Ημιμαραθώνιος Πεκίνου: Αντιδράσεις για την «προκλητική» προσπέραση Κινέζου δρομέα λίγο πριν από τον τερματισμό

Ημιμαραθώνιος Πεκίνου: Αντιδράσεις για την «προκλητική» προσπέραση Κινέζου δρομέα λίγο πριν από τον τερματισμό

Ερευνα διεξάγει η διοργανώτρια Αρχή μετά τον καταιγισμό αντιδράσεων που έχουν πλημμυρίσει τα κινεζικά social media

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νίκη του Κινέζου δρομέα Χε Τζιε στον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου επισκιάστηκε από επικρίσεις και αμφισβήτηση για τη νομιμότητα του αποτελέσματος. 

Τα κινεζικά social media καταγγέλλουν πως οι τρεις Αφρικανοί δρομείς φέρεται να επιβράδυναν σκοπίμως, αφήνοντας τον Κινέζο να βγει μπροστά και να κόψει το νήμα του τέρματος. 

Με τους τέσσερις δρομείς να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλον λίγα μέτρα από τη γραμμή του τερματισμού, ένα βίντεο καταγράφει τον Κενυάτη Willy Mnanga να στρέφεται προς το μέρος του He και να του γνέφει να προχωρήσει μπροστά

Ο πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν των 5 χιλιομέτρων Robert Keter, επίσης από την Κένυα, φαίνεται στη συνέχεια να νεύει στον Χε για να προσπεράσει, ενώ κάνει σήμα στον συμπατριώτη του, αλλά και τον Αιθίοπα Dejene Hailu να μείνουν πίσω.

Το ίδιο βίντεο δείχνει τους αθλητές από την Αφρική να χειροκροτούν και να συγχαίρουν τον Χε, ο οποίος ωστόσο δεν δείχνει τόσο ενθουσιώδης όσο θα περίμενε κανείς μετά από τέτοια νίκη. 

Ο 25χρονος Χε, που τερμάτισε με χρόνο 1:03:44 κερδίζοντας το χρυσό και 5.500 δολάρια, είπε στους δημοσιογράφους πως «δεν ήταν στην πιο ανταγωνιστική κατάσταση», χωρίς πάντως να αναφερθεί στον αμφιλεγόμενο τερματισμό. 

Κάποιοι από τους χρήστες του κινεζικού διαδικτύου ζητούν έρευνα, ενώ άλλοι μέτρα από τους διοργανωτές του ημιμαραθωνίου. 

«Κανείς δεν πρέπει να αμαυρώνει την άμιλλα στον αθλητισμό. Η δικαιοσύνη βρίσκεται πάντα στον πυρήνα του αθλητικού πνεύματος» έγραψε ένας στο Weibo, ενώ άλλος σχολίασε πως «χρειάζεται έρευνα γιατί το fair play είναι ουσιώδες. Ελπίζω οι Αρχές να δώσουν μια καθαρή εξήγηση που θα αποκαθιστά τη νομιμότητα και θα σέβεται τις προσπάθειες των αθλητών». 

Σε ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα, οι διοργανωτές του αγώνα, το Δημοτικό Γραφείο Αθλητισμού του Πεκίνου και η Κινεζική Ομοσπονδία Στίβου δήλωσαν ότι αποδίδουν «μεγάλη σημασία» στο θέμα και διεξάγουν έρευνα. Το ίδιο γνωστοποίησε και η κινεζική αθλητική εταιρεία Xstep, χορηγός τόσο του Χε όσο και του Ημιμαραθωνίου του Πεκίνου. 

Ο Χε, που θεωρείται ένας από τους πολλά υποσχόμενους δρομείς μεγάλων αποστάσεων της Κίνας, βρίσκεται στο Νο 77 στην παγκόσμια κατάταξη μαραθωνοδρόμων. 

«Είναι μια κακή εμφάνιση, απ’ όπου κι αν το δεις. Αλλο είναι οι τέσσερις δρομείς που πλησιάζουν το τέρμα να πιαστούν από το χέρι ή να περάσουν μαζί τη γραμμή, σε μια επίδειξη αθλητικού πνεύματος. Εμείς δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Δεν ήταν ένας τερματισμός σπριντ για κανέναν άλλον εκτός από τον Χε. Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα ή ειδικός στο τρέξιμο για να το καταλάβεις αυτό. Ο Χε ανήκει στην ελίτ, δεν χρειάζεται ελεημοσύνες», σημείωσε ο αθλητικός αναλυτής Mark Dreyer. 

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή