Χρονιά – εφιάλτης για την Αγγλία που έμεινε μόλις με έναν εκπρόσωπο στην Ευρώπη

Χρονιά – εφιάλτης για την Αγγλία που έμεινε μόλις με έναν εκπρόσωπο στην Ευρώπη

Η μόνη αγγλική ομάδα που παρέμεινε «ζωντανή» σε ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση είναι αυτή που ξεκίνησε με τις λιγότερες προσδοκίες

5' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία εβδομάδα ήταν εφιαλτική για το αγγλικό ποδόσφαιρο και την Πρέμιερ Λιγκ, το κατά τεκμήριο κορυφαίο και πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου. Η «ναυαρχίδα» της, Μάντσεστερ Σίτι, γνώρισε επώδυνο αποκλεισμό από τη Ρεάλ Μαδρίτης και έμεινε εκτός ημιτελικών στο Champions League, όπως και η Άρσεναλ η οποία το πάλεψε όσο μπορούσε απέναντι στην (προβληματική εφέτος) Μπάγερν Μονάχου, αλλά δεν τα κατάφερε. Αποκλείστηκε και έτσι η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου έμεινε χωρίς αγγλική ομάδα στην ημιτελική της φάση, όπως ακριβώς συνέβη και στο Europa League: η Λίβερπουλ γνώρισε αποκλεισμό σοκ από την Αταλάντα, ενώ αποχαιρέτησε τα όπλα και η Γουέστ Χαμ, η περυσινή κάτοχος του Conference League, θύμα της φοβερής και τρομερής Μπάγερ Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο.

Η μόνη αγγλική ομάδα που παρέμεινε «ζωντανή» σε ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση είναι αυτή που ξεκίνησε με τις λιγότερες προσδοκίες. Η Άστον Βίλα ήταν η πιο χαμηλής δυναμικότητας ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ από τις οκτώ που μπήκαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην αρχή της περιόδου και ήταν η μόνη που επιβίωσε τελικά. Συνεχίζει στο «ταπεινό» για τα μέτρα του αγγλικού ποδοσφαίρου Conference League και θα προσπαθήσει απέναντι στον Ολυμπιακό να σώσει την τιμή των όπλων του, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό όπου θα περιμένει τον νικητή αυτού του ζευγαριού όποια από τις Φιορεντίνα και Μπριζ υπερισχύσει στον άλλο ημιτελικό της διοργάνωσης.

Η εικόνα αυτή μοιάζει πολύ φτωχή για την Αγγλία, η οποία κατέκτησε πέρυσι τις δύο από τις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με την Μάντσεστερ Σίτυ και τη Γουέστ Χαμ. Ακόμα κι αν η Άστον Βίλα φτάσει στον τελικό και κατακτήσει στην Opap Arena στη Ν. Φιλαδέλφεια το Conference League, η επιτυχία αυτή δεν αρκεί για να σώσει το γόητρο και την τιμή του πιο λαμπερού πρωταθλήματος στον κόσμο. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που η Πρέμιερ Λιγκ δεν θα έχει καμία ομάδα της στην ημιτελική φάση του Champions League και του Europa League.

Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν την περίοδο 2014-15 όταν οι 4 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ (Άρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτυ, Λίβερπουλ) δεν πέρασαν καν στην προημιτελική φάση του Champions League, ενώ η Λίβερπουλ που συνέχισε στο Europa League αποκλείστηκε στη φάση των 32 από την Μπεσίκτας, μαζί με την Τότεναμ που έμεινε εκτός στην ίδια φάση από την Φιορεντίνα. Η Έβερτον έφτασε μέχρι τους 16, αλλά δεν τα κατάφερε απέναντι στην Ντιναμό Κιέβου και εκείνη η καταστροφική χρονιά βρήκε τους Άγγλους χωρίς καμία ομάδα τους στην προημιτελική φάση του Champions League και του Europa League. Σε σχέση με εκείνο το ναυάγιο, το λες και επιτυχία που εφέτος πέρασαν 4 ομάδες τους στα προημιτελικά αυτών των δύο διοργανώσεων, συν την Άστον Βίλλα που συνεχίζει στο Conference League.

Με τη συνθήκη αυτή, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Πρέμιερ Λιγκ θα χάσει το «μπραντεφέρ» από τη Γερμανία για τη 2η θέση στο ranking της UEFA και μαζί μ’ αυτό, θα χάσει και τη δυνατότητα να βγάλει και 5η ομάδα της στην επόμενη περίοδο στο Champion League. Είναι ένα έξτρα μπόνους που δίνει το νέο σύστημα στις δύο χώρες που θα έχουν κάθε χρονιά την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ανεξάρτητα από τη συνολική θέση τους στο ranking της τελευταίας πενταετίας που καθορίζει όλα τα υπόλοιπα προνόμια.

Μέχρι πριν δύο εβδομάδες, η Ιταλία με την Αγγλία ήταν πολύ μπροστά από τις άλλες και μεγάλα φαβορί για να έχουν αυτές την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή εφέτος, κερδίζοντας περισσότερες θέσεις την επόμενη περίοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με τις προκρίσεις της Αταλάντα και της Ρόμα στην ημιτελική φάση του Europa League συν αυτήν της Φιορεντίνα στο Conference, οι Ιταλοί κρατήθηκαν ψηλά και παρέμειναν εύκολα στην 1η θέση του εφετινού ranking με 19.428 βαθμούς. Και μόνο ήττες να γνωρίσουν στη συνέχεια, θα παραμείνουν πρώτοι και θα κερδίσουν το μπόνους.

Αντίθετα, με τους αποκλεισμούς των Μάντσεστερ Σίτυ, Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Γουέστ Χαμ, η Αγγλία υποχώρησε με μεγάλο χάντικαπ στην 3η θέση και ουσιαστικά δεν έχει ελπίδες να καλύψει τη διαφορά καθώς συνεχίζει με μόνο την Άστον Βίλλα ενώ η Γερμανία που πέρασε 2η στο εφετινό ranking, θα συνεχίσει με τρεις ομάδες τηςς. Οι προκρίσεις της Μπάγερν και της Μπορούσια Ντόρτμουντ στα ημιτελικά του Champions League και αυτή της Μπάγερ Λεβερκούζεν στους 4 του Europa League, ανέβασαν τους Γερμανούς στην 2η θέση με 17.928 βαθμούς, ξεπερνώντας κατά πολύ τους Άγγλους που έπεσαν στην 3η θέση εφέτος με 17.375 βαθμούς. Εν ολίγοις, για να ελπίζει η Αγγλία να βγει 2η οριακά, θα πρέπει η Άστον Βίλλα να κατακτήσει με 3 νίκες το Conference League και οι τρεις γερμανικές ομάδες που συνεχίζουν να γνωρίσουν ήττες και αποκλεισμούς. Άλλη χώρα που να διεκδικεί την 2η θέση δεν υπάρχει, καθώς η 4η εφέτος Γαλλία και η 5η Ισπανία είναι πολύ πίσω με 16.083 και 15.312 βαθμούς αντίστοιχα.

Παρηγοριά για την Αγγλία είναι ότι παρά τον εφετινό καταποντισμό (για τα μέτρα και τα κυβικά της) των ομάδων της, παραμένει μακράν της δεύτερης η κορυφαία χώρα στο πενταετές ranking της UEFA. Με 104.303 βαθμούς είναι η μόνη πάνω από τους 100 χιλ. βαθμούς, σε μια επιβεβαίωση της δυναμικής της Πρέμιερ Λιγκ, η οποία θεωρείται δικαίως το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Στην 2η θέση τους πενταετούς ranking είναι οριακά η Ισπανία με 88.739 βαθμούς, ελάχιστους παραπάνω από την Ιταλία που είναι 3η με 88.712. Στην 4η θέση ακολουθεί η Γερμανία με 85.195, 5η η Γαλλία με 66.664, 6η η Ολλανδία με 61.300, 7η η Πορτογαλία με 56.316, 8ο το Βέλγιο με 48.600, 9η η Τουρκία με 38.600 και 10η η Τσεχία με 36.050 βαθμούς.

Η Ελλάδα είναι μαζί με την Ολλανδία 10η στο εφετινό ranking με 10.000 βαθμούς (στο πενταετές παραμένει 17η) και παρότι έχει τον Ολυμπιακό να συνεχίζει, μοιάζει δύσκολο να μαζέψει άλλους 1.000 βαθμούς και να φτάσει την Πορτογαλία. Και να το πετύχει, δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά στα προνόμια της, μιας και αυτά καθορίζονται από τη θέση της στο πενταετές ranking, όπου απέχει 1.300 βαθμούς από την 15η Δανία.

Για την ιστορία, η Ιταλία και η Γερμανία συνεχίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 3 από τις 7 ομάδες τους, η Γαλλία με 2 στις 6, η Αγγλία με την Ισπανία με μία στις 8, ενώ το Βέλγιο και η Ελλάδα με 1 από τις 5 που ξεκίνησαν. Κι αν δεν αλλάξει κάτι πολύ θεαματικά με την συνέχεια του Ολυμπιακού στο Conference League και τον στόχο της 15ης θέσης, την περίοδο 2025-26 η χώρα μας θα έχει ξανά 4 αντί για 5 ομάδες της στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μία εκ των οποίων (η πρωταθλήτρια) θα είναι στο Champions League, μία (η Κυπελλούχος ή κατά συνθήκη η 2η στο πρωτάθλημα) στο Europa League και δύο στο Conference League.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή