Η Γαλλία βρίσκεται «συνεχώς σε επαγρύπνηση» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Γαλλία βρίσκεται «συνεχώς σε επαγρύπνηση» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Γαλλίδα υπουργός βρέθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να δώσει το «παρών» στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας και μίλησε για όλα όσα απασχολούν τη Γαλλική Κυβέρνηση εν όψει της διοργάνωσης

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ασφάλεια, η αποφυγή των κυβερνοεπιθέσεων, η Τελετή Εναρξης και οι αγώνες στον Σηκουάνα αλλά και η ολυμπιακή κληρονομιά αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της Γαλλίας σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό Αθλητισμού και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Αμελί Ουντεά Καστερά.

Η Γαλλίδα υπουργός βρέθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να δώσει το «παρών» στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας και μίλησε για όλα όσα απασχολούν τη Γαλλική Κυβέρνηση εν όψει της διοργάνωσης αλλά και για τους προαιώνιους στενούς δεσμούς της Ελλάδος και της Γαλλίας.       

Το αρχοντικό Merlin de Douai, το κτίριο όπου στεγάζεται η Γαλλική Πρεσβεία, από νωρίς χθες το πρωί (26/4) είχε φορέσει τα καλά του. Το απόγευμα, οι εκπρόσωποι της Γαλλίας θα παραλάμβαναν την Ολυμπιακή Φλόγα και η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική. Ελάχιστες ώρες πριν από την Τελετή Εναρξης έφτασε στην Ελλάδα η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Αμελί Ουντεά Καστερά. Η πρώτη στάση της ήταν το νεοκλασικό που κατασκευάστηκε, σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά, μεταξύ των ετών 1893-1895. Το 1896 στεγάστηκε εκεί η Γαλλική Πρεσβεία.

Η Γαλλίδα υπουργός, παλιά αθλήτρια του τένις, είχε το πρώτο της ραντεβού στην Ελλάδα με επιλεγμένους εκπροσώπους του Τύπου. Αφού ζήτησε συγνώμη για την καθυστέρηση (σ.σ. άργησε η πτήση) άρχισε να μιλάει. Η συγκίνησή της είναι ολοφάνερη. Το ίδιο και η υπερηφάνεια. «Η Γαλλική Πρεσβεία ήρθε εδώ το 1896. Ηταν η χρονιά των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Το ίδιο έτος άρχισε να ταξιδεύει και το «Μπελέμ» που θα μεταφέρει τη Φλόγα στη Μασσαλία, η οποία τα αρχαία χρόνια ήταν ελληνική αποικία. Βλέπετε στο βάθος τον πίνακα με τα δύο ενωμένα χέρια; Θα μπορούσαν να ήταν τα χέρια του Γάλλου Πιερ ντε Κουμπερτέν και του Ελληνα Δημήτρη Βικέλα, των πρωτεργατών της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Σκεφτείτε τις ιδιαίτερες σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό», ήταν τα πρώτα της λόγια. Και ύστερα άρχισε η συζήτηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τις προκλήσεις. Τα προβλήματα. Τα όνειρα για το μέλλον.

Και Ελληνες αστυνομικοί στη φύλαξη των Αγώνων του Παρισιού

Δεκατρείς Ελληνες αστυνομικοί θα προστεθούν στους 45.000 Γάλλους αστυνομικούς και τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας που θα έχουν ως στόχο την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες αστυνομικούς. Θα υπάρχει παρακολούθηση κάθε απειλής. Βρισκόμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση αλλά προσπαθούμε αυτή η αστυνόμευση να μη διαταράξει την καθημερινότητα των Γάλλων», τόνισε η Γαλλίδα Υπουργός ενώ σε ερώτηση του www.kathimerini.gr για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες αυτής της διοργάνωσης δεν δίστασε να βάλει στην πρώτη θέση το θέμα της ασφάλειας και να προσθέσει: «Ακόμα μία πρόκληση ήταν οι μεταφορές. Επεκτείναμε τη γραμμή του μετρό, το οποίο θα αποτελέσει τη σπονδυλική στήλη των ολυμπιακών μεταφορών. Επίσης προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στους υπάρχοντες σταθμούς. Για αυτούς τους Αγώνες έχει κινητοποιηθεί μία ολόκληρη χώρα καθώς θα διεξαχθούν αγωνίσματα σε διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας. Σε 73 περιφέρειες θα πραγματοποιηθεί κάποιος αγώνας. Πρόκληση αποτέλεσε και η κληρονομιά που θα μείνει μετά τους Αγώνες. Το Ολυμπιακό Χωριό κατασκευάστηκε στο Σεν Ντενί, μία περιοχή που ήταν υποβαθμισμένη. Είμαστε υπερήφανοι για το Χωριό».

Οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Γαλλίας θα μειώσουν το αποτύπωμα του άνθρακα καθώς το 95% των εγκαταστάσεων προϋπήρχε. Σύμφωνα με την κ. Αμελί Ουντεά Καστερά, κατά τη διάρκεια των Αγώνων, η Γαλλία αναμένεται να δεχτεί 16.000.000 τουρίστες. «Είμαι αισιόδοξη για την Τελετή Εναρξης στον Σηκουάνα. Θα πραγματοποιηθεί μία ωραία ναυτική παρέλαση και θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε αθλητές και αθλήτριες από διαφορετικές χώρες. Οκτώ ημέρες πριν από την Τελετή Εναρξης θα ισχύουν στην περιοχή μέτρα ασφαλείας. Η Τελετή Έναρξης θα αποτελέσει μία στιγμή γαλλική, ευρωπαϊκή και οικουμενική. Η διοργάνωση θα προάγει αξίες και πολιτισμούς. Θέλουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές μία χρήσιμη και βιώσιμη κληρονομιά αλλά και μία άυλη κληρονομιά. Επιθυμούμε να αποτελέσουν πρότυπο για νέες αθλητικές διοργανώσεις. Για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς θα υπάρχει ισότητα ως προς τον αριθμό συμμετοχών. Προτείναμε στην Οργανωτική του Λος Άντζελες (2028) να γίνει το ίδιο και στους Παραολυμπιακούς και αποδέχτηκαν την πρόκληση».

«Θέλουμε να υπάρξει εκεχειρία»

Οι πολεμικές συγκρούσεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη αποτελούν έναν μεγάλο προβληματισμό εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. «Ο στόχος του Προέδρου μας Εμανουέλ Μακρόν είναι να υπάρξει κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης Ολυμπιακή Εκεχειρία σε όλα τα μέτωπα», υπογράμμισε η Γαλλίδα υπουργός και αποκάλυψε ότι περιμένουν πολλές κυβερνοεπιθέσεις. «Στο Τόκιο υπήρξαν περισσότερες από 400.000.000 κυβερνοεπιθέσεις. Εμείς περιμένουμε περισσότερες. Είμαστε όμως έτοιμοι. Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και διαθέτουμε ειδική υπηρεσία».

Τις τελευταίες ημέρες έχει βγει στη δημοσιότητα μία υπόθεση 23 Κινέζων κολυμβητών, οι οποίοι αγωνίστηκαν στο Τόκιο παρόλο που φέρονται να ήταν θετικοί σε απαγορευμένη ουσία. Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό θα υπάρξει έλεγχος για αυτή την υπόθεση από ανεξάρτητο εισαγγελέα ενώ θα γίνει και έλεγχος στο πρόγραμμα αντιντόπινγκ της Κίνας. «Θέλουμε να ριχτεί άπλετο φως. Είμαστε σε στενή εργασία με τους διεθνείς φορείς. Εμείς έχουμε ενισχύσει το εργαστήριο μας και θα υπάρξουν και γενετικές αναλύσεις».

Ενθουσιασμένοι από την προετοιμασία των Γάλλων αθλητών και αθλητριών εμφανίστηκε η υπουργός της χώρας. «Πιστεύουμε ότι η «τρικολόρ ομάδα» θα βρεθεί μέσα στην πρώτη τριάδα. Θα δείτε μετάλλια από αθλητές και ομάδες που δεν θα το περιμένατε. Και η Ελλάδα όμως έχει πολύ καλούς αθλητές, όπως, π.χ., στο πόλο, και περιμένουμε να τους χειροκροτήσουμε στο Παρίσι», τόνισε και ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο για τον χρόνο που αφιέρωσαν για την προετοιμασία της λαμπαδηδρομίας.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή