ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ορατός ο υποβιβασμός για Κέρκυρα

oratos-o-ypovivasmos-gia-kerkyra-2091486

Ενώ η Σούπερ Λίγκα βρίσκεται εν αναμονή της υπόθεσης της Βέροιας που αντιμετωπίζει κίνδυνο υποβιβασμού αν κριθεί ότι με υπαιτιότητά της υπήρξε απόπειρα ή / και χειραγώγηση του αγώνα με τον Ολυμπιακό που διεξήχθη στις 6/1/2013, ορατός είναι από χθες ο υποβιβασμός της Κέρκυρας.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έκρινε έπειτα από την προσφυγή – καταγγελία της ΠΑΕ Εργοτέλης κατά της ΠΑΕ Κασσιόπη (Κέρκυρας) για παράβαση των όρων μεταβίβασης μετοχών της ότι «συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 69 παρ.12 ν.2725/99 και θα αποστείλει έκθεση στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για την αποβολή της ομάδας από το πρωτάθλημα. Η απόκτηση των μετοχών από τον Ισσαρη είναι εικονική και η Επιτροπή του απαγορεύει την άσκηση όλων των δικαιωμάτων από τις μετοχές αυτές».

Υπενθυμίζεται ότι η καταγγελία του Εργοτέλη έγινε μετά την αποκάλυψη της εκπομπής «Δίκη στον ΣΚΑΪ» στις 5/5 στην οποία παρουσιάστηκε έγγραφο-ντοκουμέντο που αποκάλυπτε την ύπαρξη παρένθετου προσώπου στη μετοχική σύνθεση της Κέρκυρας. Το έγγραφο ήταν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που υπέγραψαν στις 17/12/2013 ο Γιώργος Λιμπάντσης και ο Χαρίτων Κουτσούρης, οι οποίοι ομολογούν ότι ο σημερινός μεγαλομέτοχος της ομάδας Αθανάσιος Ισσαρης είναι «αχυράνθρωπος». Στο συμφωνητικό οι δύο άνδρες αναγνωρίζουν ότι ουσιαστικός κύριος της πλειοψηφίας (65%) των μετοχών του ΑΟΚ είναι ο Λιμπάντσης. Πλέον η ΕΕΑ θα στείλει το πόρισμά της στην ΕΠΟ και αυτή θα το διαβιβάσει στην Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας προκειμένου να αποφασίσει βάσει των προβλεπομένων στον πειθαρχικό κώδικας.

Η παράβαση της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από την ΕΕΑ ως βαριά που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη ποινή που προβλέπεται από την πειθαρχική επιτροπή είναι η αποβολή από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και η μικρότερη υποβιβασμός από το πρωτάθλημα.

Η Κέρκυρα έχει περιθώριο δέκα ημερών από την αποστολή του πορίσματος για να επανορθώσει την παράβαση, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει νέο πόρισμα από την ΕΕΑ. Η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ ή/και η Επιτροπή Εφέσεων σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να επιλέξουν την ελαφρότερη των ποινών που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο υποβιβασμός. Ο αθλητικός νόμος αναφέρει ότι «σε περίπτωση κατά την οποία παραβιαστεί κάποια από τις διατάξεις του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της ΑΑΕ η ομάδα της αποβάλλεται από το πρωτάθλημα…».

Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιβολή ποινής στην Κέρκυρα αλλά και λόγω της εκκρεμότητας με τη Βέροια η κλήρωση για το νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ στις 14/7 στο Μέγαρο Μουσικής είναι πολύ πιθανό να γίνει χωρίς να έχει συμπληρωθεί ο αριθμός αυτών που θα παίξουν στο επόμενο πρωτάθλημα.

Χθες στην ΕΕΑ συζητήθηκε και η καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακού κατά της ΠΑΕ ΑΕΚ για κακή συμμετοχή στα κουπόνια του ΟΠΑΠ λόγω «εμπλοκής» του Δ. Μελισσανίδη με την ΠΑΕ. Η απόφαση αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη.

• Με χθεσινή κοινή υπουργική απόφαση παρατείνεται για τέταρτη φορά από το 2013 η προθεσμία για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας. Η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 8η Φεβρουαρίου 2016.