Κλήρωση με… τρύπια κληρωτίδα

Κλήρωση με… τρύπια κληρωτίδα

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά από τη σύστασή της το 2006 η Σούπερ Λίγκα ετοιμάζεται να διενεργήσει την κλήρωση του επόμενου πρωταθλήματος, χωρίς να έχει και χωρίς να προλαβαίνει να επικυρώσει τη βαθμολογία του προηγούμενου.

Ωστόσο, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η κλήρωση του πρωταθλήματος θα γίνει με «ομάδα Α». Είχε ξαναγίνει στην κλήρωση του πρωταθλήματος της σεζόν 2011 – 2012 όταν με απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού αποβλήθηκαν από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα οι Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα. Στην κλήρωση που έγινε τον Αύγουστο 2011 η κατάσταση δεν είχε ξεκαθαρίσει και στην κληρωτίδα μπήκαν η «ομάδα Α» και η «ομάδα Β» που τελικά ήταν ο Λεβαδειακός και η Δόξα Δράμας.

Την ερχόμενη Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής, μια από τις 16 ομάδες που θα μπουν στην κληρωτίδα θα είναι η «ομάδα Α». Μέχρι την περασμένη εβδομάδα η ομάδα αυτή ήταν η Κέρκυρα. Ομως η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, κατόπιν προσφυγής του Εργοτέλη, έκρινε ότι «συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 69 παρ.12 ν.2725/99 και θα αποστείλει έκθεση στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για την αποβολή της ομάδας από το πρωτάθλημα. Η απόκτηση των μετοχών από τον Ισσαρη είναι εικονική και η Επιτροπή του απαγορεύει την άσκηση όλων των δικαιωμάτων από τις μετοχές αυτές».

Η Κέρκυρα ετοιμάζεται να προσβάλει την απόφαση, η οποία για να εκτελεστεί όπως προβλέπεται στο πόρισμα θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον από δύο βαθμούς της «ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης».

Οσον αφορά την «ομάδα Β» για την κλήρωση της Τρίτης, η απόφαση της Τετάρτης της Επιτροπής Εφέσεων, αθώωσε τη Βέροια που κατηγορούνταν για προκαθορισμό αποτελέσματος στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στις 6/1/2013. Αρα η Βέροια παραμένει στην κατηγορία και ανοικτή είναι η παραμονή της Κέρκυρας τη θέση της οποίας -εφόσον υποβιβαστεί- θα διεκδικήσουν οι Λεβαδειακός και Απόλλων Σμύρνης.

Το νέο πρωτάθλημα επανέρχεται στην κανονικότητα των 16 ομάδων έπειτα από δύο χρόνια που διεξήχθη με 18 κατόπιν ανορθολογικών και ελεγχόμενων ως προς τη νομιμότητά τους αποφάσεων.

Ωστόσο εκτός από την οριστικοποίηση των ομάδων που θ’ αγωνίζονται, εκκρεμότητες υπάρχουν και σε άλλα ζητήματα. Μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος οι ομάδες που δεν διαθέτουν θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει στα γήπεδά τους σύστημα ηλεκτρονικού εισιτήριου και κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης τα οποία θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με κεντρικό τερματικό. Σε αντίθετη περίπτωση και βάσει του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές.

Επίσης, με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί τα μέλη της Πειθαρχικής Επιτροπής και στη θέση τους να οριστεί τακτικός δικαστής.

Εκκρεμότητα υπάρχει με τη χορηγική σύμβαση με τον ΟΠΑΠ που διαχρονικά αποτελούσε τον δεύτερο οικονομικό πνεύμονα του συνεταιρισμού και των ομάδων, αλλά η πρόταση που κατέθεσε κρίθηκε ομόφωνα ως ασύμφορη.

Το νέο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με αυστηρότερες διατάξεις για περιπτώσεις επεισοδίων αλλά και για τις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης αγώνων.

Χωρίς «αδειοδότηση» θα πάρουν μέρος ο Πανιώνιος, ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Πανθρακικός οι οποίοι ως ποινή θα έχουν περιορισμό στις μεταγραφές ενώ «από τα ποσά που τους αναλογούν εκ των αμοιβών κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η Super League θα παρακρατεί ποσό 20% το οποίο θα καταβάλλεται σε εξόφληση υποχρεώσεων της εν λόγω ΠΑΕ προς ποδοσφαιριστές και προπονητές…».

Βέβαια οι ομάδες της κατηγορίας θα πρέπει να ξεπεράσουν και τον σκόπελο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που διενεργεί τακτικό έλεγχο κάθε Ιούλιο και Αύγουστο και εκδίδει πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρωτάθλημα ελέγχοντας μεταξύ άλλων τις οφειλές στο ΙΚΑ και την εφορία.

Η στάση των «τριών»

Η επιστροφή της ΑΕΚ στη Σούπερ Λίγκα έπειτα από δύο «χαμένα χρόνια» στη Γ΄ Εθνική και στη Φούτμπολ Λιγκ συνιστά γεγονός, ενώ συνδυαστικά με την επιστροφή του Ηρακλή αναμένεται να δώσει στο πρωτάθλημα πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, κύρος και ανταγωνιστικότητα.

Μάλιστα η επιστροφή της ΑΕΚ δεν αποκλείεται να αποτελέσει αφορμή για απόπειρα αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων. Ηδη η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου να κρατήσουν μια ενιαία στάση απέναντι σε φαινόμενα αδιαφάνειας και κατάπτωσης που ταλανίζουν την ΕΠΟ και μέσω της διαιτησίας και της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης που ελέγχει επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα και την αξιοπιστία του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, ασχέτως αν η πλειοψηφία των οικονομικά αδύναμων και διοικητικά ανίσχυρων ομάδων που εν πολλοίς την αποτελούν αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα αυτά με μοιρολατρία και παθητικότητα.

Οι αλλαγές που έγιναν στην ΚΕΔ, με την ανακύκλωση προσώπων που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν στη θέση άλλων, που τράπηκαν σε άτακτη φυγή λόγω αποκαλύψεων για την αντιδεοντολογική και ανορθόδοξη δράση τους ως προς την επιλογή, προαγωγή και έλεγχο της απόδοσης των διαιτητών, προκάλεσαν αντιδράσεις.

Επίσης όσο κι αν χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης, οι τρεις μεγάλοι σύλλογοι φέρονται να έχουν συζητήσει την περίπτωση μη συμμετοχής τους στο επόμενο πρωτάθλημα αν δεν υπάρξουν εχέγγυα αξιοπιστίας και ισονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλος ένας στόχος είναι να αποφευχθεί η επανάληψη φαινομένων τύπου Νίκης Βόλου και ΟΦΗ που αποχώρησαν για διαφορετικούς λόγους από το πρωτάθλημα.

Στην κλήρωση της ερχόμενης Τρίτης κλειδάριθμο θα πάρουν οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και Ηρακλής, ενώ στις πρώτες αγωνιστικές θα αποφευχθούν τα ντέρμπι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή