Από τον Σκόουλς στον Βαζέχα

Από τον Σκόουλς στον Βαζέχα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θεωρείται μια από τις πιο πετυχημένες ομάδες των τελευταίων ετών ανεξαρτήτως της κάκιστης -«για αυτήν»- πορείας στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ.

Οι ποδοσφαιριστές που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά αυτής της ομάδας, λίγο έως πολύ, συμμετείχαν σε όλες τις επιτυχίες της τελευταίας εικοσαετίας. Δύο εξ αυτών, έπαιξαν ώς τα «βαθιά τους ποδοσφαιρικά γεράματα».

Παίκτες όπως ο Ράιαν Γκιγκς, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Φιλ Νέβιλ έμοιαζαν να νικούν τον χρόνο παίζοντας ως αιώνιοι έφηβοι. Πιο τρανό παράδειγμα όμως αποτελεί ο Πολ Σκόουλς.

Την προπέρσινη χρονιά, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε μία όχι τόσο καλή πορεία στο πρωτάθλημα και ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον διέκρινε το πρόβλημα στη δημιουργία των φάσεων από τη μεσαία γραμμή. Ο 37χρονος τότε, Πολ Σκόουλς, είχε ανακοινώσει πως σταματά το ποδόσφαιρο για να απολαύσει την οικογενειακή του ηρεμία. Ο Φέργκιουσον μίλησε με τον Αγγλο ποδοσφαιριστή και τον έπεισε να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους. Εκείνος γύρισε και άλλαξε τον τρόπο που έπαιζε η Γιουνάιτεντ, χωρίς να ακολουθήσει την πεπατημένη της προετοιμασίας και της προσαρμογής στο παιχνίδι της ομάδας του.

Παρά το γεγονός πως ο οργανισμός του είχε «ξεσυνηθίσει» την καθημερινή τριβή της προπόνησης, εκείνος επανήλθε πολύ σύντομα στο επίπεδο που βρισκόταν πριν αποσυρθεί βοηθώντας τα μέγιστα την ομάδα του.

Αυτή η επιστροφή στην αγωνιστική δράση μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα. Ξεκινώντας από νεαρή ηλικία, ο ανθρώπινος οργανισμός βρίσκεται στην απόλυτη αερόβια ικανότητα μεταξύ 18 – 20 χρόνων. Χρόνο με τον χρόνο αυτή φθίνει και στα 25 αρχίζει να αντιστρέφεται κάνοντας πιο δύσκολη τη βελτίωση, αλλά και συχνά, τη διατήρηση της υπάρχουσας φυσικής κατάστασης.

Οπως όμως εξηγεί ο δρ Τζέιμς Κάρτερ, επικεφαλής της Gatorade Sports Science, η έντονη εκγύμναση μετά την ηλικία των 25 μπορεί να αμβλύνει την επίδραση του χρόνου στον ανθρώπινο οργανισμό, ούτως ώστε εκείνος να μοιάζει νεότερος. Παρόλα αυτά, ακόμη και στην ιδανική κατάσταση, είναι αδύνατο να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο μετά την ηλικία των 31 ετών, όταν βεβαίως μιλάμε για επαγγελματίες αθλητές, αν και η περίπτωση του Σερ Στάνλεϊ Μάθιους βρίσκεται εκτός… συναγωνισμού, αφού κρέμασε τα παπούτσια του σε ηλικία 50 ετών το 1965. Αλλες εποχές…

Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα των νεότερων, αλλά περιπτώσεις όπως οι προαναφερθείσες έχουν υπάρξει και στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικότερη όλων, αυτή του Κριστόφ Βαζέχα στα 40 του χρόνια, το 2004. Αντίστοιχη και αυτή του Τόνι Σαβέφσκι από την ΑΕΚ που αγωνίστηκε μέχρι τα 38 του χρόνια σε υψηλό επίπεδο, αλλά και του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς του Ολυμπιακού που αποσύρθηκε επίσης στα 38.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή