Σούπερ Λίγκ 1 για… γερά νεύρα

Σούπερ Λίγκ 1 για… γερά νεύρα

Σε καμία άλλη χώρα της προηγμένης ποδοσφαιρικά Ευρώπης δεν υπήρξε τόσο έντονος ανταγωνισμός 4 ομάδων, με κλειστές διαφορές μέχρι την τελική ευθεία του τερματισμού

6' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από την τελική ευθεία και το νήμα του τερματισμού, ο Παναθηναϊκός είναι ο πρώτος από τους τέσσερις διεκδικητές του τίτλου που βγήκε εκτός μάχης και απώλεσε κάθε ελπίδα για την πρώτη θέση. Οι μνηστήρες του πρωταθλήματος απέμειναν τρεις, με την ΑΕΚ να εξακολουθεί να οδηγεί την κούρσα παρά την ήττα της στην Τούμπα, έχοντας όμως αγκάθι στα πλευρά της τόσο τον ΠΑΟΚ όσο και τον Ολυμπιακό, που διατηρούν, χωρίς να βρίσκονται σε θέση ισχύος, ελπίδες για την ολική ανατροπή.

Το τοπίο θα ήταν σαφώς πολύ πιο καθαρό εάν είχε διεξαχθεί το μεταξύ τους παιχνίδι στην Τούμπα που πήρε αναβολή για να διευκολυνθούν αμφότεροι στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις. Η εκκρεμότητα αυτή θα κλείσει την Κυριακή του Θωμά στις 12 Μαΐου και ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα ξέρουμε ποιος θα μείνει στο κυνήγι της ΑΕΚ τουλάχιστον μέχρι την επόμενη αγωνιστική και ποιος θα αποχαιρετήσει τα όπλα, σαν τον Παναθηναϊκό.

Είναι πολύ πιθανό, μάλιστα, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός να αλληλοεξουδετερωθούν και να στέψουν πρόωρα πρωταθλήτρια την ΑΕΚ, κάτι που θα συμβεί σε περίπτωση ισοπαλίας τους στο ντέρμπι της Τούμπας. Με αυτό το σενάριο, κανείς τους δεν θα προλαβαίνει να καλύψει την απόσταση από την κορυφή στις επόμενες δύο αγωνιστικές, με δεδομένο φυσικά ότι η ΑΕΚ (η οποία έχει πλεονέκτημα σε κάθε μονή ισοβαθμία) θα νικήσει τη Λαμία στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Η εικόνα του βαθμολογικού πίνακα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, με μόνη σταθερά ότι η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα που έχει εξασφαλισμένο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ό,τι κι αν γίνει, θα είναι μέσα στις ευρωπαϊκές θέσεις καθώς δεν υπάρχει σενάριο που να τη βγάζει κάτω από τη 2η θέση, αρκεί να κερδίσει τη Λαμία και να φτάσει τους 78 βαθμούς, κάτι που θεωρείται δεδομένο όσο παράλογη κι αν είναι η λογική του ποδοσφαίρου.

Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός μπορούν να τερματίσουν από την 1η μέχρι την 4η θέση, ενώ ο Παναθηναϊκός από 2ος μέχρι 4ος, έχοντας όμως μια έξτρα ευκαιρία για την Ευρώπη μέσω Κυπέλλου, όπου διεκδικεί το «καλό» εισιτήριο για το Europa League. Αν κατακτήσει το τρόπαιο, σώζει εν μέρει την παρτίδα, ειδάλλως θα είναι υποχρεωμένος να πάρει αποτέλεσμα στην Τούμπα ή με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο για να μην πέσει στην 4η θέση και γίνει το Κύπελλο μονόδρομος για την Ευρώπη.

Με βάση τη βαθμολογία και το πρόγραμμα, τα σενάρια είναι αρκετά και οι διεκδικητές τρεις. Η ΑΕΚ που έχει 75 βαθμούς σε 34 αγώνες, ο ΠΑΟΚ με 71 σε 33 και ο Ολυμπιακός με 70, σε 33 παιχνίδια κι αυτός. Ο Παναθηναϊκός είναι 3ος αυτή τη στιγμή με 71 βαθμούς σε 34 παιχνίδια (υστερεί στην ισοβαθμία του με τον ΠΑΟΚ) και οι ελπίδες του για το πρωτάθλημα είναι μόνο θεωρητικές, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνει το 2Χ2, ο ΠΑΟΚ να έχει κι άλλη απώλεια και η ΑΕΚ να πάρει μόνο έναν βαθμό στα τελευταία δύο παιχνίδια της. Είναι ένα σενάριο που παραπέμπει σε ταινία… επιστημονικής φαντασίας, γι’ αυτό και οι «πράσινοι» είναι στα μάτια όλων εκτός διεκδίκησης του τίτλου.

Θεωρώντας για λόγους οικονομίας δεδομένο ότι η ΑΕΚ θα επικρατήσει της Λαμίας την τελευταία αγωνιστική στη Ν. Φιλαδέλφεια, τα σενάρια για τον τίτλο είναι σε γενικές γραμμές τα εξής:

  • Η ΑΕΚ παίρνει τον τίτλο εάν νικήσει στο Φάληρο ή ακόμα κι αν ηττηθεί εκεί, αρκεί κανείς από τους ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό να μην κάνει το 3Χ3. Και επειδή παίζουν μεταξύ τους στην Τούμπα, σίγουρα ο ένας από τους δύο δεν πρόκειται να κάνει το απόλυτο, οπότε το μίνιμουμ για την ΑΕΚ είναι οι 78 βαθμοί και η 2η θέση, που της εξασφαλίζει ευρωπαϊκό εισιτήριο.
  • Ο ΠΑΟΚ θα αναδειχθεί πρωταθλητής μόνο αν κάνει το 3Χ3 και δεν νικήσει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Έχει όμως δύσκολο πρόγραμμα με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην Τούμπα, συν τον Άρη στο Χαριλάου στην τελευταία αγωνιστική που εκείνες τις μέρες θα είναι προσανατολισμένος περισσότερο στον τελικό του Κυπέλλου.
  • Ο Ολυμπιακός παίρνει σίγουρα τον τίτλο αρκεί να κερδίσει και τα τρία δικά του παιχνίδια με ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό εκτός και την ΑΕΚ εντός. Πολύ δύσκολο πρόγραμμα, αλλά αν καταφέρει αυτό το εντυπωσιακό 3Χ3, θα έχει υπογράψει ίσως τη μεγαλύτερη ανατροπή της ιστορίας. Γλυκό «αγκάθι» γι’ αυτόν είναι και η πρόκληση της πρόκρισης στον τελικό του Conference League, που όπως και να ‘χει, τον επιβαρύνει.
  • Ο Παναθηναϊκός στοχεύει μόνο στην αποφυγή της 4ης θέσης, ώστε να μην εξαρτάται η ευρωπαϊκή του έξοδος αποκλειστικά από το Κύπελλο. Έχει κι αυτός δύο δύσκολα παιχνίδια, με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας θα έχει μόνο απέναντι στους «ερυθρόλευκους» ακόμα κι αν ηττηθεί στο τελευταίο παιχνίδι, ενώ θα μειονεκτεί έναντι του ΠΑΟΚ ακόμα κι αν τον νικήσει στην Τούμπα.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα συγκλονιστικό πρωτάθλημα, πιθανότατα το πιο αμφίρροπο όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο μιας και έφτασαν να το διεκδικούν με μικρές διαφορές μεταξύ τους τέσσερις ομάδες, μόλις τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε της διαδρομής. Και δεν είναι μόνο ο έντονος ανταγωνισμός που το κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Εχουμε απολαύσει συναρπαστικά παιχνίδια, ντέρμπι με πολλά γκολ, τρομερές εναλλαγές συναισθημάτων, με ανατροπές και κρίσιμα γκολ στα τελευταία λεπτά.

Και συν τοις άλλοις, έχουμε δει τις δύο βαθμολογικά αδιάφορες ομάδες των πλέι οφ, τον Αρη και τη Λαμία, να κόβουν 10 βαθμούς από τους διεκδικητές του τίτλου: τους 8 ο Αρης (3 από ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, 2 από Ολυμπιακό) και τους 2 (από τον ΠΑΟΚ) η Λαμία. Η μόνη που πήρε το απόλυτο των 12 βαθμών απέναντί τους, είναι η ΑΕΚ.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η ελληνική Σούπερ Λίγκα αποδείχθηκε εφέτος ίσως το πιο αμφίρροπο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα σε όλη την Ευρώπη. Μοιάζει παράξενο μα είναι αληθινό. Σε καμία άλλη χώρα της προηγμένης ποδοσφαιρικά Ευρώπης δεν υπήρξε τόσο μακρύς και έντονος ανταγωνισμός 4 ομάδων, με κλειστές διαφορές μέχρι λίγο πριν την τελική ευθεία του τερματισμού. Ακόμα και σε κορυφαία πρωταθλήματα, ο πρωταθλητής έχει ήδη αναδειχθεί και τυπικά σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ στο πιο υψηλό επίπεδο, μόνο η μάχη στην Πρέμιερ Λιγκ παραμένει ουσιαστικά ανοικτή. Ο βαθμολογικός πίνακας στα 5 πιο προβεβλημένα και εμπορικά πρωταθλήματα είναι ενδεικτικός, κάτι που ισχύει και σε άλλες λίγκες λίγο πιο χαμηλής ταχύτητας από τις κορυφαίες.

Ας δούμε την εικόνα που υπάρχει σε κάποιες από αυτές:

Αγγλία (πρωτάθλημα 38 αγωνιστικών)

  1. Αρσεναλ (35 αγώνες) 80 βαθμοί
  2. Μάντσεστερ Σίτυ (34) 79
  3. Λίβερπουλ (35) 75
  4. Αστον Βίλα (35) 67
  5. Τότεναμ (33) 60

Ισπανία (πρωτάθλημα 38 αγωνιστικών)

  1. Ρεάλ (33) 84
  2. Τζιρόνα (33) 71
  3. Μπαρτσελόνα (32) 70
  4. Ατλέτικο Μαδρίτης (33) 64
  5. Αθλέτικ Μπιλμπάο (33) 58
  6. Ρεάλ Σοσιεδάδ (33) 51

Ιταλία (πρωτάθλημα 38 αγωνιστικών)

  1. Ίντερ (34) 89
  2. Μίλαν (34) 70
  3. Γιουβέντους (34) 65
  4. Μπολόνια (34) 63
  5. Ρόμα (34) 59
  6. Αταλάντα (33) 57

Γερμανία (πρωτάθλημα 34 αγωνιστικών)

  1. Μπάγερ Λεβερκούζεν (31) 81
  2. Μπάγερν (31) 69
  3. Στουτγκάρδη (31) 64
  4. Λειψία (31) 62
  5. Μπορούσια Ντόρτμουντ (31) 57
  6. Αιντραχτ Φρανκφούρτης 31 45

Γαλλία (πρωτάθλημα 34 αγωνιστικών)

  1. Παρί Σεν Ζερμέν (31) 70
  2. Μονακό (31) 58
  3. Μπρεστ (31) 56
  4. Λιλ (31) 55
  5. Νις (31) 51
  6. Λανς (31) 46

Πορτογαλία (πρωτάθλημα 34 αγωνιστικών)

  1. Σπόρτινγκ Λισαβόνας (31) 81
  2. Μπενφίκα (31) 76
  3. Πόρτο (31) 63
  4. Μπράγκα (31) 62
  5. Γκιμαράες (31) 60

Τουρκία (πρωτάθλημα 38 αγωνιστικών)

  1. Γαλατασαράι (34) 93
  2. Φενέρμπαχτσε (34) 89
  3. Τραμπζονσπόρ (34) 58
  4. Μπασακσεχίρ (34) 52
  5. Μπεσίκτας (34) 51

Μια ματιά στη βαθμολογία και στις αγωνιστικές που απομένουν, δείχνει ότι στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία ο τίτλος έχει κριθεί και μαθηματικά πολύ πριν την τελευταία αγωνιστική, κάτι που θα συμβεί πολύ σύντομα και στην Ισπανία υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης. 

Ανοικτή παραμένει η μάχη στην Πρέμιερ Λιγκ μεταξύ Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτυ, ενώ στην Πορτογαλία και την Τουρκία υπάρχει διακριτό πλεονέκτημα για τις Σπόρτινγκ Λισαβόνας και τη Γαλατασαράι αντίστοιχα. Ακόμα και στα πρωταθλήματα με το σύστημα πλέι οφ παρόμοια με το δικό μας (Ελβετία, Σκωτία, Τσεχία κλπ) η κατάσταση στην κορυφή έχει λίγο πολύ ξεκαθαρίσει, με εξαίρεση το Βέλγιο όπου εκεί, όπως και σε εμάς, υπάρχουν ακόμα 3 διεκδικητές (Άντερλεχτ 42, Μπριζ 42, Σεν Ζιλουάζ 41).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT