Ο θρόνος της FIFA στα πόδια του Πλατινί

Ο θρόνος της FIFA στα πόδια του Πλατινί

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τέσσερις από τις έξι ηπειρωτικές συνομοσπονδίες ποδοσφαίρου θα στήριζαν τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί για την προεδρία της FIFA στις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου του 2016, εάν αποφασίσει να είναι υποψήφιος, σύμφωνα με έγκυρη πηγή της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.

Εκπρόσωπος της UEFA δήλωσε ότι ο Γάλλος παράγοντας δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα θέσει υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Ζεπ Μπλάτερ ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί, εν μέσω του μεγάλου σκανδάλου στην παγκόσμια ομοσπονδία.

Ο κ. Πλατινί, που ως ποδοσφαιριστής ήταν ένας από τους κορυφαίους της γενιάς του, έλαβε αλλεπάλληλες υποσχέσεις στήριξης σε συναντήσεις με εκπροσώπους συνομοσπονδιών που διεξήχθησαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκτός από την UEFA, οι ηπειρωτικές συνομοσπονδίες που εκπροσωπούν τη Νότια Αμερική (CONMEBOL), τη Βόρεια-Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική (CONCACAF), και την Ασία (AFC) έχουν σύμφωνα με πληροφορίες δηλώσει στον κ. Πλατινί πως θα στηρίξουν τυχόν υποψηφιότητά του για την ηγεσία της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Οι άλλες δύο συνομοσπονδίες είναι η CAF της Αφρικής και η OFC της Ωκεανίας.

«Ο πρόεδρος της UEFA είναι πολύ ευχαριστημένος με τον σημερινό του ρόλο στην ηγεσία της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της UEFA, Πέδρου Πίντου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «είναι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος από τα λόγια στήριξης που έλαβε εδώ στη Ζυρίχη τις δύο τελευταίες ημέρες».

Ο κ. Πλατινί επανεξελέγη στην προεδρία της UEFA για μια τρίτη θητεία μόλις τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο ο κ. Πίντου είπε αινιγματικά ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα εξετάσει εκ νέου τη θέση του στο άμεσο μέλλον και όταν είναι έτοιμος θα ανακοινώσει τις προθέσεις του. «Είναι ευχαριστημένος που πολλοί άνθρωποι τον θεωρούν ως κάποιον που μπορεί να οδηγήσει τη FIFA σε μια νέα εποχή, με νέα εικόνα, αυτή της διαφάνειας και της καλής διακυβέρνησης».

Κατά την προεδρική εκλογή στη FIFA τον Μάιο ένας αριθμός ομοσπονδιών της UEFA ψήφισε υπέρ του κ. Μπλάτερ, μολονότι ο κ. Πλατινί είχε καλέσει όλα τα μέλη της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας να στηρίξουν τον αντίπαλο του Ελβετού προέδρου, πρίγκιπα Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν.

Ο κ. Μπλάτερ εξελέγη για πέμπτη φορά στην προεδρία της παγκόσμιας ομοσπονδίας τον Μάιο, αλλά στις 2 Ιουνίου ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί καθώς η FIFA ταλανίζεται από σκάνδαλο διαφθοράς. Ο ίδιος δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι.

Ο κ. Πλατινί εθεωρείτο κάποτε ο προστατευόμενος του κ. Μπλάτερ και ο φυσικός διάδοχος του 79χρονου Ελβετού. Παρά ταύτα οι δυο τους έγιναν αντίπαλοι τον τελευταίο χρόνο, και ο κ. Πλατινί είχε καλέσει τον κ. Μπλάτερ να μην είναι υποψήφιος για πέμπτη θητεία τον περασμένο Μάιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Δευτέρα στη Ζυρίχη ο κ. Μπλάτερ, αφού τον… έλουσε με πλαστά δολάρια ένας γνωστός Βρετανός κωμικός, επιβεβαίωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στις 26 Φεβρουαρίου λέγοντας: «Δεν μπορώ να είμαι ο νέος πρόεδρος διότι είμαι… ο παλιός πρόεδρος». Επειτα ευχήθηκε με νόημα «καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους και επίσης στον Μισέλ Πλατινί».

Μεταξύ των πιθανών αντιπάλων του κ. Πλατινί φέρονται ο Ιορδανός πρίγκιπας Αλί, καθώς και ο Κορεάτης Τσουνγκ Μονγκ Γιουν. Εχει ακουστεί ακόμη και το όνομα του Ζίκο.

Η ειρωνεία είναι ότι η ηγεσία της FIFA έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την UEFA, όπου προΐσταται ο κ. Πλατινί, ότι έχει μπλοκάρει προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση του αυστηρού ελέγχου των μελών της «αμαρτωλής», με βάση την έρευνα κατά της διαφθοράς, εκτελεστικής επιτροπής της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Σήμερα η FIFA πιέζεται από τους χορηγούς της, τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη να συστήσει ειδική ομάδα δράσης με επικεφαλής πρόσωπο υψηλού κύρους και με σκοπό να συγκεκριμενοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η διεθνής ομοσπονδία. Ο κ. Πλατινί εξέδωσε και ανακοίνωση υποδεχόμενος με ικανοποίηση τη δημιουργία αυτής της ειδικής ομάδας.

Αυτή η προσωπικότητα υψηλού κύρους πρόκειται να γίνει γνωστή τις μέρες αυτές, σύμφωνα με πηγή κοντά στην ηγεσία της FIFA. Κάποιοι αξιωματούχοι μάλιστα πρότειναν το όνομα του πρώην γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Ωστόσο, ο Γκανέζος διπλωμάτης κατέστησε σαφές μέσω εκπροσώπου του ότι ήδη έχει «πολύ γεμάτο πρόγραμμα» και δεν ενδιαφέρεται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή