Το Σότσι επέτυχε τον στόχο του Πούτιν

Το Σότσι επέτυχε τον στόχο του Πούτιν

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί επτά χρόνια οι επικριτές χαρακτήριζαν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι ως μια πολυέξοδη πολυτέλεια. Η διοργάνωση των 50 δισ. δολαρίων διεξήχθη «υπό την προστασία» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, με αποκλειστικό στόχο να του επιτρέψει να αναδείξει την ισχύ της σύγχρονης Ρωσίας.

Αναμφίβολα το κόστος ήταν τεράστιο. Και πράγματι ο κ. Πούτιν χρησιμοποίησε τους Αγώνες για να επιδείξει κατορθώματα της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής, ανοικοδομώντας ένα ολόκληρο θέρετρο «από την αρχή». Σε προσωπικό επίπεδο, όμως, ο Ρώσος ηγέτης ανέδειξε μια άλλη πλευρά, εξαπολύοντας μια επίθεση γοητείας με την επίσκεψή του στα καταλύματα της αμερικανικής ομάδας, πίνοντας ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με τους Αμερικανούς αθλητές και συνοδούς.

Η ασφάλεια, το καυτό ζήτημα πριν από τους Αγώνες, ελέγχθηκε με σιγουριά αλλά και ήπια μέτρα, και τελικά αθλητές και επισκέπτες «στόλισαν» τη διοργάνωση με επαίνους.

Σημειώθηκαν κάποιες λίγες διαμαρτυρίες, όπως από το γυναικείο συγκρότημα Πούσι Ράιοτ, αλλά συνολικά ακούστηκαν ελάχιστες φωνές διαμαρτυρίας, παρά την εκτεταμένη κριτική για το κόστος, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους ισχυρισμούς για διαφθορά.

Μία Ουκρανή αθλήτρια αποσύρθηκε διαμαρτυρόμενη για τους χειρισμούς του προέδρου της χώρας της κατά τα επεισόδια στο Κίεβο, και όταν η γυναικεία εθνική ομάδα της χώρας κατέκτησε το χρυσό στο ομαδικό του διάθλου, τα συναισθήματα ξεχείλισαν. Ηταν μια μικρή, αλλά ενοχλητική υπενθύμιση του ρόλου που η γειτονική Ρωσία διαδραμάτισε στην κρίση με τους δεκάδες νεκρούς την ώρα που οι Αγώνες στο Σότσι συνεχίζονταν.

Συνολικά οι φετινοί Χειμερινοί Αγώνες αποδείχθηκαν μια αποτελεσματική, αν και εξαιρετικά δαπανηρή διαφήμιση της Ρωσίας του Πούτιν. Σίγουρα στην επιτυχία βοήθησε και το ότι η χώρα ήρθε πρώτη στα μετάλλια.

«Τα φιλικά πρόσωπα, ο θερμός ήλιος του Σότσι και η λάμψη του ολυμπιακού χρυσού έσπασαν τον πάγο του σκεπτικισμού απέναντι στη νέα Ρωσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Κόζακ: «Οι Αγώνες μετέτρεψαν τη χώρα μας, την κουλτούρα μας και τον λαό μας σε κάτι πολύ κοντινότερο, ελκυστικό και κατανοητό στον υπόλοιπο κόσμο».

Πάντως, επί 17 ημέρες σε αυτό το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας οι Αγώνες ήταν κάτι περισσότερο από προσπάθεια δημοσίων σχέσεων. Στελεχωμένη από ένα στρατό εθελοντών που ξεχώριζε από μακριά με τις πολύχρωμες στολές, η διοργάνωση ήταν ένα καλειδοσκόπιο του αθλητισμού, δύο εβδομάδες γεμάτες με άλματα και χνάρια στο χιόνι, αλλά και πολλές ιστορίες.

Ηταν γεύση μιας νέας, συναρπαστικής ολυμπιακής διοργάνωσης, σχεδιασμένης να κερδίσει την προσοχή της νεότερης γενιάς με φρέσκα, ζωηρά αγωνίσματα πλημμυρισμένα με μουσική ποπ και αδρεναλίνη.

Η αρχική γκρίνια και η κριτική από τα μέσα ενημέρωσης εστίασαν στα ανέτοιμα ξενοδοχεία, αλλά γρήγορα αυτά έδωσαν τη θέση τους σε ιστορίες αθλητικής προσπάθειας.

Επιπλέον, χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά και κουτάβια στο Σότσι γλίτωσαν τελικά, καθώς υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων έκαναν γνωστή τη δήλωση εταιρείας του Σότσι ότι είχε αναλάβει να τα «μαζέψει» πριν αρχίσουν οι Αγώνες. Ετσι δημιουργήθηκε ειδικό καταφύγιο και πολλοί αθλητές και δημοσιογράφοι υπέγραψαν αιτήσεις ώστε να υιοθετήσουν τα αδέσποτα και να τα πάρουν σπίτι τους μετά τη λήξη της διοργάνωσης.

Πλέον, η Κορέα έχει το καθήκον να ετοιμαστεί για τους Αγώνες του 2018, αλλά έως τότε οι Ρώσοι θα μπορούν να απολαμβάνουν την κατάκτηση 13 χρυσών, 11 αργυρών και 9 χάλκινων μεταλλίων στους πρώτους Χειμερινούς Αγώνες που διοργάνωσαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή