Το σενάριο των πέντε ομάδων στην Ευρώπη

Το σενάριο των πέντε ομάδων στην Ευρώπη

Ο Μάιος και τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την Αστον Βίλα, ικανά να φέρουν την άνοιξη στο ελληνικό ποδόσφαιρο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των πλέι οφ που θα αναδείξουν και τον φετινό πρωταθλητή, ο Μάιος ενδεχομένως να είναι ένας εντελώς διαφορετικός μήνας από όσους έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η διπλή μονομαχία του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα (2/5 – 9/5) για τα ημιτελικά του Conference League, είναι σε θέση όχι μόνο να φέρει τους «ερυθρόλευκους» κατάματα με το όνειρο της κατάκτησης του τροπαίου αλλά να δώσει και μια νέα ώθηση στην χώρα μας στο ranking της UEFA

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, που «έχασε» τέσσερις θέσεις μέσα σε έναν χρόνο, ξεκίνησε την αγωνιστική περίοδο 2023-24 από το Νο 19 της κατάταξης και μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε, παρέμεινε μεν στη 17η θέση της ειδικής βαθμολογίας αλλά πλησίασε ακόμη περισσότερο το Ισραήλ, αναπτερώνοντας τις ελπίδες του για την κατάκτηση της 16ης έως το τέλος της σεζόν.

Η παρακαταθήκη που έχουν αφήσει οι Πειραιώτες για τη νέα χρονιά είναι ούτως ή άλλως σημαντική. Μπορεί ωστόσο να γίνει πολύ πιο σπουδαία αν σηκώσουν το τρόπαιο του Conference League μέσα στην «OPAP Arena».

Τόσο ακραίο και τόσο ιδανικό…

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπάρχει και ένα σενάριο που θα ήταν ευχής έργον να επαληθευτεί αφού δίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο την δυνατότητα να εκπροσωπηθεί από πέντε και όχι από τέσσερις ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα την επόμενη σεζόν.

Παρά το ότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του Ολυμπιακού αυτό μπορεί να συμβεί, εφόσον η ομάδα του Χοσέ Μεντιλίμπαρ κατακτήσει το Conference League, την ίδια στιγμή τερματίσει τέταρτος στα πλέι οφ της Super League (θέση στην οποία βρίσκεται τώρα) και ο Άρης κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας!

Τι θα συμβεί σ’ αυτό το σενάριο;

1. Ο πρωταθλητής Ελλάδας θα συμμετάσχει στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League.
2. Ο κυπελλούχος θα πάρει το εισιτήριο για τον 1ο προκριματικό γύρο του Europa League.
3. Ο δεύτερος και ο τρίτος των πλέι οφ θα αγωνιστούν στον 2ο προκριματικό του Conference League.
4. Ο Ολυμπιακός ως κάτοχος του Conference League αυτομάτως θα αγωνιστεί στο Europa League.

Μπορεί ακόμη και να επιλέξει διοργάνωση

Εάν ο Ολυμπιακός κατακτήσει το Conference League, αλλά και το ελληνικό πρωτάθλημα, τότε θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει για την συμμετοχή του, είτε στα προκριματικά του Champions League (ως πρωταθλητής) ή στο Europa League ως κάτοχος του Conference League.

Εάν επιλέξει το Europa League, τότε η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα εκπροσώπησης στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Υπάρχει ωστόσο η περίπτωση ο Ολυμπιακός να μην έμπαινε καν σε αυτό το δίλημμα, αφού βάσει του υψηλού συντελεστή του, θα μπορούσε να φτάσει αυτομάτως μέχρι τα πλέι οφ του Champions League αποφεύγοντας τα προκριματικά. Έτσι ακόμη και σε περίπτωση αποκλεισμού θα μπορούσε στη συνέχεια να… υποβιβαστεί στο Europa League.

Ολα αυτά θα φανούν στην πράξη το επόμενο 20ημερο. Τα παιχνίδια με την Αστον Βίλα άλλωστε πλησιάζουν ενώ και τα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ 1 βαδίζουν προς το τέλος τους. Ο Ολυμπιακός σίγουρα δεν κουβαλά τον τίτλο του φαβορί δίνει όμως την δυνατότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο να μπορεί να ονειρεύεται, μέσω μιας διοργάνωσης (Conference League) που δείχνει να του ταιριάζει πολύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή