«Βόμβα» στα Μουντιάλ Ρωσίας και Κατάρ

«Βόμβα» στα Μουντιάλ Ρωσίας και Κατάρ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χειροπιαστές ενδείξεις για δωροδοκίες και «ξέπλυμα» χρήματος έχουν πλέον στα χέρια τους οι ελβετικές δικαστικές αρχές που διερευνούν την ανάθεση από τη FIFA των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022, και δεν αποκλείουν την ακύρωση της ανάθεσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο Ελβετός ομοσπονδιακός εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι ήδη ελέγχονται 53 κινήσεις σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, αφού οι ελβετικές τράπεζες κατέθεσαν ότι είναι πιθανόν να συνδέονται με «ξέπλυμα» χρήματος και με τη διπλή ανάθεση των διοργανώσεων, που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2010. Οι περιγραφόμενες ως «ύποπτες» τραπεζικές σχέσεις καταχωρίστηκαν από τις τράπεζες σύμφωνα με τους ελβετικούς κανονισμούς περί «ξεπλύματος» χρήματος.

Ο εισαγγελέας, ονόματι Μίχαελ Λάουμπερ, περιέγραψε μια «τεράστια και περίπλοκη υπόθεση» που αφορά «εγκληματική κακοδιαχείριση και ξέπλυμα χρήματος» αναφορικά με τη διεκδίκηση των διοργανώσεων του 2018 και του 2022.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να ζητήσει την αφαίρεση από τις δύο χώρες των παραπάνω διοργανώσεων εφόσον οι ενδείξεις καταστούν αποδείξεις λαθροχειρίας. «Δεν με ενδιαφέρει εάν προκύψουν παράπλευρες απώλειες αλλού», δήλωσε τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των ερευνών των ελβετικών αρχών για την ύποπτη διπλή ανάθεση (που συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά της FIFA).

Ο Ελβετός εισαγγελέας σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να κληθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Ζεπ Μπλάτερ, να καταθέσει, όπως και ο γενικός γραμματέας Ζερόμ Βάλκε, μολονότι δεν θεωρούνται προς το παρόν ύποπτοι. Ο κ. Μπλάτερ είναι ήδη υπό τον έλεγχο των αμερικανικών αρχών ως ύποπτος για δωροδοκία και συμμετοχή σε συμμορία.

«Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία. Πραγματικά, μπορεί να μας οδηγήσει οπουδήποτε και γι’ αυτό δεν θέλω να σας πω προς ποια κατεύθυνση εστιάζω τις έρευνές μου», ανέφερε ο κ. Λάουμπερ.

Εγινε πάντως γνωστό ότι η ομάδα ερεύνης του Ελβετού εισαγγελέα διερευνά πληρωμές που συνδέονται με ένα φιλικό αγώνα μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία της διπλής ανάθεσης, στα τέλη του 2010.

Λίγες ώρες αργότερα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ηθικής της FIFA, Κορνέλ Μπορμπελί, δήλωσε ότι διεξάγει σειρά ελέγχων σε «ύποπτους» ποδοσφαιρικούς παράγοντες σχετικά με τα αρχικά ευρήματα της έρευνας για την ανάθεση των Μουντιάλ του ’18 και του ’22, χωρίς να δώσει τα ονόματα των παραγόντων. «Εφόσον προκύψουν και νέα στοιχεία, η επιτροπή ερεύνης θα διευρύνει την ομάδα των υπόπτων», ανέφερε η ανακοίνωση του κ. Μπορμπελί.

Να σημειωθεί ότι η FIFA είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι η δική της ανεξάρτητη έρευνα, που είχε επικεφαλής έναν Αμερικανό πρώην δικαστή, κατέληξε ότι δεν υπήρχε κάτι ύποπτο κατά τη διπλή ανάθεση το 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή