Η Αγγλία θέλει να ρίξει «φως» σε «σκιές» της FIFA

Η Αγγλία θέλει να ρίξει «φως» σε «σκιές» της FIFA

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Γραφείο κατά των Σοβαρών Περιπτώσεων Απάτης της Βρετανίας καλείται να αναθεωρήσει την απόφασή του να μη διερευνήσει τις κατηγορίες περί διαφθοράς στην παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FIFA) κατά την επιλογή των διοργανωτών των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών Ντέμιαν Κόλινς έθεσε εκ νέου το ζήτημα μετά από ρεπορτάζ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος της FIFA, Τσακ Μπλέιζερ ηχογραφούσε συνομιλίες του με ποδοσφαιρικούς αξιωματούχους κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.

Η βρετανική υπηρεσία έχει δικαιοδοσία να διερευνήσει «υποθέσεις οι οποίες υπονομεύουν βρετανικές εταιρείες εν γένει και ιδιαιτέρως το Σίτι του Λονδίνου» και έχει παρακολουθήσει τους ισχυρισμούς περί δωροδοκιών που σχετίζονται με την απόφαση της FIFA τον Δεκέμβριο του 2010 να αναθέσει τη διοργάνωση του 2018 στη Ρωσία, για την οποία υποψήφια ήταν και η Αγγλία, και του 2022 στο Κατάρ.

Η FIFA έχει ήδη οργανώσει τη δική της έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες διαφθοράς, με επικεφαλής τον ανεξάρτητο ερευνητή Μάικλ Γκαρσία.

Την περασμένη Κυριακή λοιπόν η εφημερίδα Ντέιλι Νιουζ της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι πράκτορες του FBI εξασφάλισαν τις υπηρεσίες του Αμερικανού Tσακ Μπλέιζερ, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA από το 1996 έως το 2013, με το να τον απειλήσουν με σύλληψη και κατηγορία για φορολογική απάτη εάν αρνείτο να συνεργαστεί.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι ο κ. Μπλέιζερ έλαβε ένα τροποποιημένο μπρελόκ που περιείχε ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο με σκοπό να ηχογραφήσει μυστικά συζητήσεις με κορυφαίους παράγοντες του ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου πρόπερσι. Η FIFA αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι σχετικά με τον κ. Μπλέιζερ.

«Εάν προκύψουν στοιχεία ότι ο Τσακ Μπλέιζερ είχε συναντήσεις στη διάρκεια των Ολυμπιακών, τότε το θέμα περνά στη δικαιοδοσία του Γραφείου κατά της Απάτης», είπε ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Κόλινς. «Θέλω να δω εάν είναι έτοιμοι να δράσουν σχετικά», πρόσθεσε.

Σε επιστολή που έστειλε το Γραφείο στον κ. Κόλινς πριν ακόμη δημοσιευθούν οι ισχυρισμοί για τον κ. Μπλέιζερ, αναφέρει ότι παρακολουθεί τις κατηγορίες «με ενδιαφέρον», ωστόσο δεν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να αρχίσει σχετική έρευνα. Ομως αυτό πλέον μπορεί να αλλάξει εάν είναι ακριβείς οι αναφορές περί ηχογράφησης των παραγόντων στο Λονδίνο από τον κ. Μπλέιζερ.

Ο κ. Κόλινς είχε ζητήσει τον Σεπτέμβριο από το Γραφείο να αιτηθεί πρόσβασης στην αναφορά του κ. Γκαρσία, για την οποία ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ είπε τότε ότι δεν θα δημοσιευθεί εξ ολοκλήρου για νομικούς λόγους. Μόνο κάποια στοιχεία της θα δημοσιευθούν μέσα στον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή