Λίβερπουλ, ένα «μαύρο κουτί» σε κόκκινο φόντο

Λίβερπουλ, ένα «μαύρο κουτί» σε κόκκινο φόντο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν τον περασμένο Μάρτιο το πούλμαν της Λίβερπουλ έφευγε από το «Ολντ Τράφορντ», πλημμύριζε από την πεποίθηση ότι τα χρόνια της κυριαρχίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιτέλους έφτασαν στο τέλος τους.

Η νίκη με 3-0 της Λίβερπουλ, βασισμένη στην επιθετική τακτική του προπονητή Μπρένταν Ρότζερς, έμοιαζε μικρή επί μιας διαλυμένης Γιουνάιτεντ υπό τον Ντέιβιντ Μόγιες. Ηταν η απεικόνιση της κατάστασης τότε των δύο συλλόγων, με τη Λίβερπουλ να εμπνέεται από τον Λουίς Σουάρες στο χορτάρι και τον κ. Ρότζερς έξω από αυτό, ενώ η Γιουνάιτεντ είχε έναν τεχνικό που βούτηξε στα βαθιά και αστέρια που δεν έλαμπαν.

Ωστόσο την περασμένη Κυριακή, καθώς η Λίβερπουλ έφευγε από το «Ολντ Τράφορντ» μες στη βροχή, ο περασμένος Μάρτιος έμοιαζε αιώνες μακριά. Το αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς ανάποδο, υπέρ της Γιουνάιτεντ, και μια ερώτηση κυριαρχεί: Μήπως η Λίβερπουλ έχασε την καλύτερη ευκαιρία της για να ξαναπάρει το πάνω χέρι από τη Γιουνάιτεντ;

Οταν η Λίβερπουλ συνέτριψε τον Μάρτιο τη Γιουνάιτεντ, καταλύτης ήταν ο Σουάρες σε μια τριάδα επιθετική, που είχε και γκολ και κινητικότητα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν και τους Ντάνιελ Στάριτζ και Ραχίμ Στέρλινγκ. Και αν η Λίβερπουλ ήταν βέβαιο ότι θα έχανε την… αστερόσκονη του Σουάρες, ο οποίος πήγε στην Μπαρτσελόνα, τα 75 εκατ. λίρες που έλαβε συν την επένδυση της ιδιοκτησίας θα έπρεπε να τη βοηθήσουν να ανέβει φέτος ψηλότερα από την περυσινή δεύτερη θέση, 20 βαθμούς μπροστά από τη Γιουνάιτεντ.

Ομως η εικόνα της Λίβερπουλ στο «Ολντ Τράφορντ» μόνο αισιοδοξία δεν χαρίζει στους φίλους της, αφού η ευκαιρία των καλοκαιρινών μεταγραφών χάθηκε. Κανείς από τους Ντέγιαν Λόβρεν, Ανταμ Λαλάνα, Λάζαρ Μάρκοβιτς, Αλμπέρτο Μορένο, Εμρέ Τσαν και Μάριο Μπαλοτέλι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, αν και κόστισαν πάνω από 100 εκατ. λίρες (125 εκατ. ευρώ) το καλοκαίρι. Μόνο τιμή δεν περιποιούν στη φετινή μεταγραφική τακτική της Λίβερπουλ.

Βεβαίως προσπάθησε, αλλά απέτυχε να φέρει τον Αλέξις Σάντσες πριν τον πάρει η Αρσεναλ, κι έτσι επέλεξε την ποσότητα αντί της ποιότητας παικτών. Ο Μπρένταν Ρότζερς, μέλος της πολυσυζητημένης «επιτροπής μεταγραφών» της Λίβερπουλ, θεωρεί πως έχει κτίσει ομάδα για το μέλλον, όμως μετά από σεζόν στην οποία παραλίγο να πάρει το πρωτάθλημα, το μέλλον ήρθε και η πολυτέλεια του χρόνου χάθηκε.

Ο κ. Ρότζερς το γνωρίζει αυτό: «Η Λίβερπουλ είναι φανταστικός σύλλογος, αλλά έγιναν τεράστιες αλλαγές το καλοκαίρι και ορισμένοι παίκτες έχουν αργήσει να εγκλιματιστούν», είπε. Μπορεί να μοιράζεται την ευθύνη με την επιτροπή μεταγραφών, αλλά αυτός θα πληρώσει το μάρμαρο στην αποτυχία. Ο Βορειοϊρλανδός προπονητής ανακατεύει συνεχώς την τράπουλα αναζητώντας τη φόρμουλα της νίκης, που τόσο εύκολα έβρισκε πέρυσι. Η επιλογή παικτών στο 3-0 της Γιουνάιτεντ ήταν η πιο τολμηρή έως σήμερα, αλλά οι χαμένες ευκαιρίες και η ποιότητα του γκολκίπερ της Γιουνάιτεντ αύξησαν την πίεση στον τεχνικό των «ρεντς».

Ελλειψη αυτοπεποίθησης

Η Γιουνάιτεντ ήταν αφηνιασμένη και η Λίβερπουλ ξεδοντιασμένη. Εχει πετύχει 19 τέρματα σε 16 αγώνες, στο σημείο όπου πέρυσι είχε πετύχει 39 γκολ. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ κατάφεραν να μείνει εκτός ενδεκάδας ο τερματοφύλακας Σιμόν Μινιολέ, του οποίου η έλλειψη αυτοπεποίθησης έχει επηρεάσει όχι μόνο την άμυνά του αλλά και την εξέδρα στο «Ανφιλντ». Τα λάθη του Λόβρεν έχουν οξύνει την ήδη από πέρυσι κακή κατάσταση στην άμυνα, που επικάλυπτε η λάμψη της επίθεσης. Φέτος η χρήση του Στέρλινγκ ως μοναδικού επιθετικού αποτελεί ίσως παραδοχή ότι δεν έχει καν πλησιάσει η Λίβερπουλ στο να αντικαταστήσει επαρκώς τον Σουάρες, σε μια κατάσταση που επιδείνωσαν οι τραυματισμοί του Στάριτζ.

Προς το παρόν ο Ρότζερς θα πρέπει να συνεχίσει να αναζητεί το καλύτερο σύστημα. Οπως μάλιστα δήλωσε μετά τον αγώνα με τη Γιουνάιτεντ, «εξακολουθώ να ψάχνω για λύσεις». Τυχόν νίκη επί της Αρσεναλ αυτή την αγωνιστική στο «Ανφιλντ» ίσως αλλάξει κάπως την εικόνα, αλλά η πίεση στον Ρότζερς παραμένει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή