Αμερικανική αντεπίθεση στο Μουντιάλ

Αμερικανική αντεπίθεση στο Μουντιάλ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι θεωρούν τις εκπλήξεις αλατοπίπερο των μεγάλων διοργανώσεων. Αλλοι πάλι θέλουν να παραμένουν τα φαβορί μέχρι το φινάλε προκειμένου να παρακολουθούν δυνατές αναμετρήσεις και τον καλύτερο τελικό. Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, μέχρι τώρα, ικανοποιεί κάθε γούστο.

Ομάδες που στόχευαν στην κατάκτηση του τροπαίου έχουν πάρει ήδη το αεροπλάνο της επιστροφής, κυρίως προς τη Γηραιά Ηπειρο. Για ακόμη μία φορά βλέπουμε τους Ευρωπαίους να μην μπορούν να αποδώσουν στον βαθμό που μας έχουν συνηθίσει, όταν πατούν σε αμερικανικό έδαφος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ποτέ κάποια ευρωπαϊκή ομάδα δεν έχει κατακτήσει το κύπελλο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η κάτοχος του τροπαίου Ισπανία, η οποία πήγε στη Λατινική Αμερική για να κατακτήσει το τέταρτο συνεχόμενο κύπελλο (δύο Euro, ένα Μουντιάλ) δεν κατάφερε καν να βρεθεί στη δεύτερη φάση. Εγινε έρμαιο στις διαθέσεις της Ολλανδίας και της Χιλής, καθώς τα μεγάλα της αστέρια κινήθηκαν στη μετριότητα.

Η Αγγλία σε ακόμη μία τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης εμφανίστηκε με πολλά όνειρα, απογοήτευσε με τις εμφανίσεις της, οι παίκτες του Ρόι Χόντγκσον θα παρακολουθήσουν τη συνέχεια από την τηλεόραση. Η Ιταλία, η οποία ανέβασε τον πήχυ των προσδοκιών μετά τη νίκη στην πρώτη αγωνιστική επί των «λιονταριών», δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Φωνάζουν οι γείτονες για τον… «Χάνιμπαλ – Σουάρες», όμως για δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν καταφέρνουν να ξεκολλήσουν από τη φάση των ομίλων.

Στον κάλαθο των αχρήστων πετάχτηκε και η προσπάθεια των Πορτογάλων. Η παρέα του εμφανώς καταπονημένου Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έπεισε πως θα μπορούσε να πετύχει κάτι καλύτερο. Οσο κι αν περίμεναν οι Ιβηρες από τον κάτοχο της «χρυσής μπάλας» να οδηγήσει την ομάδα τους σε μία διάκριση, για ακόμη μια φορά εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

Τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες απογοήτευσαν, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποκλείστηκαν επιπλέον Κροατία και Βοσνία τη στιγμή που η αμερικανική ήπειρος έχει αποχαιρετήσει μόνο τον Ισημερινό και την Ονδούρα. Οι υπόλοιποι εκπρόσωποί της συνεχίζουν την προσπάθειά τους και ορισμένοι έχουν τοποθετήσει τον πήχυ όσο πιο ψηλά γίνεται.

Η διοργανώτρια Βραζιλία, η οποία χρειάστηκε κάποια σφυρίγματα στην πρεμιέρα για να πάρει μπρος, συνεχίζει την προσπάθειά της και παρά τη μέτρια αγωνιστική της εικόνα ουδείς μπορεί να της αφαιρέσει τον τίτλο του φαβορί. Αν μάλιστα ο Νεϊμάρ συνεχίσει σε αυτό το τέμπο, η ομάδα του Σκολάρι μπορεί να ονειρεύεται το έκτο αστέρι στη φανέλα.

Η Αργεντινή δεν έπεισε στην πρώτη της αγωνιστική υποχρέωση με αντίπαλο τη Βοσνία, όμως ο Λιονέλ Μέσι δείχνει να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση που τον έχουμε παρακολουθήσει με την εθνική ομάδα, και μπορεί να την οδηγήσει ακόμη και στην κατάκτηση του τροπαίου. Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη μέχρι τώρα είχε σημειώσει μόλις ένα γκολ με την «μπιανκοσελέστε» και στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετράει ήδη τέσσερα. Φαίνεται να μπορεί να κυνηγήσει τα κατορθώματα του μεγάλου Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος είχε οδηγήσει την Αργεντινή στην κορυφή του κόσμου το 1986.

Και αν από την Ευρώπη η μεγάλη έκπληξη ακούει στο όνομα Ελλάδα, στην Αμερική είναι η αντίπαλός της στους «16», Κόστα Ρίκα. Ουδείς περίμενε ότι ο Τζόελ Κάμπελ και οι συμπαίκτες του θα μπορούσαν να έχουν τόσο εντυπωσιακή παρουσία στη φάση των ομίλων. Ας ελπίσουμε το βράδυ της Κυριακής να σταματήσει ο ποδοσφαιρικός πλανήτης να μιλάει με κολακευτικά λόγια για το συγκρότημα του Χόρχε Λουίς Πίντο.

Κρυφά όνειρα κάνουν και στην Ουρουγουάη, καθώς κατάφεραν να συνέλθουν από την ήττα της πρώτης αγωνιστικής από την Κόστα Ρίκα και απέδειξαν ότι έχουν αρκετές δυνατότητες. Ενδεχόμενη τιμωρία του Σουάρες είναι βέβαιο, όμως, πως μπορεί να ανατρέψει τα πλάνα τους. Από εκεί και πέρα το Μεξικό έχει δείξει ικανό να προκαλέσει ζημιές, ιδιαίτερα σε εκείνους που θα θεωρήσουν ότι η αποστολή τους δεν έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Η εμφάνιση κόντρα στη Βραζιλία έπεισε αρκετό κόσμο πως μπορεί να διεκδικήσει ακόμη και μία θέση στις οκτώ καλύτερες ομάδες του πλανήτη.

Εως σήμερα, που αρχίζει η φάση των «16», η Αμερική προηγείται στο… σκορ. Μένει να δούμε αν στο φινάλε πανηγυρίσει η Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή