Ισπανική δυναστεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

Ισπανική δυναστεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική δυναστεία του ευρωπαϊκού μπάσκετ καλά κρατεί. Κατακτώντας το τρίτο της χρυσό μετάλλιο στα τέσσερα πρόσφατα Ευρωμπάσκετ και το όγδοο (3 χρυσά, 3 ασημένια, 2 χάλκινα) σε εννιά Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα από το 1999 και έπειτα, η Ισπανία δικαίως χαρακτηρίζεται ως η κορυφαία ομάδα του 21ου αιώνα, με τις επιδόσεις της να θυμίζουν εκείνες άλλων εποχών της ΕΣΣΔ και της Γιουγκοσλαβίας. Μέσα στις πρόσφατες διακρίσεις της υπάρχουν και ένα χρυσό μετάλλιο σε Μουντομπάσκετ (2006) και δύο ασημένια (2008, 2012) σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πώς θα μπορούσε μία ομάδα να αντισταθεί σε μία τέτοια υπερδύναμη; Εστω κι αν αυτή η ομάδα ονομάζεται Λιθουανία και έχει όλη τη διάθεση να παλέψει για το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας. Μόχθησε, προσπάθησε, αλλά η υπέρβασή της σταμάτησε πάνω στους «φούριας ρόχας», οι οποίοι επικράτησαν με 80-63 και κατέκτησαν ακόμα μία κορυφή, την οποία πρώτος πάτησε ο σπουδαίος Πάου Γκασόλ. Ο 35χρονος σέντερ των Σικάγο Μπουλς κάλυψε κάθε κενό που είχε η ισπανική ομάδα, αγωνίστηκε με τη στόφα πραγματικού ηγέτη και ανακηρύχθηκε ως ο απόλυτος MVP. Και χθες ήταν αυτός που φρόντισε να διαλύσει κάθε ελπίδα των Λιθουανών σημειώνοντας 25 πόντους και μαζεύοντας 12 ριμπάουντ. Η «Λιέτουβα» όσο μπορούσε, άντεξε. Πάρα το τραγικό ξεκίνημά της (23-8), μάζεψε τη διαφορά στο ημίχρονο (41-33) ελπίζοντας σε ένα ακόμη θαύμα, όπως στον ημιτελικό με την Σερβία, όταν από τη θέση του αουτσάιντερ, υπέταξε τους «πλάβι». Θαύματα, όμως, δεν γίνονται κάθε μέρα και στο τρίτο δεκάλεπτο, οι Ισπανοί συντήρησαν και αύξησαν σταδιακά τη διαφορά η οποία «έκλεισε» στους 17 πόντους. Μια βαθιά υπόκλιση, όμως, αξίζει και στους Λιθουανούς οι οποίοι με ένα μέτριο ρόστερ και αρκετές ελλείψεις, κατάφεραν και έφθασαν έως τη δεύτερη θέση του βάθρου.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Γκασόλ 25 (1), Φερνάντεθ 11 (1), Ροντρίγκεθ 4, Ερνανγκόμεζ, Ρίμπας 5 (1), Ρέγιες 8, Κλαβέρ 7 (1), Σαν Εμετέριο, Γιουλ 12 (2), Αγκιλάρ, Μίροτιτς 8 (2), Βίβες.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Καλνιέτις 13 (3), Γκαΐλιους 1, Ματσιούλις 8 (1), Σεϊμπούτις 13 (2), Σαμπόνις, Καβαλιάουσκας 4, Γιανκούνας 3, Γιαφτόκας, Βαλαντσιούνας 10, Κουζμίνσκας 8, Μιλάκνις 3 (1), Λεκαβίτσιους.

Στον μικρό τελικό, η Γαλλία διαχειριζόμενη καλύτερα την απογοήτευσή της μετά τον χαμένο ημιτελικό κόντρα στην Ισπανία, επικράτησε της Σερβίας με 81-68 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Οι Σέρβοι παρουσιάστηκαν χωρίς νεύρο και έδειξαν πως το κίνητρο του χάλκινου μεταλλίου δεν ήταν αρκετό, αφού άπαντες είχαν ως στόχο μόνο την πρώτη θέση. Τα 0/6 τρίποντα και 0/3 δίποντα του Μίλος Τεόντοσιτς ήταν ενδεικτικά της εικόνας των «πλάβι». Αντίθετα, οι Γάλλοι δεν ήθελαν να απογοητεύσουν και δεύτερη φορά το κοινό τους και έφθασαν σε μία σχετικά εύκολη νίκη. Οι «τρικολόρ» βάζουν, πλέον, πλώρη για το Προολυμπιακό στο οποίο θα υπολογίζουν και τη βοήθεια των Πάρκερ και Μπατούμ οι οποίοι ανακοίνωσαν πως παραμένουν μέλη της ομάδας.

ΓΑΛΛΙΑ: Μπατούμ 7, Λοβέρν 1, Καουντί 2, Πάρκερ 13, Φουρνιέ 15 (3), Πιετρούς, Ντε Κολό 20 (2), Ντιαό 4, Ζελαμπάλ 4, Γκομπέρ 15.

ΣΕΡΒΙΑ: Τεόντοσιτς 3, Σιμόνοβιτς 3 (1), Κούζμιτς, Μπογκντάνοβιτς 14 (2), Μπιέλιτσα 12 (2), Μάρκοβιτς 8 (2), Κάλινιτς 1, Νέντοβιτς 9 (1), Ραντούλιτσα 11, Ερτσεγκ 7.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT