Βιολογικό διαβατήριο και στο Μουντιάλ

Βιολογικό διαβατήριο και στο Μουντιάλ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεγχο ντόπινγκ και βιολογικό διαβατήριο για κάθε ποδοσφαιριστή που θα συμμετάσχει στο επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο σκοπεύει να ολοκληρώσει η FIFA ώστε να προστατεύσει το κύρος της διοργάνωσης, μολονότι δεν υπάρχει πιστοποιημένο εργαστήριο ελέγχου στη Βραζιλία.

Το βιολογικό διαβατήριο, δηλαδή το ιατρικό αρχείο των βασικών αιματολογικών στοιχείων κάθε αθλητή, έχει εφαρμοστεί ήδη με επιτυχία στην ποδηλασία και στον στίβο. Η FIFA επιθυμεί τώρα να το εφαρμόσει κι αυτή, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία τουλάχιστον δύο ελέγχων για κάθε ποδοσφαιριστή. Hδη τα αρχεία από προηγούμενους ελέγχους περιλαμβάνουν πολλά στοιχεία, ενώ την περασμένη εβδομάδα οι ελεγκτές πήραν δείγματα από τους διεθνείς της Αργεντινής και της Γαλλίας στα προπονητικά κέντρα όπου βρίσκονται.

«Μπορούμε να ελέγξουμε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε, όσες φορές θέλουμε», έχει τονίσει χαρακτηριστικά ο Γίρι Ντβόρακ, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Από ιατρικούς ελέγχους περνάει καθημερινά και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όχι όμως για ντόπινγκ αλλά διότι υποφέρει από τενοντίτιδα μαζί με έναν μυϊκό τραυματισμό στο αριστερό του πόδι, προκαλώντας πονοκέφαλο στο στρατόπεδο των Πορτογάλων ενόψει της πρώτης τους μάχης στο Παγκόσμιο Κύπελλο κόντρα στη Γερμανία στις 16 του μηνός.

Το ιατρικό δελτίο της Εθνικής Πορτογαλίας περιλάμβανε ακόμη τους Ραούλ Μεϊρέλες, Πέπε και Μπέτο, που εξακολουθούν να προπονούνται χωριστά από την υπόλοιπη ομάδα λόγω προβλημάτων τραυματισμού, ωστόσο δεν θεωρείται ότι θα λείψουν από το ντέρμπι της πρώτης αγωνιστικής στον Ζ΄ όμιλο της διοργάνωσης.

Σε φιλικό ματς που έγινε χθες τα ξημερώματα στο Σικάγο, η Βοσνία νίκησε με 1-0 το Μεξικό με γκολ του Ιζέτ Χάιροβιτς. Ωστόσο, ο τεχνικός του Μεξικού, Μιγέλ Ερέρα, έγινε έξαλλος όταν είδε ότι η σύνθεση της Βοσνίας ήταν κατά τα 3/11 αλλαγμένη από εκείνη που είχε αρχικά ανακοινωθεί πριν από το παιχνίδι, κάνοντας λόγο για «ζαβολιάρηδες που βγήκαν να παίξουν με διαφορετική σύνθεση».

Λίγες ώρες νωρίτερα η Βραζιλία συνέτριψε τον Παναμά με 4-0 και η Ελβετία επικράτησε του Περού με 2-0.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή