Οταν το ντόπινγκ και οι φήμες του αναστατώνουν το ποδόσφαιρο

Οταν το ντόπινγκ και οι φήμες του αναστατώνουν το ποδόσφαιρο

Οι θεωρίες συνωμοσίας πρόσφεραν για λίγες ώρες τον Φώτη Ιωαννίδη βορά στο ανθρωποφάγο κοινό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

7' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι θεωρίες συνωμοσίας, που γιγαντώθηκαν με απίστευτη ελαφρότητα στο αδηφάγο θέατρο σκιών του Διαδικτύου, πρόσφεραν για λίγες ώρες τον Φώτη Ιωαννίδη βορά στο ανθρωποφάγο κοινό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η φημολογία ότι ύστερα από έλεγχο ντόπινγκ που διενεργήθηκε στο τέλος του αγώνα της εθνικής μας ομάδας με τη Γεωργία, στην Τιφλίδα, βρέθηκε Ελληνας διεθνής θετικός σε απαγορευμένες ουσίες προκάλεσε τεράστια αναστάτωση, ειδικά όταν άρχισε να διαχέεται, πιθανώς κάθε άλλο παρά τυχαία και συμπτωματικά, το όνομα του 24χρονου στράικερ του Παναθηναϊκού.

Οι λόγοι της αναστάτωσης προφανείς: Δεν έχουν να κάνει μόνο μόνο με το ότι ο Ιωαννίδης είναι αυτή την εποχή το πιο «καυτό» όνομα του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι και ότι η μάχη του τίτλου βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και ο Φώτης αποτελεί τον σημαιοφόρο του Παναθηναϊκού στην προσπάθεια ανάκτησης των πρωτείων μετά από 14 ολόκληρα χρόνια ανομβρίας. Είναι και ο τρελός χορός εκατομμυρίων που έχει στηθεί στα πόδια του, με πολλές καλές ξένες ομάδες να διαγκωνίζονται για την απόκτησή του, με το μείγμα να γίνεται εκρηκτικό και μόνο στην εμφάνιση μιας τόσο βαριάς σκιάς.

Η απεμπλοκή του Ιωαννίδη απ’ αυτή την ιστορία ήλθε άμεσα και με πανηγυρικό τρόπο, με τον ίδιο να δηλώνει ότι θα απαντήσει διά της δικαστικής οδού σε όλους όσοι έσπευσαν ελαφρά τη καρδία να λεκιάσουν το όνομά του. Οπως έγινε γνωστό, υποβλήθηκε σε δύο ελέγχους ντόπινγκ, έναν πριν από τον αγώνα της Εθνικής μας με το Καζακστάν και άλλον έναν μετά τον αγώνα με τη Γεωργία. Και στους δύο ήταν πεντακάθαρος, χωρίς να προκύπτει η παραμικρή ανάμειξή του στο υποτιθέμενο σκάνδαλο.

Από την πλευρά της, η ΕΠΟ δηλώνει άγνοια σχετικά με την πληροφορία ότι βρέθηκε θετικό δείγμα Ελληνα διεθνή. Υπήρχε μια υποψία μήπως την επίσημη ενημέρωσή της την έφαγε το μαύρο σκοτάδι λόγω της γενικής απεργίας, αλλά, όταν έγινε εσπευσμένα ο σχετικός έλεγχος των εισερχομένων εγγράφων, δεν προέκυψε το παραμικρό.

Η Ομοσπονδία θα τοποθετηθεί εάν και εφόσον λάβει επίσημη ενημέρωση για ένα τέτοιου είδους σοβαρό συμβάν, με το πρωτόκολλο σ’ αυτές τις περιπτώσεις να επιβάλλει αυστηρή ανωνυμία μέχρι την εξέταση και του β’ δείγματος, μετά από αίτηση του αθλητή. Μόνο εάν βρεθεί θετικό και το β’ δείγμα του θα υπάρξει αναφορά στο όνομα του εμπλεκόμενου αθλητή, σε μια διαδικασία όπου απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί για να μην τροφοδοτείται με λάσπη ο ανεμιστήρας στην περίπτωση ανατροπής του σκηνικού.

Προηγούμενες περιπτώσεις

Εν αναμονή, λοιπόν, των εξελίξεων, ας θυμηθούμε μερικές χαρακτηριστικές υποθέσεις ντόπινγκ που σκανδάλισαν το ελληνικό ποδόσφαιρο και προκάλεσαν τεράστια αναστάτωση.

Η πρώτη διαχρονικά περίπτωση ντόπινγκ που αποκαλύφθηκε στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα ήταν αυτή του Αλεχάντρο Ισις. Ο διεθνής Χιλιανός ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία ναδρολόνη σε δύο ελέγχους που έκανε μέσα σε ένα διάστημα σχεδόν δύο μηνών, το μακρινό 1986, και σε μια εποχή όπου η ομάδα της Κρήτης έκανε πράματα και θάματα, κατακτώντας το Κύπελλο και τη 2η θέση στο πρωτάθλημα.

Ο πρώτος έλεγχος είχε γίνει στις 26 Ιανουαρίου μετά από έναν αγώνα του ΟΦΗ με την Παναχαϊκή στην Πάτρα. Οι κανονισμοί προέβλεπαν τότε τιμωρία τόσο για τον παίκτη όσο και για την ομάδα, αλλά ούτε ο Ισις τιμωρήθηκε ούτε και ο ΟΦΗ, γιατί ο έλεγχος του δείγματος έγινε 15 ημέρες μετά τη λήψη του και όχι αμέσως, όπως όριζαν οι κανονισμοί.

Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής είχε ισχυριστεί ότι είχε πάρει φάρμακα στη Χιλή το περασμένο καλοκαίρι για να ξεπεράσει έναν τραυματισμό, ισχυρισμό που επικαλέστηκε όταν βρέθηκε ξανά θετικός στην ίδια ουσία έπειτα από νέο έλεγχο στις 14 Απριλίου. Επειδή η ποσότητα ήταν τέσσερις φορές μικρότερη, το δικαστήριο δέχθηκε ότι επρόκειτο για το ίδιο περιστατικό που είχε ελεγχθεί σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα, χωρίς να έχει ακολουθήσει στο ενδιάμεσο νέα χρήση, γι’ αυτό και η απόφαση ήταν αθωωτική. Καθοριστική ήταν η γνωμάτευση του εργαστηρίου της Κολωνίας και του ειδικού σε θέματα ντόπινγκ, φοβερού και τρομερού καθηγητή Ντόνικε.

Η δεύτερη και πιο σημαντική έως τώρα περίπτωση ντόπινγκ στον χώρο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου ήταν αυτή του Γκεόργκι Τσίγκοφ, του Βούλγαρου ποδοσφαιριστή της Λάρισας που για μία ημέρα έκοψε την Ελλάδα στα δύο. Οπως και στην περίπτωση του Ισις, ο Τσίγκοφ βρέθηκε θετικός σε έλεγχο που έγινε μετά από έναν αγώνα της Λάρισας με την Παναχαϊκή, στις 31 Ιανουαρίου 1988. Ανιχνεύθηκε στα ούρα του κοδεΐνη, μια ουσία απαγορευμένη μεν, αλλά που δεν θεωρείται ισχυρό αναβολικό ούτε και δίνει κάποιο πλεονέκτημα σε όποιον τη χρησιμοποιεί. Βρίσκεται σε ένα απλό σιρόπι για τον βήχα, γι’ αυτό και στην αρχή υπήρχε η εκτίμηση πως δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό που να έχει συνέπειες στην πρωταθληματική χρονιά της Λάρισας.

Η ΑΕΛ έκανε εκπληκτική πορεία και είχε σοβαρές πιθανότητες για την κατάκτηση του τίτλου, πιθανότητες που θα περιορίζονταν σημαντικά εάν της επιβαλλόταν η προβλεπόμενη ποινή της αφαίρεσης 4 βαθμών. Η αρχική εντύπωση για τυπική ποινή δεν επιβεβαιώθηκε. Στις 16 Μαρτίου επιβλήθηκε στη Λάρισα η ποινή του -4 και στον Τσίγκοφ διετής αποκλεισμός! Η είδηση σόκαρε τους πάντες και η πόλη της Λάρισας παρέλυσε. Χιλιάδες αγανακτισμένοι οπαδοί της, πολλοί εκ των οποίων ήταν αγρότες του Κάμπου, βγήκαν στην εθνική οδό και έκοψαν για μία ημέρα την κυκλοφορία, λίγο πριν μεταβεί ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου στην ευρύτερη περιοχή για τον εορτασμό του Κιλελέρ.

Με τα τρακτέρ των αγροτών να κλείνουν την εθνική οδό κόβοντας την Ελλάδα στα δύο και μέσα σε ένα θολό τοπίο λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τα εκατοντάδες καμένα λάστιχα, πολλοί οπαδοί άλλων ομάδων πήγαν στη Λάρισα για να συμπαρασταθούν στους φίλους της ΑΕΛ. Η αναστάτωση ξεπέρασε τα στενά όρια της πόλης και το πρόβλημα της ομάδας έγινε εθνικό θέμα, με τη λύση να δίνεται μέσω της αλλαγής του σχετικού νόμου. Με τη νέα διάταξη που είχε αναδρομική ισχύ, τιμωρία επιβαλλόταν μόνο στους παραβάτες ποδοσφαιριστές και όχι στην ομάδα τους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιστροφή των 4 βαθμών στην ΑΕΛ, η οποία πήρε τελικά τον τίτλο με 43 βαθμούς, 3 περισσότερους από τη δεύτερη ΑΕΚ.

Η κατάργηση της ευθύνης των ομάδων για τις περιπτώσεις ντοπαρισμένων αθλητών αποδείχθηκε βαθιά εκτόνωση, καθώς τα επόμενα περιστατικά που ακολούθησαν στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου πέρασαν πολύ πιο ανώδυνα. Οι επιπτώσεις άγγιζαν μόνο τους αθλητές και όχι τις ομάδες τους, εκτός κι αν αποδεικνυόταν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το ντοπάρισμα έγινε με δική τους προτροπή, συμμετοχή και ευθύνη, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Στην πορεία υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις διάσημων ποδοσφαιριστών που σήκωσαν αρχικά πολλή σκόνη, για να καταλαγιάσουν στη συνέχεια. Τέτοιες ήταν οι παρόμοιες υποθέσεις του Ζήση Βρύζα και του Θοδωρή Ζαγοράκη, οι οποίοι ανιχνεύθηκαν θετικοί στην τεστοστερόνη, αλλά, όπως αποδείχθηκε με εργαστηριακές μετρήσεις, η παραγωγή της ήταν ενδογενής και όχι από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, γι’ αυτό και αμφότεροι απαλλάχθηκαν.

Διεθνώς

Πολύ κακό για το τίποτα έγινε και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010, όταν Ρώσοι χάκερ με το όνομα «Fancy Bears» αποκάλυψαν έγγραφα σύμφωνα μα τα οποία 25 παίκτες από 12 χώρες έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών, πριν και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Ανάμεσα στα ονόματα των Κάρλος Τέβες, Γκάμπριελ Χάινζε, Ντιρκ Κάουτ, Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν, Μάριο Γκόμες και Βιτσένζο Ιακουίντα, ήταν κι αυτά του Γιώργου Τζαβέλα και του Παντελή Καπετάνου, χωρίς στην πορεία να αποδειχθεί κάτι επιβαρυντικό. Ο Τζαβέλας, άλλωστε, δεν ήταν καν μέλος στην αποστολή της Ελλάδας που ταξίδεψε στη Νότιο Αφρική.

Με πιο πρόσφατη την περίπτωση του Πολ Πογκμπά ο οποίος τιμωρήθηκε με τετραετή αποκλεισμό για χρήση τεστοστερόνης, είναι πολλές οι περιπτώσεις διάσημων ποδοσφαιριστών που μπλέχτηκαν στα δίκτυα του ντόπινγκ. Μερικές πολύ χαρακτηριστικές:

*Ντιέγκο Μαραντόνα: Βρέθηκε θετικός στην εφεδρίνη σε έλεγχο μετά τον αγώνα της Αργεντινής κόντρα στην εθνική μας ομάδα στο Π.Κ των ΗΠΑ το 1994, και η μεγάλη καριέρα του τελείωσε με ντροπιαστικό τρόπο. Νωρίτερα, το 1991, είχε βρεθεί θετικός σε κοκαΐνη και είχε τιμωρηθεί για 15 μήνες.

*Κόλο Τουρέ: Βρέθηκε θετικός μετά από έλεγχο όταν αγωνιζόταν στη Μάντσεστερ Σίτι και τιμωρήθηκε με 6 μήνες αποκλεισμό.

*Εντγκαρ Ντάβιντς: Ο Ολλανδός διεθνής ανιχνεύθηκε θετικός το 2001, όταν αγωνιζόταν στη Γιουβέντους.

*Πεπ Γκουαρδιόλα: Ο κορυφαίος σύγχρονος προπονητής είχε κατηγορηθεί για χρήση ναδρονόλης το 2001 και χρειάστηκε 8 χρόνια δικαστικού αγώνα για να απαλλαχθεί και να καθαρίσει το όνομά του.

*Αντριάν Μούτου: Οχι μία, αλλά δύο φορές βρέθηκε ο Ρουμάνος επιθετικός στη θέση του κατηγορούμενου. Την πρώτη ανιχνεύθηκε στο αίμα του κοκαΐνη, όταν αγωνιζόταν το 2004 στην Τσέλσι, και τιμωρήθηκε με 7 μήνες αποκλεισμό. Τη δεύτερη, βρέθηκε θετικός στην ουσία συμπουτραμίνη, όταν αγωνιζόταν το 2010 στη Φιορεντίνα.

*Ντέκο: Ο διάσημος Βραζιλιάνος με την πορτογαλική υπηκοότητα βρέθηκε το 2013 θετικός στην ουσία φουροσεμίδη. Ηταν λίγο πριν από το τελείωμα της μεγάλης καριέρας του και η τιμωρία που του επιβλήθηκε τον βρήκε… συνταξιούχο! Το περίεργο είναι ότι σε επανέλεγχο που έγινε μετά από μερικά χρόνια το ίδιο δείγμα βρέθηκε καθαρό!

*Σαμίρ Νασρί: Ο Γάλλος διεθνής αποδείχθηκε ότι έκανε μια απαγορευμένη θεραπεία με μετάγγιση στο Λος Αντζελες και αρχικά τιμωρήθηκε με εξάμηνο αποκλεισμό. Η ΟΥΕΦΑ όμως αύξησε την ποινή του σε 18 μήνες, από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι τον Νοέμβριο του 2018. Με το που την εξέτισε, υπέγραψε στη Γουέστ Χαμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή