Εφοδοι για το Μουντιάλ του 2006

Εφοδοι για το Μουντιάλ του 2006

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μαχαίρι στο κόκαλο βάζουν πλέον οι διωκτικές αρχές στο εξωτερικό, επιδιώκοντας να αφαιρέσουν κάθε απόστημα διαφθοράς που απειλεί σε διοικητικό επίπεδο το διεθνές ποδόσφαιρο. Ετσι χθες, οι γερμανικές αρχές έκαναν έφοδο και έρευνα στα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, ενώ οι ελβετικές και οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν σε συνεργασία με τις τράπεζες στην Ελβετία για να ανιχνεύσουν κάθε ύποπτη συναλλαγή στη χώρα που αποτελεί έδρα της FIFA και της UEFA.

Καθώς στην αλλοδαπή οι ερευνητές δεν υπολογίζουν ονόματα, αξιώματα και συμφέροντα, οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία, χθες, όχι μόνο εισήλθαν στην έδρα της γερμανικής ομοσπονδίας αναζητώντας στοιχεία για τυχόν ύποπτες συναλλαγές προκειμένου να εξασφαλίσει η χώρα τους τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2006, αλλά διεξήγαγαν έρευνα και στα σπίτια του τότε προέδρου της ομοσπονδίας, Τέο Ζβάντσινγκερ, καθώς και του σημερινού, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ.

Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής εισαγγελίας, οι δύο άνδρες ερευνώνται ως ύποπτοι μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγής καθώς αμφότεροι συμμετείχαν στην επιτροπή διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Με βάση την έρευνα των αρχών, οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι φοροδιέφυγαν, καθώς το φερόμενο ως αμαρτωλό έμβασμα των 6,7 εκατ. ευρώ το 2005 «δηλώθηκε ως χορηγία υπέρ πολιτιστικού γεγονότος, ενώ θεωρείται ότι στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε υπέρ άλλου σκοπού» όπως διευκρίνισε χθες η εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Νάντια Νίσεν.

Οπως έχει αποκαλύψει το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» εδώ και τρεις εβδομάδες, οι Γερμανοί κατέβαλαν 6,7 εκατ. ευρώ στη FIFA εν όψει των 250 εκατ. δολαρίων που έλαβαν από τη διεθνή ομοσπονδία για τη διοργάνωση του Μουντιάλ έναν χρόνο αργότερα. Ως τώρα, η γερμανική ομοσπονδία δεν έχει εξηγήσει επαρκώς γιατί πλήρωσε τα 6,7 εκατ. μετά την ανάληψη της διοργάνωσης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι αρχές δεν μπορούν να διερευνήσουν πιθανή διαφθορά στην υπόθεση λόγω παραγραφής τέτοιου αδικήματος (έχει παρέλθει δεκαετία), αλλά η φοροδιαφυγή δεν έχει παραγραφεί, σύμφωνα με την κ. Νίσεν. Προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του γερμανικού Μουντιάλ, Φραντς Μπεκενμπάουερ, παραδέχθηκε ότι ήταν «λάθος» η πληρωμή των χρημάτων αυτών, υποτίθεται κατόπιν εντολής της Οικονομικής Επιτροπής της FIFA για να «ξεκλειδώσουν» τα 250 εκατ. δολάρια προς τη Γερμανία. Ωστόσο, ο κ. Μπεκενμπάουερ διατράνωσε την αθωότητα της Γερμανίας ως προς την κατηγορία περί εξαγοράς ψήφων.

Το «Σπίγκελ» είχε αποκαλύψει ότι το έμβασμα του 2005 έγινε προς αποπληρωμή ισόποσου δανείου του γενικού διευθυντή πασίγνωστης εταιρείας αθλητικών ειδών προς την ομοσπονδία το 2000, με σκοπό την εξαγορά των ψήφων τεσσάρων Ασιατών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA υπέρ της γερμανικής υποψηφιότητας.

Ετσι μετά τη σύλληψη πολλών επιτελικών στελεχών της FIFA και των αμερικανικών συνομοσπονδιών, και τη διαθεσιμότητα των προέδρων της διεθνούς ομοσπονδίας (Ζεπ Μπλάτερ) και της UEFA (Μισέλ Πλατινί), οι αρχές προσθέτουν όλο και νέα στοιχεία στο παγκόσμιο παζλ της ποδοσφαιρικής διαφθοράς.

Στο πλαίσιο αυτό δύο ελβετικές τράπεζες, οι Credit Suisse και UBS, ανακοίνωσαν ότι κατόπιν σχετικών αιτημάτων συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών με στελέχη της FIFA. Στη χθεσινή της ανακοίνωση μάλιστα η UBS ανέφερε ότι εκτός από τις εργασίες της με στελέχη της FIFA, της ζητήθηκαν και στοιχεία για συναλλαγές και με άλλες ποδοσφαιρικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή