Πρωταθλητές στις μεταγραφές οι Αγγλοι

Πρωταθλητές στις μεταγραφές οι Αγγλοι

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγγλικές ομάδες συνεχίζουν να ξοδεύουν κατά βούληση στις μεταγραφικές περιόδους, συμβάλλοντας στην κατά 41% ετήσια αύξηση των δαπανών για διεθνείς μεταγραφές παγκοσμίως με σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι μεταγραφές μεταξύ ομάδων της ίδιας χώρας. Οπως αποκαλύπτει η ετήσια έρευνα της FIFA για τη διεθνή μεταγραφική αγορά, που δημοσιεύτηκε χθες, το συνολικό (επίσημο) ποσό που δαπανήθηκε κατά το ημερολογιακό 2013 για μεταγραφές ανήλθε στα 3,7 δισ. δολάρια (2,7 δισ. ευρώ), εκ των οποίων τα 915 εκατ. δολάρια πλήρωσαν οι αγγλικές ομάδες, εμφανίζοντας τεράστια αύξηση, 51%. Αυτό οφείλεται στη νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Πρέμιερ Λιγκ, ύψους 4,7 δισ. δολαρίων, έως το 2016.

Ακόμη μεγαλύτερη όμως ήταν η αύξηση των δαπανών των ιταλικών ομάδων, που ξόδεψαν κατά 120% περισσότερα φτάνοντας τα 475 εκατ. δολάρια. Το 82% των δαπανών προήλθε από εννέα χώρες, δηλαδή Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Πορτογαλία. Ανάμεσα στις 20 χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες για ποδοσφαιριστές βρέθηκαν ακόμη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα.

Πέντε ομάδες ξόδεψαν σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των χρημάτων που δόθηκαν την περασμένη περίοδο (828 εκατ. δολάρια), οι Μονακό, Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ και Ρεάλ Μαδρίτης.

Η χώρα με τα περισσότερα έσοδα από μεταγραφές ήταν η Ισπανία, αφού οι πωλήσεις παικτών από ισπανικές ομάδες απέφεραν συνολικά 565 εκατ. δολάρια, καθώς οι σύλλογοι της χώρας προσπάθησαν να καλύψουν κάποια από τα χρέη τους. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ούτε στις πρώτες 20 αγοράστριες ούτε στις πρώτες 20 πωλήτριες.

Από τις 12.309 διεθνείς μεταγραφές που καταχωρίστηκαν στη FIFA, οι 1.553 αφορούσαν Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές, δηλαδή περίπου το 13%, καθώς η διοργανώτρια χώρα του προσεχούς Παγκοσμίου Κυπέλλου παραμένει η μεγαλύτερη πηγή ποδοσφαιρικού ταλέντου. Δεύτεροι μετά τους Βραζιλιάνους είναι οι Αργεντινοί, με 695 μεταγραφές πέρυσι.

Πληθωρισμός παρατηρήθηκε και στις αμοιβές των ατζέντηδων, οι οποίοι είδαν τις προμήθειές τους να αυξάνονται κατά 30% σε σχέση με πέρυσι για τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών που έκλεισαν, μολονότι το ποσοστό μεταγραφών στις οποίες είχαν ενεργό ρόλο μειώθηκε στο 14% από 17% πρόπερσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή