλα αυτά τα χρόνια. Απελευθερωμένος από το άγχος ενός νέου συμβολαίου, απελευθερωμένος ίσως και από την πίεση της οικογένειάς του που ήθελε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη ύστερα από 10 χρόνια συνεχών μετακομίσεων σε Ουκρανία, Αγγλία, Σαουδική Αραβία και Ελλάδα, απελευθερωμένος –πολύ πιθανό– και από την αλλαγή προπονητή και θέσης στο γήπεδο, ο «μικρός μάγος» ξεδιπλώνει το τεράστιο ταλέντο του και έχει γίνει ο παίκτης-βαρόμετρο για τον Παναθηναϊκό σε αυτή την τελική ευθεία του πρωταθλήματος. Ακόμα και αν η υπόσχεση για τίτλο δεν γίνει πραγματικότητα (άλλωστε δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν), τουλάχιστον θα το έχει προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή