Πολιτική διάσταση δίνουν οι Ρώσοι

Πολιτική διάσταση δίνουν οι Ρώσοι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον το μέγα σκάνδαλο σχετικά με το φερόμενο ως συστηματικό ντοπάρισμα Ρώσων αθλητών σε συνδυασμό με ολόκληρο κύκλωμα συγκάλυψης με συμμετοχή Ρώσων και άλλων παραγόντων εντός της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου (IAAF).

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε, χθες, ότι οι αποκαλύψεις που έκανε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) αποτελούν «απόπειρα πολιτικού πλήγματος» κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι οι κατηγορίες περί συστήματος χορήγησης απαγορευμένων ουσιών και απόκρυψης ή και καταστροφής των θετικών δειγμάτων από ελέγχους είναι «παντελώς αβάσιμες».

«Ελπίζω αυτό να μην πλήξει το ηθικό των αθλητών μας», δήλωσε –σαν να είναι μόνο το ηθικό τους το θέμα εδώ– ο εκτελών χρέη προέδρου της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, Βαντίμ Ζελιτσένοκ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου χθες. Η απάντηση ήρθε από την αποκλεισμένη διά βίου για ντοπάρισμα Ρωσίδα μαραθωνοδρόμο Λίλιγια Σομπουχόβα, η οποία έχει συνεργαστεί με τον WADA: «Οι αθλητές επ’ ουδενί έχουν σχέση με αυτά», είπε, ζητώντας να τιμωρηθούν οι παράγοντες και οι προπονητές που φέρουν την ευθύνη και όχι οι νέοι αθλητές που κινδυνεύουν να στερηθούν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στους προσεχείς Ολυμπιακούς.

Η ίδια η Σομπουχόβα έχει, σύμφωνα με την έκθεση του WADA, παραδεχθεί ότι πλήρωσε αξιωματούχους της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου για να τη βοηθήσουν να συγκαλύψει παραβιάσεις των κανονισμών περί ντόπινγκ. «Εμείς δουλεύαμε σκληρά για χρόνια, ρισκάραμε την υγεία μας για τα μετάλλια, ενώ ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας, Βαλεντίν Μπαλαχνίτσεφ, και ο ομοσπονδιακός προπονητής, Αλεξέι Μελνίκοφ, ωφελήθηκαν από τη σκληρή δουλειά μας», τόνισε η Σομπουχόβα.

Επίσης ο WADA απέσυρε την άδεια λειτουργίας του εργαστηρίου ελέγχου απαγορευμένων ουσιών της Μόσχας, υποχρεώνοντας έτσι χθες τους Ρώσους να το κλείσουν εντελώς.

Σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (που πάντα φρόντιζε για την προβολή της Ρωσίας μέσω του αθλητισμού) πρόκειται να έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των μεγάλων ομοσπονδιών αθλημάτων της Ρωσίας για να συζητήσουν την προετοιμασία των Ρώσων αθλητών για τους Ολυμπιακούς του Ρίο σε εννιά μήνες. Παράλληλα, «τρέχει» η προθεσμία που έχει δώσει ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόου, στους Ρώσους έως την Παρασκευή για να παρουσιάσουν πειστικές εξηγήσεις, προτού η διεθνής ομοσπονδία προβεί σε αποκλεισμό της Ρωσίας από κάθε διεθνή διοργάνωση.

Επίσης χθες ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου, Ζβάιν Αρνε Χάνσεν, ζήτησε αλλαγές εντός της IAAF με σκοπό την εξάλειψη της διαφθοράς στις τάξεις της. Ο πρώην ηγέτης του παγκόσμιου στίβου, Λαμίν Ντιάκ, φέρεται να δωροδοκήθηκε για να συγκαλύψει θετικά δείγματα ελέγχου Ρώσων αθλητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή