Nικηφόρο ξεκίνημα Παναθηναϊκού

Nικηφόρο ξεκίνημα Παναθηναϊκού

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «κάστρο» του ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός έβαλε στο ταμείο του, τους δύο πρώτους βαθμούς για τη φάση των «16» της Ευρωλίγκας, μετά τη νίκη επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Μακάμπι (83-76) και απέδειξε ότι η «σκληρότητά» του στην άμυνα, μπορεί να είναι σωτήρια. Για 35 λεπτά, οι γηπεδούχοι «κυνηγούσαν» στο σκορ τη Μακάμπι, αλλά την πρώτη φορά που προηγήθηκαν (70-68) δεν της έδωσαν δεύτερη ευκαιρία και διατήρησαν το εύθραυστο προβάδισμα, χάριν στις έξι εύστοχες βολές των Γκιστ, Μπατίστα και Νέλσον, το εντυπωσιακό κόψιμο της μπάλας από τον Γκιστ στον Πάργκο που «σφράγισε» την αλύγιστη ψυχολογία της ομάδας του και τους πέντε καθοριστικούς πόντους (δίποντο και τρίποντο) από τον Σλότερ. Η τελική διαφορά των επτά πόντων αδικεί τη Μακάμπι για την απόδοση που είχε στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, αλλά δεν είχε το «πιστεύω» του αντιπάλου της.

Οι «πράσινοι» ήταν «μουδιασμένοι» και άργησαν να διαβάσουν το στυλ παιχνιδιού της Μακάμπι, η οποία επέβαλε τον ρυθμό της και φυσιολογικά κατάφερε να «στρογγυλοποιήσει» τη διαφορά του σκορ σε διψήφιο αριθμό πόντων και να θέσει προβληματισμούς στον αντίπαλό της, κοντά και μακριά από το καλάθι. Οι μεν ψηλοί του «τριφυλλιού» έχασαν τις περισσότερες «μονομαχίες» από τον Τάιους και τον Σχορτσανίτη, ενώ στις δύο θέσεις της περιφέρειας, η χρησιμοποίηση όλων των επιλογών από τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ήταν αναποτελεσματική. Οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν ταχύτητα και ενέργεια στην εκτέλεση των επιθετικών συστημάτων τους, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που ήταν προβλέψιμος και με εξαίρεση τον Σλότερ, η άμυνα της Μακάμπι δεν απειλήθηκε, μέχρι το 15΄. Το 22-35 μετατράπηκε σε 39-43, με την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου, λόγω της αμυντικής βελτίωσης των γηπεδούχων και της αλλαγής στην ταχύτητα των επιθέσεών τους.

Ο Παναθηναϊκός μείωσε αρχικά σε 31-37 σε διάστημα δυόμισι λεπτών, προκαλώντας και τον αναμενόμενο ενθουσιασμό της εξέδρας και συνέχισε την αντεπίθεσή του, μέχρι την ισοφάριση σε 43-43, με το «καλημέρα» του δευτέρου 20λέπτου. Ο Μπράιαν Ραντλ «πόνεσε» την άμυνα του ΠΑΟ στο τρίτο δεκάλεπτο, επειδή δεν υπήρχαν συνεργασίες και βοήθειες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα «ρήγματα» που προκάλεσαν οι διεισδύσεις του Πάργκο και ταυτόχρονα απουσίαζε η ομαδική προσήλωση των παικτών του Ιβάνοβιτς στα αμυντικά καθήκοντά τους. Η Μακάμπι προηγήθηκε εκ νέου με διαφορά 10 πόντων (54-64), αλλά σε διάστημα 94 δευτερολέπτων, ο Παναθηναϊκός «απάντησε» με σερί 6-0 και βελτίωσε τις προδιαγραφές του για την τέταρτη και τελευταία περίοδο, στην οποία και δικαιώθηκε για την υπομονή που ζητούσε ο προπονητής του.

ΠΑΟ: Σλότερ 15 (3), Γιάνκοβιτς 7 (1), Φώτσης, Νέλσον 12 (1), Μαυροκεφαλίδης 7, Διαμαντίδης 11 (2), Γκιστ 15 (1), Μπατίστα 16, Μπλουμς.

ΜΑΚΑΜΠΙ: Πάργκο 8, Χέινς 9 (2), Ραντλ 18, Λίνχαρτ 18 (4), Τάιους 14, Κοέν, Οχαγιόν 7 (1), Λάντσμπεργκ 2, Σχορτσανίτης.

• H Γκαλατασαράι έκανε νικηφόρα αρχή στον ίδιο όμιλο, επικρατώντας της Ζαλγκίρις με 78-69.

Την Παρασκευή η απόφαση

Mε τη… χαραυγή του 2015 και τη δεύτερη ημέρα του νέου έτους, μεθαύριο, θα γίνει γνωστή η απόφαση του αθλητικού δικαστή για την τύχη του προημιτελικού αγώνα Κυπέλλου, Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και την επανεξέταση της ένστασης που είχαν καταθέσει οι «ερυθρόλευκοι» για την είσοδο του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ, παρά την τιμωρία του. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΣΑΚΕ, ο αθλητικός δικαστής δεν πρόκειται να καθυστερήσει περισσότερο την ετυμηγορία του, ύστερα από την επιστροφή του σχετικού φακέλου από το ΑΣΕΑΔ και την εκδίκαση της υπόθεσης πριν από 10 ημέρες. Η ΕΟΚ περιμένει την απόφαση για να ορίσει εκ νέου τον ημιτελικό Κυπέλλου που είναι σε εκκρεμότητα και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΠΑΟΚ είναι γηπεδούχος. Λόγω της αναγκαστικής μετάθεσης της ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος εξαιτίας των εθνικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, υπάρχει σκέψη να πραγματοποιηθεί ο τελικός Κυπέλλου μετά και την ολοκλήρωση των τελικών πρωταθλήματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή