«Η Πάλη στην καρδιά των Αγώνων»

«Η Πάλη στην καρδιά των Αγώνων»

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε αισιοδοξία ατενίζει το ολυμπιακό μέλλον το άθλημα της πάλης. Αφού κινδύνεψε να βρεθεί εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα σε ένα χρόνο μοιάζει να αναγεννήθηκε από τη… στάχτη του, ενώ οι ιθύνοντες της παγκόσμιας ομοσπονδίας (FILA) είναι αποφασισμένοι για περισσότερες αλλαγές, που θα κρατήσουν το άθλημα στον ολυμπιακό χάρτη «για ακόμη 3.000 χρόνια». Βασικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα παίξει και η χώρα μας.

Στο τιμόνι της FILA, το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται ο Σέρβος επιχειρηματίας Νέναντ Λάλοβιτς, ο οποίος αγάπησε το άθλημα χάρη στον γιο του, Μίλος, και τώρα προσπαθεί να το βοηθήσει για να επιβιώσει στη σύγχρονη εποχή. «Μία από τις αλλαγές θα είναι αυτή του ονόματος. Θέλω από το όνομα της ομοσπονδίας να κατανοούν τι κάνει. Αυτό σημαίνει και το “United World Wrestling”, που δείχνει ότι αγκαλιάζει όλες τις μορφές της πάλης. Θέλουμε να επεκτείνουμε το άθλημά μας από την Ανατολική στη Δυτική Ευρώπη, καθώς και στη Νοτιοανατολική Ασία, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία. Ο στόχος μου τώρα είναι να προετοιμάσουμε την πάλη για την αναθεώρηση της ΔΟΕ το 2017, όταν θα αποφασίσει ποια αθλήματα θα ανήκουν στον ολυμπιακό πυρήνα και ποια στο πρόσθετο πρόγραμμα. Θέλω η πάλη να περιληφθεί στα αθλήματα του πυρήνα ώστε να μην ξανασχοληθούμε εάν θα βρίσκεται στο ολυμπιακό πρόγραμμα ή όχι. Αυτό θα γίνει εφικτό μόνο εάν ενημερώνεις και αναβαθμίζεις το άθλημα κάθε μέρα. Θυμηθείτε ότι ήταν άθλημα του πυρήνα επί 3.000 χρόνια και μια πρωία έμεινε εκτός», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

– Ποια στοιχεία θα μπορούσε να εισαγάγει η FILA από τις εμπορικές μορφές θεάματος όπως το ΜΜΑ;

– Τον Μάιο του 2013 υιοθετήσαμε το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της διακυβέρνησης του αθλήματος. Για να διατηρήσουμε δημοφιλή την πάλη θα πρέπει να την προβάλλουμε στους θεατές. Θα πρέπει να είναι αποτελεσματική και αν είναι καλή για τους θεατές, θα είναι καλή και για τους χορηγούς. Το ΜΜΑ (μεικτές πολεμικές τέχνες) δεν αποτελεί λύση. Μπορώ όμως να πω ότι θα σας καταπλήξουμε του χρόνου, με την εμφάνιση του αθλήματος. Δεν πρόκειται να αντιγράψουμε άλλα αθλήματα. Θέλουμε να είμαστε αρχέτυποι. Είμαστε ένα μοναδικό άθλημα που είναι πολύ διαφορετικό. Οταν υιοθετήσουμε νέο όνομα και λογότυπο τον Σεπτέμβριο, θα έχουμε και τη νέα μας ιστοσελίδα, που θα είναι πολύ διαφορετική, διαδραστική για τις ομοσπονδίες, τους παλαιστές και τους προπονητές. Μπορώ να σας πω ότι το 2012 είχαμε 13.000 ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ τώρα βρισκόμαστε κοντά στο μισό εκατομμύριο.

– Η FILA σχεδιάζει να ελέγξει με κάποιον τρόπο τους αθλητές στα πολυάριθμα θεάματα ανά τον κόσμο που γίνονται για εμπορικούς σκοπούς; Μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της πυγμαχίας και να κατευθύνει κάποια από τα έσοδα από τέτοιες διοργανώσεις υπέρ της ανάπτυξης της πάλης;

– Δεν είμαι πεπεισμένος ότι οι προθέσεις αυτών των διοργανωτών είναι αγαθές. Μπορεί να κάνουν τέτοιες διοργανώσεις μόνο για τα χρήματα, μπορεί να θέλουν να προσελκύουν τους νέους αθλητές στο άθλημα για το σόου. Εμείς όμως είμαστε ενάντια στα σόου με αίμα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην πάλη και τα άλλα αθλήματα. Γιατί λοιπόν να πληρώσουν αυτοί χρήματα σε μας; Στην Αμερική οργανώνουν πολλά τέτοια θεάματα, αλλά ποτέ δεν πληρώνουν τίποτε στην αμερικανική ομοσπονδία. Δεν έχω υπ’ όψιν μου κάτι τέτοιο. Αυτοί ασχολούνται επιχειρηματικά. Θα ήταν σαν να είχαμε τη «Φόρμουλα 1» να βοηθάει την Τροχαία…

Η πάλη στην άμμο

Ο πρόεδρος της FILA, Νέναντ Λάλοβιτς, βρέθηκε στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης στην άμμο, που διεξήχθη στην Κατερίνη. Η παγκόσμια ομοσπονδία προωθεί το άθλημα, ενώ ο Σέρβος παράγοντας το χαρακτηρίζει «χρυσωρυχείο».

«Ηταν φανταστικά, όπως άλλωστε αναμέναμε. Το πρωτάθλημα θα κάνει πιο δημοφιλές το άθλημα στην άμμο και στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σκεφθούμε ακόμη πιο σοβαρά την πάλη στην άμμο, καθώς θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των Παγκοσμίων Αγώνων Παραλίας, ενώ έχουμε διαπραγματευθεί τη συμμετοχή του στους Ασιατικούς Αγώνες Παραλίας του 2015.

Η πάλη στην άμμο είναι πιο κοντά στις αρχαίες μορφές του αθλήματος. Ο κ. Λάλοβιτς δεν απέκλεισε να την δούμε και στο ολυμπιακό πρόγραμμα: «Είναι ενδιαφέρον αγώνισμα. Απέχουμε, όμως, πολύ από κάτι τέτοιο. Πρέπει πρώτα να βελτιωθούμε, καθώς οι αγώνες είναι υπερβολικά σύντομοι και συχνά τελειώνουν στα 20 δευτερόλεπτα. Δεν δείχνουν και πολλά πράγματα από την τεχνική των παλαιστών. Εχει περισσότερο να κάνει με τη δύναμη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα». H FILA, πριν από ένα χρόνο, ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία τη… σταυροφορία για την επιστροφή της πάλης στο ολυμπιακό πρόγραμμα. «Πιστεύουμε ότι η Ολυμπιακή Ακαδημία θα πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστή ανά την υφήλιο. Θα πρέπει εκεί να κάνουμε συναντήσεις και σεμινάρια. Θα μπορούσαν να γίνονται αγώνες μπροστά στην Ακαδημία. Πρέπει οι αθλητές να νιώσουν την ατμόσφαιρα και το είδος της απομόνωσης που έχεις σε εκείνο το μέρος», τόνισε ο κ. Νέναντ Λάλοβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή