Σέντρα σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ

Σέντρα σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη λάμψη, το γόητρο και το χρήμα! Τρία μεγάλα κίνητρα που δίνουν ζωή στον μαγικό κόσμο του Τσάμπιονς Λιγκ, ο οποίος ξαναμπαίνει στη ζωή μας απ’ αυτήν την εβδομάδα με την πρώτη αγωνιστική των ομίλων έτσι όπως διαμορφώθηκαν ύστερα από μια επίπονη προκριματική διαδικασία για ορισμένες απ’ αυτές και χωρίς να χυθεί σταγόνα ιδρώτα για κάποιες άλλες, όσες δηλαδή είχαν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων.

Παραμένει η πιο λαμπερή διασυλλογική διοργάνωση του ποδοσφαιρικού πλανήτη, με ενδιαφέρον που ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Ευρώπης. Τυχαίο; Οχι βέβαια.

Μέσα στις 32 ομάδες των ομίλων βρίσκονται όλα τα μεγάλα «brand names» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ομάδες με τεράστια απήχηση, κορυφαίους ποδοσφαιριστές, εκατομμύρια οπαδούς και προϋπολογισμούς που ζαλίζουν. Τι πιο λαμπερό θα μπορούσε να ζητήσει κανείς;

Δύο απ’ αυτά τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα έλθουν και στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό. Μπάγερν και Αρσεναλ είναι τα δύο φαβορί του 6ου ομίλου, μέχρι αποδείξεως του εναντίου εντός αγωνιστικού χώρου, εκεί όπου το ποδόσφαιρο έχει συχνά μια περίεργη λογική και επιτρέπει να μηδενίζονται μέσα σε 90 λεπτά οι τεράστιες διαφορές στο μπάτζετ και στη φήμη.

Σε δύο παιχνίδια, όλα μπορεί να γίνουν. Σε έξι, όμως, το πλεονέκτημα το έχει η πιο ισχυρή ομάδα, πολύ απλά επειδή έχει τον χρόνο να διορθώσει το όποιο «λάθος» της.

Το γόητρο και η λάμψη που προσφέρει το Τσάμπιονς Λιγκ, τόσο για τις ομάδες όσο και για τους ποδοσφαιριστές ή τους προπονητές, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι φτιαγμένη από χρυσάφι, μιας και η διοργάνωση αυτή παραμένει πόλος έλξης για τους φιλάθλους και κατ’ επέκταση για τα τηλεοπτικά κανάλια και τους χορηγούς. Το χρήμα ρέει άφθονο και πραγματικά ζαλίζει.

Τα χρηματικά έπαθλα που μοιράζει η UEFA στις 32 ομάδες της διοργάνωσης είναι συνολικά 1,257 δισ. ευρώ, με τον νικητή να ξεπερνά ακόμα και τα 100 εκατ. ευρώ εάν προέρχεται από χώρα με μεγάλη αγοραστική δύναμη. Το οικονομικό δέλεαρ είναι τεράστιο για όλους καθώς:

• 12 εκατoμμύρια ευρώ είναι το ποσό μόνο για τη συμμετοχή, ποσό που αυξάνεται ανάλογα με το (συνολικού ύψους 482,9 εκατ. ευρώ) market pool. Το μερίδιο της Ελλάδας καρπώνεται εξ ολοκλήρου ο Ολυμπιακός, ως η μοναδική ομάδα της χώρας που μετέχει στη διοργάνωση.

• 1,5 εκατομμύριο ευρώ είναι το πριμ για κάθε νίκη στη διοργάνωση.

• 500.000 ευρώ είναι το πριμ για κάθε ισοπαλία

• 5,5 εκατoμμύρια ευρώ για πρόκριση στη φάση των «16».

• 6 εκατoμμύρια ευρώ θα δοθούν επιπλέον για πρόκριση στους «8».

• 7 εκατoμμύρια επιπλέον για πρόκριση στους ημιτελικούς.

• 10,5 εκατoμμύρια για τον ηττημένο του τελικού και

• 15 εκατ. ευρώ για τον νικητή.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα έσοδα των ομάδων από τα εντός έδρας παιχνίδια τους, συν την υπεραξία που δημιουργεί στα μάτια των χορηγών η συμμετοχή τους στη διοργάνωση, είναι προφανές ότι τα κέρδη είναι ακόμα μεγαλύτερα και εγγυώνται σε μεγάλο βαθμό την οικονομική επιβίωσή τους, ακόμα και σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον σαν κι αυτό των τελευταίων χρόνων.

Η κούρσα του Τσάμπιονς Λιγκ ξεκινά από τη φάση των ομίλων, που θα αρχίσουν το διήμερο 15-16 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 8-9 Δεκεμβρίου. Η φάση των «16» θα ξεκινήσει στις 16-17 Φεβρουαρίου του 2016 και θα ολοκληρωθεί 15 και 16 Μαρτίου. Τη σκυτάλη θα πάρει η προημιτελική φάση στις 5-6 Απριλίου με τις ρεβάνς στις 12-13 του ίδιου μήνα.

Οι ημιτελικοί θα γίνουν το διήμερο 26-27 Απριλίου και στις 3-4 Μαΐου θα βγει το ζευγάρι του μεγάλου τελικού στο «Τζουζέπε Μεάτσα» του Μιλάνου (28 Μαΐου 2016).

Αυξημένα από φέτος, αλλά σημαντικά μικρότερα, είναι και τα έσοδα των ομάδων που συμμετέχουν στο Γιουρόπα Λιγκ.

Τα συνολικά χρηματικά έπαθλα είναι 381 εκατ. ευρώ, σχεδόν 65% περισσότερα από τα 233 εκατ. που μοίραζε έως πέρυσι η UEFA στις ομάδες. Πώς μοιράζονται τα χρήματα;

• 2,4 εκατoμμύρια ευρώ για τη συμμετοχή στους ομίλους.

• 360 χιλιάδες ευρώ για τη νίκη.

• 120 χιλιάδες για την ισοπαλία.

• 500 χιλιάδες ευρώ έξτρα μπόνους λαμβάνει ο πρώτος κάθε ομίλου.

• 250 χιλιάδες ευρώ ο δεύτερος.

• 500 χιλιάδες ευρώ για την πρόκριση στους «32».

• 750 χιλιάδες ευρώ στους «16».

• 1 εκατoμμύριο για την είσοδο στους προημιτελικούς.

• 1,5 εκατoμμύριο για την είσοδο στους ημιτελικούς.

• 3,5 εκατoμμύρια λαμβάνει ο ηττημένος του τελικού και

• 6,5 εκατoμμύρια ευρώ ο νικητής.

Οι 48 ομάδες που μετέχουν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ θα μοιραστούν και άλλα 152,4 εκατ. ευρώ από το market pool της διοργάνωσης.

Το μερίδιο της Ελλάδας θα μοιραστεί στα δύο, καθώς εκτός από τον Αστέρα Τρ. που είχε εξασφαλίσει μέσω πρωταθλήματος μια θέση στους ομίλους της διοργάνωσης, πέρασε και ο ΠΑΟΚ, ύστερα από δύο προκριματικούς γύρους.

Η κούρσα του Γιουρόπα Λιγκ ξεκινά με τους ομίλους στις 17 Σεπτεμβρίου που θα ολοκληρωθούν στις 10 Δεκεμβρίου. Η φάση των «32» θα διεξαχθεί στις 18 Φεβρουαρίου του 2016 και θα ολοκληρωθεί στις 25 του ίδιου μήνα. Η φάση των «16» θα γίνει στις 10 Μαρτίου με τις ρεβάνς στις 17 του ίδιου μήνα.

Οι προημιτελικοί θα γίνουν 7 και 14 Απριλίου και οι ημιτελικοί στις 28 του μήνα με το ζευγάρι του τελικού να οριστικοποιείται στις 5 Μαΐου. Ο τελικός του «Σεντ Τζέικομπ» της Βασιλείας στην Ελβετία θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή