Πίσω από τις κάμερες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαραίτητη προϋπόθεση

Η αυτονομία του αθλητισμού είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και αφορά τους κανονισμούς των αθλημάτων, τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας των οργάνων τους και τον τρόπο εκλογής των μελών τους. Ομως όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν σεβασμό στους υφιστάμενους κανόνες, διαφάνεια, ισονομία και εφαρμογή του «ευ αγωνίζεσθαι». Οταν οι κανονισμοί καταστρατηγούνται, η ισονομία καταπατάται, η διαφάνεια έχει δώσει τη θέση στην αδιαφάνεια και το «ευ αγωνίζεσθαι» αποτελεί ουτοπία, οι διεθνείς ομοσπονδίες οφείλουν να παρεμβαίνουν. Αν δεν το κάνουν, όπως συμβαίνει, τότε ο λόγος ανήκει στο κράτος, που αναγκάζεται να παρέμβει ενάντια και στην παθητικότητα των διεθνών ομοσπονδιών απέναντι σε συνεχή κρούσματα αδιαφάνειας των εθνικών ομοσπονδιών–μελών τους.

ΜΠΛΟΥ.

Το δεδικασμένο του ΑΣΕΑΔ

Η απόφαση του ΑΣΕΑΔ να ακυρώσει την απόφαση του Παναγιώτη Αναστόπουλου να διακόψει τον αγώνα Αρης – ΠΑΟΚ στην Α1 μπάσκετ δημιουργεί και δεδικασμένο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν διαμορφώνει τον… κανόνα. Πλέον το φύλλο αγώνα δεν είναι θέσφατο. Δεν μπορεί να υπάρχει το αλάθητο του φύλλου αγώνα, το οποίο ουσιαστικά προστάτευε τους διαιτητές. Πλέον οι διαιτητές θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στο τι αναφέρουν στα φύλλα αγώνα, γιατί το ΑΣΕΑΔ με την απόφαση κατ’ ουσίαν ακύρωσε όλο το σκεπτικό της απόφασης για διακοπή που είχε καταγραφεί. Πέρα από τη δικαίωση του Αρη, πρόκειται για μια πρωτόγνωρη απόφαση που βάζει σε ένα άλλο πλαίσιο όχι μόνο το επαγγελματικό μπάσκετ, αλλά όλα τα ομαδικά αθλήματα. Φυσικά, επειδή στην Ελλάδα, η «σαλαμοποίηση» είναι χόμπι, αυτή η απόφαση του ΑΣΕΑΔ δεν προστατεύει αυτούς που… ασκούν ή θέλουν να ασκήσουν βία. Το αυτονόητο έκανε το ΑΣΕΑΔ, γιατί στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν συνέβη το παραμικρό.

Γ. Σ.

Παράπλευρες απώλειες

Η Πολιτεία και ο υφυπουργός Αθλητισμού στην προσπάθειά τους να περιορίσουν, αν όχι να εξουδετερώσουν τα κακώς κείμενα του επαγγελματικού αθλητισμού, κυρίως στο ποδόσφαιρο και δευτερευόντως στο μπάσκετ, θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο τον αθλητισμό, με το νομοσχέδιο. Γιατί, είναι στη σωστή κατεύθυνση να αποτρέπεις κακοποιά στοιχεία να ασχολούνται με τον επαγγελματικό αθλητισμό, έχοντας τον μανδύα του οικονομικού επενδυτή, αλλά είναι στη λανθασμένη κατεύθυνση να απειλείται συλλήβδην όλη η χώρα με αποβολή από την παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Ας τεθούν κανόνες και νόμοι για τα έσω, χωρίς να επηρεάζεται η εθνική εκπροσώπηση. Και είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα της διαμάχης του υφυπουργείου Αθλητισμού και της ΕΟΕ μόνο θετικό δεν θα είναι.

Γ. Β.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή