Δυναμώνουν οι φωνές κατά του FFP της UEFA

Δυναμώνουν οι φωνές κατά του FFP της UEFA

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας βιώσει τις αρνητικές συνέπειες του «οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι» (FFP), ο αρχηγός της Μάντσεστερ Σίτι, Βινσέντ Κομπανί, έρχεται να ενώσει τη φωνή του μαζί με όσους εναντιώνονται στα οικονομικά σύνορα που τοποθετεί η UEFA. Μετά τις δηλώσεις του Ζοζέ Μουρίνιο που τόνισε πως το FFP σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τους ισχυρούς, ο Κομπανί έρχεται να υποστηρίξει πως ο συγκεκριμένος νόμος απαγορεύει σε ομάδες χαμηλότερου επιπέδου, να ανταγωνιστούν αυτές του υψηλότερου.

«Το FFP της UEFA προσπαθεί απλώς να περιορίσει τις ομάδες που επενδύουν, προκειμένου να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση», υποστήριξε αρχικά ο Κομπανί σε συνέντευξή του στη βρετανική Τέλεγκραφ και ανέφερε πως ο περιορισμός των επενδύσεων δεν βοηθά το ποδόσφαιρο, αντιθέτως το περιορίζει. «Μπαίνοντας στον κόσμο των επιχειρήσεων, δεν μπορείς να στερήσεις σε κάποιον τη δυνατότητα να επενδύσει» συνέχισε ο Βέλγος. «Αντιλαμβάνομαι πως πρέπει το προϊόν να προφυλαχθεί και οι ομάδες πρέπει να έχουν ένα πλάνο που να τηρούν, ωστόσο μέσω των επενδύσεων αποκτάς καινούργιους φιλάθλους, έχεις περισσότερα έσοδα. Δεν είναι ένας παράλογος τρόπος να προσεγγίσεις το άθλημα» υποστήριξε ο αρχηγός των πρωταθλητών Αγγλίας.

Επτά χρόνια μετά την απόκτηση των μετοχών της Μάντσεστερ Σίτι από τον σεΐχη Μανσούρ το 2008, η αγγλική ομάδα έχει πληρώσει πάρα πολλά χρήματα προκειμένου να αλλάξει την ιεραρχία σε Αγγλία και Ευρώπη.

Κερδίζοντας την Πρέμιερ Λιγκ, το 2012 και το 2014 η Σίτι άλλαξε τον χάρτη στη Βρετανία, ωστόσο απέτυχε να εναρμονιστεί με τους κανονισμούς.

Η UEFA υποστηρίζει πως οι περιορισμοί που επιβάλλονται μέσω του FFP, έχουν σχεδιαστεί για να περικόψουν την αλόγιστη σπατάλη χρημάτων, προκειμένου να οδηγήσουν τις ομάδες σε ισορροπία εσόδων – εξόδων.

Η οικονομική πολιτική που ακολούθησε η Σίτι τιμωρήθηκε. Τον περασμένο Μάιο επεβλήθη ποινή 60 εκατομμυρίων ευρώ στην ομάδα του Μάντσεστερ καθώς και περιορισμός του αριθμού των παικτών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

«Δέχομαι πως πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, αλλά με ποιον τρόπο μπορεί να αλλάξει η κορυφή αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να επενδύσεις; Οταν ήρθα στην Αγγλία, η πρώτη τετράδα ήταν αμετάβλητη, από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Αρσεναλ, τη Λίβερπουλ και την Τσέλσι. Αυτό έχει πλέον αλλάξει» συμπλήρωσε ο Κομπανί.

Η UEFA αρνείται να δεχθεί πως η διαδικασία είναι ένας περιορισμός των επενδύσεων, τονίζοντας πως είναι ένα μακροπρόθεσμο δίχτυ ασφαλείας για τις ομάδες. Σε απάντηση αυτού του επιχειρήματος, ο Βέλγος τονίζει ότι ο νόμος της UEFA, απλώς επιτρέπει στις ομάδες που έχουν ήδη χτίσει το όνομα και τη βάση τους να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο, κλείνοντας τον δρόμο σε μια άλλη ομάδα που θέλει να προσεγγίσει τους καλύτερους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή