Ο ποδοσφαιρικός «Προκρούστης»

Ο ποδοσφαιρικός «Προκρούστης»

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτελεί γενική παραδοχή ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο και η ΕΠΟ ως υπερκείμενη αρχή του χρειάζονται αναδιάρθρωση εκ βάθρων στους περισσότερους τομείς – ιδιαίτερα στους νευραλγικούς και κρίσιμους για την αξιοπιστία του αθλήματος. Εντούτοις η μόνη αναδιάρθρωση που γίνεται τα τελευταία χρόνια, όχι πάντα επιτυχημένα αλλά ούτε έγκαιρα, είναι αυτή των εθνικών κατηγοριών.

Η ίδια η ΕΠΟ σε κείμενο που προσομοιάζει με «αιτιολογική έκθεση» υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «μπαίνει τάξη το δεκάξι!», παραδέχεται τις παθογένειες του συστήματος και προαναγγέλλει ότι όλα αυτά που συνέβαιναν γύρω από τις ξαφνικές αυξομειώσεις τους αριθμού των ομάδων ως αποτέλεσμα πελατειακών και ιδιοτελών σχέσεων «έχει τη βούληση να τα κλείσει στο χρονοντούλαπο της ποδοσφαιρικής ιστορίας».

Το σχέδιο της ΕΠΟ προβλέπει ότι από την περίοδο 2016-17 «θα υπάρξει η οριστική μορφή του ελληνικού ποδοσφαιρικού χάρτη με 16 ομάδες στη Σούπερ Λίγκα, 18 ομάδες στη Φούτμπολ Λιγκ και τέσσερις ομίλους των 16 ομάδων στη Γ΄ Εθνική». Αυτή, όπως υποστηρίζει, «είναι μια θεσμική και ουσιαστική αλλαγή, η οποία είναι επιβεβλημένη στις νέες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες της χώρας μας στην εποχή της κρίσης».

Δύο αποχωρήσεις

To πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας που στιγματίστηκε από τις οικειοθελείς αποσύρσεις κατά τη διάρκειά του από τη Νίκη Βόλου και τον ΟΦΗ θα διεξαχθεί, έπειτα από δύο χρόνια, ξανά με 16 ομάδες. Θα υποβιβαστούν δύο στη Φούτμπολ Λιγκ και ισάριθμες θ’ ανέβουν.

Η αύξηση από 16 σε 18 ομάδες αποφασίστηκε το φθινόπωρο του 2012 για να ισχύσει την αμέσως επόμενη σεζόν, ενώ είχε αρχίσει το πρωτάθλημα και κατά παράβαση του ΚΑΠ και του αθλητικού νόμου που ρητά προέβλεπαν ότι οι αναδιαρθρώσεις κατηγοριών εφαρμόζονται τη μεθεπόμενη σεζόν από αυτήν που αποφασίζονται.

Το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ θα διεξαχθεί με 20 ομάδες. Θα υποβιβαστούν έξι και θ’ ανέβουν τέσσερις ώστε από την επόμενη περίοδο να διεξάγεται με 18 ομάδες που σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΠΟ θα είναι και ο τελικός αριθμός.

Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα έχει αναδιαρθρωθεί πέντε φορές μέσα σε διάστημα έξι ετών, κάτι που μάλλον αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Την περίοδο 2011-12 το πρωτάθλημά της διεξήχθη με 18 ομάδες. Την περίοδο 2012-13 διεξήχθη με 21 ομάδες. Η απόφαση της ξαφνικής αύξησης ελήφθη προκειμένου να «αποκατασταθούν» οι Ολυμπιακός Β., Καβάλα και Ηρακλής που «αποβλήθηκαν» για διαφορετικούς λόγους από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Την περίοδο 2013-14 το πρωτάθλημα διεξήχθη με 28 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους των 14. Η αύξηση αυτή τη φορά οφειλόταν στο ότι η Φούτμπολ Λιγκ κλήθηκε να απορροφήσει επτά επιπλέον ομάδες, λόγω της συγχώνευσής της Γ΄ με τη Δ΄ Εθνική. Τέλος, κατά την τρέχουσα περίοδο το πρωτάθλημα διεξήχθη με 26 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους των 13 και όχι με 28 όπως προβλεπόταν λόγω αδυναμίας ομάδων να πάρουν μέρος.

Το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής θα διεξαχθεί στην επόμενη σεζόν με 64 ομάδες χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους. Θα υποβιβαστούν 16, θα προβιβαστούν 4 ενώ από τα τοπικά πρωταθλήματα θα προβιβαστούν 14.

Υπενθυμίζεται ότι από την περίοδο 2013-2014 η Γ΄ και η Δ΄ Εθνική ενοποιήθηκαν. Αυτό που στην πραγματικότητα έγινε είναι ότι «εξαφανίστηκε» η Γ΄ Εθνική ως επαγγελματική κατηγορία και η Δ΄ Εθνική που ήταν το εθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα μετονομάστηκε σε Γ΄ Εθνική διατηρώντας τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του.

Μάλιστα με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλεπόταν η διαδικασία εκκαθάρισης των συλλόγων που από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα υποβιβάζονται στην ερασιτεχνική πλέον Γ΄ Εθνική. Αυτό δημιουργούσε το εξής «πλεονέκτημα»: οι σύλλογοι που λόγω συσσώρευσης οφειλών επέλεγαν τη διαδικασία εκκαθάρισης μέσω του υποβιβασμού στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα θα μπορούσαν σε δύο σεζόν αντί για τρεις όπως ήταν όταν υπήρχε η Δ΄ Εθνική, να επανέλθουν στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας και σε μία σεζόν αντί για δύο σε αυτό της Φούτμπολ Λίγκας έχοντας απαλλαγεί από τις οφειλές τους.

Αλλάζουν ΑΦΜ αλλά διατηρούν την ονομασία, τα χρώματα, τα σύμβολα και την ιστορική τους συνέχεια.

Πτώση και… κάθαρση

Η πρώτη που επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της εκκαθάρισης «εκμεταλλευόμενη» τις νέες συνθήκες ήταν η ΑΕΚ που υποβιβάστηκε το 2013 στη Φούτμπολ Λιγκ αλλά προτίμησε να συνεχίσει στη νέα Γ΄ Εθνική.

Την οικειοθελή πτώση από τη Φούτμπολ Λιγκ στη Γ΄ Εθνική προκειμένου να εισέλθουν στη διαδικασία εκκαθάρισης επέλεξαν τον ίδιο χρόνο ο Πανσερραϊκός και η Λάρισα.

Το καλοκαίρι του 2014 ο Αρης έγινε η δεύτερη ομάδα που από τη Σούπερ Λίγκα βρέθηκε με δική του απόφαση στη Γ΄ Εθνική, ενώ από τη Φούτμπολ Λιγκ την ίδια πορεία ακολούθησε η Δόξα Δράμας. Φέτος όλα δείχνουν ότι θα είναι η σειρά του ΟΦΗ και της Νίκης Βόλου, χωρίς να αποκλείονται και άλλες ομάδες.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη δυνατότητα «όνειδος» και έχει προαναγγείλει την κατάργησή της με νόμο από την επόμενη σεζόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή